10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPretul gazelor cedeaza in fata santajului de pe piata interna

Pretul gazelor cedeaza in fata santajului de pe piata interna

Tarifele gazelor naturale furnizate populatiei vor creste, incepand cu data de 11 noiembrie, cu 8,1%-8,5%. Surprinzator, aceasta scumpire nu se datoreaza nici cresterii pretului pe plan mondial si nici nu este o consecinta a devalorizarii puternice a monedei nationale, adica nici unuia dintre motivele pe care autoritatile le invoca de fiecare data pentru justificarea unor astfel de masuri nepopulare. De data aceasta majorarea vine pe fondul divergentelor intre producatori si distribuitori.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale anunta insa, in urma cu aproape o luna, ca nu va accepta scumpirea tarifelor pentru consumatorii captivi, deoarece “producatorii interni, in special Petrom, impun preturi mult peste nivelul reglementat”. Daca Romgaz a acceptat, totusi, sa nu ceara mai mult, Petrom a cerut in schimb 410 lei/1.000 metri cubi, cu mult peste pretul vechi de 330 lei/1.000 metri cubi. Acum insa reprezentantii Autoritatii de Reglementare schimba macazul si isi justifica pozitia de pasivitate fata de ceea ce se intampla pe piata prin declaratii hilare, de genul: “Autoritatea a decis ca o ajustare de preturi este preferabila pentru a garanta livrarea gazelor in sezonul rece (…) Decizia ne-a apartinut si ea a fost determinata si a urmarit rezolvarea securitatii furnizarii”. De altfel, directorul Directiei Tarife si Preturi din cadrul ANRG, Gabriel Sarbu, ne-a declarat ca Autoritatea nu are nici o atributie in ceea ce priveste stabilirea preturilor la gazele din productia interna, ci doar in privinta preturilor de transport, inmagazinare si preturilor la consumatorii finali. Pe maini s-a spalat si Ministerul Economiei si Comertului care, dupa cum spunea in urma cu cateva zile ministrul Seres, nu are nici o competenta in acest sens. Altfel spus, situatia la care asistam acum, in pragul iernii, in care un producator face presiuni amenintand ca opreste livrarile daca nu obtine un pret mai mare, se poate repeta oricand. Deocamdata, atat seful Guvernului, cat si presedintele Basescu ori stiu si nu spun, ori chiar nu inteleg ca majorarea pretului este rezultatul unui santaj si lanseaza, prin declaratiile lor, teme de discutii total false, cum ar fi aceea ca decizia de scumpire a fost luata acum pentru ca inflatia se afla la un nivel care sa accepte aceasta masura, iar luarea ei acum ar avea si darul de a atenua socul integrarii. Din acest razboi al preturilor au iesit invinsi, ca de fiecare data, consumatorii, care se vor vedea obligati sa accepte, resemnati, tarife mai mari.

Noile tarife

Pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 metri cubi pe an va creste, la 11 noiembrie, de la 843,43 lei/1.000 metri cubi la 911,55 lei/1.000 metri cubi, in cazul Distrigaz Sud, respectiv de la 842,99 lei/1.000 metri cubi la 911,11 lei/1.000 metri cubi in cazul E.ON Gaz. Potrivit calendarului scumpirilor la gazele naturale negociat de Romania cu Uniunea Europeana, pretul gazelor naturale ar trebui sa creasca trimestrial cu 25 dolari pe 1.000 metri cubi, incepand cu 1 ianuarie 2007.
Tara noastra importa anual din Rusia circa cinci miliarde de metri cubi de gaze, care inseamna aproximativ 30% din consumul total, de 18 miliarde metri cubi. Productia interna de gaze naturale este de 13 miliarde de metri cubi, fiind asigurata de Romgaz si Petrom.

Ministrul Codrut Seres: “Vinovatii sunt ANRGN, Petrom si societatile de distributie”

Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ieri ca ANRGN, Petrom si companiile de distributie a gazelor naturale sunt vinovate pentru aparitia unor nereguli care au determinat majorarea tarifelor la gaze. Petrom a solicitat un pret mai mare decat cel stabilit de ANRGN, iar Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contractele la pretul solicitat de Petrom, iar ulterior au cerut ANRGN sa recunoasca aceste costuri suplimentare in tarife – a spus Seres. Ministrul Economiei si Comertului a solicitat, tot ieri, convocarea consiliilor de administratie ale societatilor de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud si Distrigaz Nord pentru a cere o serie de lamuriri asupra intarzierilor in incheierea contractelor de aprovizionare cu gaze. Pana in acest moment, DGS si DGN nu au contracte de aprovizionare cu distribuitorii interni, iar contractele de import de gaze naturale nu contin clauze asiguratorii in cazul in care furnizorul extern nu respecta conditiile contractuale.

Ilie Serbanescu, analist economic: “Cei care au negociat privatizarea Petrom ar trebui sa fie la puscarie”

Acum, in situatia de fata, ANRGN ar trebui sa retraga licenta OMV. Dar acesta este un lucru punctual, problema de fond este modul in care autoritatile romane au negociat privatizarea companiei Petrom. Tot ce se intampla acum este o consecinta a acestei privatizari. Nu trebuie sa incriminam compania OMV, care face ceea ce trebuie sa faca, adica sa-si maximizeze profiturile. Adevaratii vinovati sunt cei care au vandut Petrom, pentru ca modul in care s-a facut acest lucru se numeste jaf impotriva poporului roman. Ei ar trebui acum sa fie la puscarie.

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă