11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul din Bârlad a demisionat. Care este motivul

Primarul din Bârlad a demisionat. Care este motivul

Primarul Bârladului, Constantin Constantinescu (PSD), a demisionat, joi,  din funcţie, joi, întrucât se confruntă cu probleme de sănătate, relatează Mediafax.

Demisia primarului Constantinescu vine la scurt timp după ce Parchetul Curții de Apel Iaşi a stabilit pentru acesta, în baza unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Procurorii Parchetului Curții de Apel Iași au anunțat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției între instituție și primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, cercetat în libertate pentru două infracțiuni de conflict de interese în formă continuată.

Conform procurorilor, la inițiativa acestuia, primarul Bârladului a recunoscut comiterea faptelor și încadrarea juridică pentru care a fost declanşată acțiunea penală de către Parchetul Curții de Apel Iași.

Parchetul Curții de Apel Iaşi a stabilit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru Constantin Constantinescu, pentru conflict de interese în formă continuată, după ce, în calitate de ordonator de credite, a semnat un contract cu firma la care era asociat majoritar.

Potrivit cercetărilor desfăşurate în acest caz, Constantin Constantinescu, în calitate de primar, a aprobat Raportul procedurii de atribuire nr. 4357, din data de 19 martie 2012, prin care a fost declarată câştigătoare oferta depusă de asocierea dintre SC Urban Proiect SA şi SC Transmir SRL pentru realizarea obiectivului "Lucrări de execuţie a străzilor din cartierele Deal II, Ţuguiata II, Bariera Puieşti, Complex Şcolar, Trestiana şi extindere Cartier Complex Şcolar". Două săptămâni mai târziu, arătau anchetatorii, primarul de Bârlad a încheiat contractul de execuţie a lucrărilor nr. 17/4 aprilie 2012 între Municipiul Bârlad şi asocierea dintre cele două firme, în valoare de 31,9 milioane lei, fonduri europene.

"Inculpatul a efectuat astfel acte prin care se produce un folos material pentru cele două societăţi comerciale cu care s-a aflat anterior în relaţii comerciale şi din partea cărora a beneficiat de foloase materiale prin intermediul SC Construcţii Consult SRL. La această societate, Constantin Constantinescu a fost asociat şi administrator din data de 25 iunie 1991 până pe 5 august 2004 şi, ulterior, doar asociat unic şi apoi majoritar, până la cesionarea părţilor sociale către concubina sa, Negru Cristina", se arăta în materialul de urmărire penală a procurorilor Parchetului Curții de Apel Iaşi.

Cesionarea părţilor sociale către concubină s-a făcut, susţinea Constantinescu, spre sfârşitul anului 2012, aşadar după semnarea contractului de execuţie a lucrărilor.

Primarul Constantin Constantinescu mai spunea că a semnat acel contract încântat de faptul că era o investiţie foarte mare pentru Bârlad, fără a se mai gândi că ar putea fi în conflict de interese.

"Îmi recunosc greşeala şi mă fac vinovat că am semnat, însă eram prea încântat de faptul că, în calitate de primar, semnez o investiţie atât de importantă pentru Bârlad. Cu toate acestea, nu sunt circumstanţe atenuante cu nu am ştiut, dar nici colegii – secretarul primăriei, şeful Serviciului Juridic şi şeful Serviciului de Investiţii – nu mi-au spus că sunt în conflict de interese", declara atunci corespondentului MEDIAFAX primarul Constantin Constantinescu.

Potrivit acestuia, Parchetul Curții de Apel Iaşi nu i-a comunicat că ar fi în situaţie de incompatibilitate după stabilirea pedepsei de un an de închisoare cu suspendare.

Cu toate acestea, Constantinescu spunea că ia în calcul varianta demisiei din motive de sănătate, decizia finală urmând să fie anunţată în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Bârlad din 26 februarie.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost înaintat pentru validare Judecătoriei Bârlad.

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă