8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele PSD Satu Mare dă în judecată Biserica greco-catolică

Preşedintele PSD Satu Mare dă în judecată Biserica greco-catolică

O situaţie incredibilă persistă în judeţul Satu Mare. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, care este preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD, a anunţat că instituţia pe care o reprezintă a dat în judecată Biserica Greco-Catolică.

El doreşte ca, în acest mod, să întârzie retrocedarea mănăstirii de la Bixad proprietarilor de drept, călugărilor din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare. Mai mult, în data de 1 noiembrie, o serie de reprezentanţi ai unor instituţii publice din judeţul Satu Mare au decis să nu respecte decât „parţial” o decizie judecătorească definitivă, irevocabilă şi executorie, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi o hotărâre de guvern, care se referă la restituirea mănăstirii din Bixad. În acest context, executorul judecătoresc angajat de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Maramureş, asistat de poliţişti şi de jandarmi, a refuzat să îi pună în posesie pe reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice care cereau restituirea mănăstirii.

Încercarea de retrocedare a avut loc în data de 7 noiembrie. „Reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice s-au deplasat la Bixad unde un executor trebuia să pună în aplicare hotărârea definitivă şi irevocabilă prin care Mănăstirea Greco-Catolică din localitate este dată în proprietatea şi deplina posesie Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş.

Înainte de începerea executării, oficiali ai Statului au spus reprezentanţilor greco-catolici că rolul lor nu este să-i “bage” pe calugării greco-catolici în mănăstire, ci numai să măsoare parcelele care ar trebui retrocedate după care să se retragă.

Din cauza ameninţărilor publice şi incitărilor la violenţă făcute în repetate rânduri de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe în cazul în care Mănăstirea Greco-Catolică este retrocedată, executorul judecătoresc a fost asistat de reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei Române.

În momentul în care executorul şi reprezentanţii greco-catolici au ajuns în faţa mănăstirii, intrarea era blocată de un lanţ viu de preoţi şi călugări ortodocşi, având în spate lor şi alte persoane de diferite vârste.

Executorul s-a apropiat de ei şi a solicitat să fie lăsat să execute hotărârea judecătorească, moment în care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe s-au manifestat împotriva executării hotărârii judecătoreşti, au huiduit şi au scandat lozinci împotriva greco-catolicilor, dintre care amintim: “Afară, catolicii din ţară”.

Din cauza împotrivirii arătate de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, executorul flancat de jandarmi şi poliţie a mers prin spatele mănăstirii pentru a începe măsuratorile topografice în vederea identificării exacte a parcelelor care să fie date în deplină posesie Bisericii Greco-Catolice, aşa cum prevedea hotărârea judecătorească. Pe toată durata măsurătorilor, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au scandat împotriva reprezentanţilor greco-catolici şi i-au ameninţat”, spun reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş.
Culmea aberaţiei:
Consiliul Judeţean
se pretinde proprietarul
mănăstirii de la 1700

În acest context, reprezentanţii Bisericii Române Unite cu Roma au fost invitaţi la sediul poliţiei din localitate, pentru a semna procesul-verbal de punere în posesie. Ei au refuzat, în contextul în care forţele de ordine şi executorul judecătoresc nu au făcut nici cea mai mică tentativă de a-i pune efectiv în posesie. Mai mult, în acel moment, la sediul poliţiei, s-au prezentat două angajate ale Consiliului Judeţean, care au anunţat că instituţia publică a dat în judecată episcopia greco-catolică. Iniţiatorul acestui proces este preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor. El crede că imobilele retrocedate ar fi proprietatea Consiliului Judeţean. „Este un abuz al Justiţiei”, a spus Mircea Govor. Însă mănăstirea cu pricina a fost ridicată în anul 1700, cu 290 de ani înainte de apariţia Consiliului Judeţean Satu Mare, de către călugărul bazilitan Isaia pe un teren donat de sătenii din localitatea Trip. Mănăstirea a fost folosită de Biserica Greco-Catolică până în anul 1948. Atunci, Biserica Română Unită cu Roma a fost interzisă. Un mare număr de ierarhi, preoţi, călugări şi credincioşi au fost arestaţi de bolşevici. Unii dintre ei au plătit cu viaţa fidelitatea faţă de credinţa lor. Bunurile confiscate de comunişti au fost date Bisericii Ortodoxe Române. După anul 1989, Biserice Greco-Catolică a ieşit din catacombe şi a cerut restituirea bunurilor confiscate.

Cine pune în executare decizia ÎCCJ?

Printr-o hotărâre de Guvern, emisă în anul 1992, Episcopia Greco-Catolică de Maramureş a primit dreptul de proprietate asupra mănăstirii din Bixad. Numai că această hotărâre nu a fost niciodată pusă în practică, după ce colegul de partid al lui Mircea Govor, preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, a declarat, tot în judeţul Satu Mare, că proprietatea este un moft. În aceste condiţii, în anul 2006, Episcopia Română Unită din Maramureş a deschis un proces pentru a fi pusă efectiv în posesia mănăstirii. După şase ani de judecată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate greco-catolicilor. A urmat un an de discuţii, prin intermediul cărora greco-catolicii au încercat să redobândească posesia asupra mănăstirii, însă fără succes. Drept urmare, ei au apelat la un executor judecătoresc, însă şi acesta a refuzat să pună în executare decizia judecătorilor de la instanţa supremă.

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă