15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPrimarul din Sfântu Gheorghe critică isteria creată de fotografia cu ambasadorul SUA...

Primarul din Sfântu Gheorghe critică isteria creată de fotografia cu ambasadorul SUA la Bucureşti. Antal Arpad: Noi nu am fost incorecți cu domnul ambasador Klemm

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, că reprezentanții autorității locale și cei ai comunității maghiare nu au fost “incorecți” cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, nici în ce privește prezentarea problemelor acestei comunități, nici în ce privește fotografia cu steagul secuiesc pe care au făcut-o de comun acord.

Potrivit Agerpres, Antal Arpad a declarat că “isteria” iscată de această fotografie nu a făcut decât să scoată la suprafață intoleranța față de minoritatea maghiară existentă în societatea românească și să confirme că aspectele referitoare la nerespectarea drepturilor acestei comunități sunt reale.

“Un gest extrem de simplu, un gest atât de elegant din partea noastră, de a oferi un cadou (steagul secuiesc — n.r), și din partea domnului ambasador, de a se fotografia cu cadoul respectiv, a adus la suprafață toate problemele societății românești și atitudinea presei românești și a unei părți a elitei politice românești față de comunitatea maghiară. Eu cred că nu se putea da mai bine greutate celor spuse de noi domnului ambasador, nu se putea mai bine și mai marcant decât s-a dat prin această reacție antimaghiară și antiamericană la un gest extrem de simplu. (…) Eu cred că a fost o chestiune prin care a ieșit la iveală intoleranța și atitudinea antimaghiară și antiamericană într-o chestiune simplă care putea fi înțeleasă diferit”, a spus Antal Arpad.

El a opinat că ar fi fost, poate mai bine, ca cei revoltați că ambasadorul s-a fotografiat cu steagul secuiesc să fi ținut seama că în ultimele rapoarte ale Departamentului de Stat al SUA s-a menționat constant faptul că autoritățile statului român împiedică membrii comunității maghiare să-și folosească simbolurile naționale.

“Ar fi fost mai bine să rezolvăm această problemă decât să facem circ și scandal din care, să fim realiști, nu a câștigat nici România absolut nimic, nici domnul ambasador, în afara faptului că a devenit mai informat, dacă a fost confuz la plecarea din oraș. Acum eu cred că s-a lămurit și nu mai e confuz și vede foarte clar ce isterie poate genera împotriva comunității maghiare o asemenea reacție și un asemenea gest. (…) Eu cred că obligația noastră a fost să prezentăm situația comunității maghiare și a zonei (…) și nu cred că noi am fost incorecți cu domnul ambasador”, a mai spus Antal Arpad.

În ce privește fotografia cu steagul secuiesc care a generat reacții la nivel național, primarul a menționat că vizita ambasadorului Klemm în județul Covasna, în urmă cu două zile, a avut un caracter oficial, prin urmare și fotografiile au fost oficiale, iar Hans Klemm știa că vor fi postate pe Facebook. “Nu e prima dată când oferim steagul secuiesc unui ambasador și nici ultima dată (…). A fost o întâlnire oficială, nu vorbim despre o întâlnire privată, iar la întâlnirile oficiale se fac poze oficiale, nu se fac poze de album”, a mai adăugat acesta.

Antal a ținut să sublinieze că steagul secuiesc, pentru care este “hăituită” comunitatea maghiară, nu este un simbol îndreptat împotriva statului român, nu este un “simbol al secesiunii” sau al “ruperii Ținutului secuiesc de România”. “Niciodată nu am fost adepții acestor mesaje și gânduri. Este un simbol al libertății comunității secuiești, care nu se îndreaptă împotriva nimănui. Faptul că la București unii doresc să dea o altă conotație, este o altă problemă”, a mai spus primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă