21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPreşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, cercetat pentru corupţie: Nu mă simt vinovat cu absolut...

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, cercetat pentru corupţie: Nu mă simt vinovat cu absolut nimic

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu (PDL), cercetat de DNA într-un dosar de corupţie, a declarat, vineri, că nu se simte vinovat cu nimic, nu se va suspenda din partid şi, după cei patru ani de muncă, se consideră îndreptăţit să candideze la un nou mandat.

Vineri a avut loc o şedinţă a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prima după reţinerea şi ulterior eliberarea preşedintelui CJ, Liviu Rusu, pentru fapte de corupţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În timpul şedinţei, mai mulţi consideri judeţeni de la PSD şi PNL i-au cerut explicaţii preşedintelui CJ în legătură cu “şpaga de 1,8 milioane de euro”.

Liviu Rusu le-a răspuns acestora că nu au dreptul să se transforme într-un “tribunal”, iar apoi i-a acuzat pe unii dintre ei că ar fi trimis “înscrisuri” la DNA.

“Unii sunt şi autori ai unor înscrisuri pe care organul de anchetă nu le pune la dispoziţie. Dumneavoastră ştiţi foarte bine cum se fac astfel de dosare. Probabil că aţi fost şi ajutaţi. Sunt cetăţean cu drepturi şi, pentru ce am făcut pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, nu mi-e ruşine. Am făcut lucruri bune. Obiectivele pe care le-am avut s-au realizat”, a declarat el.

Liviu Rusu a adăugat apoi că se pare că a revenit perioada în care se făceau “dosare la comandă”.

“Eu nu acuz pe nimeni că se fac dosare la comandă, dar ştiu un lucru: că am dreptul la apărare şi am dreptul să fiu judecat de judecători. Părerile dumneavoastră sunt politice şi ştiu ce ieşiri la rampă au avut liderii dumneavoastră. Eu nu am spus cine sunt acele persoane cu care aţi lucrat scrisorele. Fiţi pe pace, nu mi-e ruşine de ce am făcut în aceşti patru ani şi, dacă va fi să răspund, eu răspund, nu dumneavoastră”, a spus Liviu Rusu în plenul şedinţei CJ, după care a plecat din sală.

Pe hol însă, el a făcut şi alte declaraţii jurnaliştilor care l-au întrebat ce părere are despre recursul pe care l-a făcut DNA şi dacă va candida la un nou mandat.

“Ce părere am despre recursul DNA? Se respectă procedurile legale. Au dreptul să facă acest lucru şi o fac. Nu mă simt vinovat cu absolut nimic, am muncit patru ani cum, poate, n-am muncit niciodată în viaţa mea şi asta mi-ar da dreptul să mai candidez, dar totodată am dreptul să mă mai gândesc până la termenul de depunere a candidaturilor. Nu am pentru ce să mă suspend din partid”, a afirmat preşedintele CJ.

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud a afirmat că au fost mulţi “scriitori” care i-au făcut reclamaţii la DNA.

“Au fost nişte sesizări făcute în scris la DNA, organul de anchetă niciodată nu spune cine, e sub protecţie denunţătorul, delatorul. Se spune că se autosesizează. Dar sunt mulţi pricepuţi în a scrie şi au fost mulţi scriitori. Nu pot nominaliza şi nu cred că ar ajuta cuiva”, a comentat Rusu.

În legătură cu proiectul de management al deşeurilor, Rusu a spus că acesta nu este în pericol.

“Proiectul de management al deşeurilor continuă în mod normal, se vor respecta termenele. Proiectul este avansat, în situaţia de a fi recepţionate lucrările şi de a intra în funcţiune”, a declarat el.

Întrebat dacă are ceva să îşi reproşeze în legătură cu el, el a răspuns: “Dacă am ceva să-mi reproşez în legătură cu acest proiect? Probabil faptul că nu am fost suficient de transparent nici eu, nici instituţia”.

Procurorii au emis, în urmă cu o săptămână, ordonanţe de reţinere pentru fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, Ioan Claudiu Sabău, Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, şi Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica, şi au solicitat instanţei arestarea lor preventivă în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie în cazul atribuirii unor contracte de închidere a depozitelor de deşeuri.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului secretar de stat Ioan Andreica, a preşedintelui CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, şi a altor patru inculpaţi reţinuţi în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie, aceştia fiind cercetaţi în libertate.

Sentinţa instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi respectiv în Ministerul Dezvoltării, este acuzat în acest dosar de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată, iar Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica la MDRT, este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă