15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPremierul Cioloş, despre planurile de guvernare pentru 2016

Premierul Cioloş, despre planurile de guvernare pentru 2016

Premierul Dacian Cioloș a vorbit miercuri seara despre planurile de guvernare pe care le are pentru 2016 într-o intervenţie la un post de televiziune.

“La Bruxelles, comisar european pe agricultură eram pe domeniul meu, aici, cel mai greu mi se pare că ştiu că aşteptările sunt foarte mari. Timpul e foarte scurt şi multe lucruri nu o să le putem face”, a spus premierul, miercuri, la Antena 3. El a precizat că sunt lucruri care se fac într-un mandat politic, după ce ai trecut prin vot, şi sunt lucruri care pot fi făcute şi într-un an de zile, adaugând că înţelege că “aşteptările oamenilor sunt mari, dar nu pot fi finalizate într-un an de zile. Vreau să fiu şi aplicat în ceea ce o să facem.”

Printre principalele provocări ale noului an, premierul Cioloş a precizat că nu se pune problema austerităţii în 2016 şi a precizat: “E un echilibru bugetar care a fost menţinut pe anul acesta. Vom avea un deficit, dar care nu va fi foarte mare. Au fost luate multe măsuri de Guvernul precedent care vor duce deficitul pe anul viitor tot mai sus şi noi va trebui să fim foarte atenţi. Am găsit şi lucruri bune şi lucruri mai puţin bune. Pe partea de reformă, am găsit multe zone pe care s-a lucrat dar care n-au fost puse cap la cap. Sunt anumite instituţii care vor trebui reformate, pentru că vedem că e o ineficienţă. Mă gândesc în domeniul transporturilor, dar nu numai. Probabil e şi domeniul sănătăţii. Noi avem un an de zile în care vom încerca să corectăm anumite lucruri, dar să şi venim cu lucruri noi”.

“După părerea mea, rămâne o problema de eficienţă a administraţiei. Au fost şi probleme de corupţie. S-au lăsat spaţii de interpretare care ne-au costat bani, pentru că s-au aplicat penalităţi. Avem proiecte blocate din cauza proceselor. E vorba de competenţă, de lipsă de claritate în procedurile noastre. România a avut pe fonduri structurale cele mai complicate prodecuri. Sunt lucruri din care încercăm să tragem învăţăminete.” “În infrastructură, educaţie şi sănătate avem multe de investit şi în anii viiitori, pentru că acestea sunt demenii inevitabile”, a spus premierul Dacian Cioloş.

El a adaugat că nu se prefigurează riscul unei crize economice şi a spus că “dacă ne reuşeşte procesul de eficientizare a unor companii naţionale care se ocupa de investiţii în infrastructura, unde e nevoie de performanţă în absorbţia fondurilor şi în rezultate pe teren, unde sunt probleme legate de suspiciuni de corupţie, de lipsă de claritate în aplicarea anumitor proceduri, atunci ar putea fi începutul predictibilităţii în mai multe domenii. Asta vrem şi e foarte important, şi în sectorul privat şi la stat. Am putea vorbi de un nou început, dar şi de a lansa refrome în anumite domenii, precum adminstraţie, educaţie şi sănătate. “E important să ţinem deficitul în anumite limite”.

Totodată, Dacian Cioloş a spus că în 2016 va fi gata şi proiectul de lege a salarizării unice: “E nevoie de o lege a salarizării unice. Suntem conştienţi că nici reforma în administraţie nu o puteam face dacă nu regândim salarizarea. Eu cred că legea salarizării unice ar evita decizii punctuale şi de multe ori rupte de realitate, care nu ne duc în predictibilitate. După ce avem o lege a salarizării, putem să ne gândim şi la legea pensiilor”.

Întrebat dacă fi viitorul preşedinte al PNL, premierul Dacian Cioloş a spus că nu are intenţia să se înscrie într-un partid politic şi nici să candideze: „Nu mă gândesc, eu am mai spus că nu am intenţia să fac o politică de partid. Eu nu mă simt confortabil să-mi asum un rol politic într-un partid.(…) Nu am intenţia să mă prezint la alegerile din 2016 şi nu pentru asta am acceptat un mandat de prim-ministru.”

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă