10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPovestea locotenentului Margineanu

Povestea locotenentului Margineanu

Organele Directiei Regionale MAI Cluj au arestat in ziua de 19 decembrie 1956 un grup contrarevolutionar denumit "Comitet revolutionar" compus din 14 elemente militari in termen grade inferioare in fruntea carora se gasea ofiterul activ locotenent MARGINEANU TEODOR, din UM 03425 Prundul Birgaului. Acest grup de elemente contrarevolutionare au hotarat ca in noaptea de 17 spre 18 dec. 1956 sa treaca la actiuni violente impotriva regimului democrat din RPR. Pana in prezent, a reiesit ca din acest grup contrarevolutionar au facut parte urmatorii:

1. Margineanu Teodor nascut in 1932, membru UTM, fiu de taran sarac, tatal sau poseda 1,01 ha pamant, de profesie maistru de cultura si exploatarea padurilor, ofiter activ cu gradul de locotenent la UM 03425 Prundul Birgaului (Promotia 1955) domiciliat in com.Prundul Birgaului Nr.45, raion Bistrita reg.Cluj, conducatorul grupului.

2. Popescu Ion, nascut in 1934, fiu de taran mijlocas, tatal sau poseda 4 ha pamant, de profesie functionar la Sectia Financiara a Raionului Babeni reg. Pitesti, membru UTM (fost militar in termen la UM 03425 si lasat la vatra in noiembrie 1956, cu gradul de sergent major.

3. Cosereanu Spiridon, nascut in 1933, membru UTM fiu de taran mijlocas, tatal sau poseda 3 ha pamant, de profesie ajutor tractorist, caporal in termen la UM 03425.

4. Neagoe Gheorghe, nascut in 1934, fiu de taran sarac, tatal sau poseda 2 ha pamant, membru UTM de profesie turnator, fruntas in termen la UM 03425.

5. Ghita Nicolae, nascut in 1935, fiu de taran mijlocas tatal sau poseda 3 ha pamant, de profesie plugar, membru UTM, fruntas in termen la UM 03425.

6. Iordanescu Ilie, nascut in 1933, fiu de taran sarac, tatal sau poseda 0,85 ha pamant, membru UTM, de profesie mechanic auto, sergent in termen la UM 03425.

7. Mitrache Achim, nascut in 1936, fiu de taran mijlocas, tatal sau poseda 3 ha pamant, de profesie invatator, caporal in termen la UM 03425.

8. Dinut Ion, nascut in 1935, fiu de taran mijlocas, tatal sau poseda 2,50 ha pamant membru UTM, de profesie plugar, caporal in termen la UM 03425.

9. Peneche Paul, nascut in 1935, fiu de taran sarac, tatal sau poseda 2 ha pamant, membru UTM de profesie plugar, caporal in termen la UM 03425.

10. Iancu Nicolae, nascut in 1935, tatal sau muncitor necalificat, parintii locuiesc in Bucuresti de profesie tunator, membru UTM, caporal in termen la UM 03425.

11. Rusan Constantin, nascut in 1935, fiu de taran mijlocas, tatal sau poseda 3 ha pamant, membru UTM, de profesie plugar, caporal in termen la UM 03425.

12. Diaconu Gheorghe, nascut in 1935, neincadrat politic, fiu de taran sarac, tatal sau poseda 2 ha pamant, profesie plugar, caporal in termen la UM 03425.

13. Hodos Mariana, nascuta in 1906 invatatoare in com. Tiha Birgaului, parintii functionar de banca, fara avere, fara antecedente politice.

Cu ocazia perchezitiei efectuate s-au gasit: 160 cartuse de razboi, un pistolet TT si 2 grenade pe care susnumitii au intentionat sa le foloseasca in actiunea lor contrarevolutionara. S-a mai gasit asupra lui Margineanu Teodor 6 stele pentru ofiteri superiori, o caciula cu o banderola tricolora si in original juramantul pe care l-au depus si urma sa-l depuna si ceilalti membrii ai grupului contrarevolutionar. (Arhivele Militare)

 

Juramantul revolutionar al lui Margineanu

"Eu cetatean al Romaniei iubite fiind in rindurile fortelor armata, jur sa fiu devotat poporului meu si pamantului meu stramosesc. Jur sa-mi desrobesc patria si sa lupt pana la ultima picatura de sange impotriva asupritorilor mei. Jur sa razbun toate suferintele poporului meu indurerat pana acum in anii de subjugare. Jur sa execut ordinele conducatorilor care ma vor conduce in lupta. Jur ca voi reda patriei mele toate bogatiile ei, luptand cu arma in mana pana la terminarea victoriei depline asupra asupritorilor. Jur ca nu voi trage niciodata in poporul meu si nu voi savarsi o lupta fratricida. Jur sa pastrez cel mai mare secret si sa nu actionez de partea dusmanului. Jur sa nu crut pe nimeni care imi sta impotriva mea pentru eliberarea patriei mele. Jur sa-mi respect juramantul meu in numele poporului si al lui Dumnezeu. Daca voi calca juramantul meu, si daca voi calca sau trada cauza revolutiei, sa fiu urat de popor si sa cada toata pedeapsa aspra a poporului asupra mea".

 

Planul de actiune

Din materialele de ancheta reise ca Margineanu Teodor si Popescu Ion avand sentimente dusmanoase fata de regim, am hotarit sa actioneze impotriva orinduirii de stat existente si in acest scop au initiat si organizat un grup contrarevolutionar format din militarii aratati mai sus din cadrul Regimentul 255 Antilerie, precum sin din alte elemente dusmanoase regimului nostrum din afara unitatii militare Margineanu Teodor a declarat ca convingerile dusmanoase si hotarirea de a actiuna i s-au format sub influenta emisiunilor imperialiste de la Radio, care chemau la revolta, emisiuni ce le asculta cu regularitate la aparatul de radio al numitei Pop Florea gazda sa, (nascut in 1916 de origina taran sarac) care a cunoscut si faptul ca Margineanu Teodor ai constituit grupului subversive. Susnumitul a mai aratat ca el personal a sesizat unele nemultumiri atat in randul ostasilor cat si in randul ofiterilor din unitatea au mai sus, scotand ca acestia la moment data r actiona, asa cum el ar dori, in cazul cand a avea un conducator. Exploatand aceste nemultumiri Margineanu Teodor, a trecut la injgheboarea grupului contrarevolutionar, recrutand elemente nemultumite si pentru reusita actiunii, le spunea sa "depuna juramant", intrebuitand in acest scop, juramantul formulat de catre el aratat mai sus. In vederea savarsirii actiunilor contrarevolutionare, Margineanu Teodor a intocmit un plan de actiune in scris si dup ace l-a facut cunscut in locuinta sa in seara zilei de 9 dec 1956 sergentului Iordanescu Ilie, fruntasului Neagoe Gheorghe (care in acelas timp au depus si juramintul) la distrus prin ardere. In planul de actiune prevedea: – "Adunarea intregului "comitet revolutionar". – "Punerea soferilor in tema de catre "comitet". – "Arestarea ofiterilor de serviciu pe unitate". – "Desteptarea sergentilor din regiment si adunarea lor la Club pentru punerea lor in situatia". – "Alarma generala". – Violarea depozitelor de munitii echipament si alimente din acre sa i-a munitiuni, echipament de iarna si tuica, pentru elemente contrarevolutionare din organizatia lor,atunci cand vor merge la actiuni. – Incarcarea efectivului pe camioane si pornirea lor in directia orasului Bistrita unde se gasea o unitate de tancuri. (Arhivele Militare)

 

Revolutie de primavara

Membrii "Comitetului" au hotarat ca in seara zilei de 17 spre 18 decembrie 1956, cand Margineanu era ajutor ofiter de serviciu pe unitate, iar majoritatea membrilor "Comitetului" erau de serviciu pe subunitati sa atraga si alte elemente din unitate de partea lor, apoi sa plece la Bistrita cu scopul de a atrage de partea lor unitatea de tancuri din acest oras, de unde urma sa se indrepte spre Cluj, unde dupa aceea vor antrena la aceasta actiune "studentimea" si "taranimea" sa continue drumul spre Bucuresti.

Lozinci contrarevolutionare

Toti membrii "Comitetului" urmau ca in timpul acestei actiuni sa fie numiti ofiteri comandanti de subunitati de catre Margineanu Teodor seful organizatiei, iar acesta, la randul lui, urma sa poarte grad de colonel. De asemenea au formulat lozinci contrarevolutionare ca " Jos cotele", "Afara cu armata sovietica din tara", lozinci care urmau sa fie afisate pe masinile si tancurile din convoi. In acelas timp au stabilit ca militarii ce vor participa la aceasta actiune sa poarte caciului gri, si o banderola tricolora asezata diagonal. Concomitent cu pornirea "revoltei", numitul Balan Ion muncitor CFR, cunoscut ca dusman al regimului nostrum in prezent internat in spitalul din Bistrita (avea misiunea data de Margineanu Teodor) sa taie firele de telefoane si telegraf la un anumit punct stabilit de ei.

Noaptea de 18 spre 19

In vederea pornirii actiunii in noaptea de 18 spre 19 decembrie 1956, Margineanu Teodor fiind ofiter de serviciu pe unitate impreuna cu caporalul Cosereanu Spiridon au parasit unitatea plecand la invatatoarea Hodos Mariana, element reactionar cunoscuta mai dinainte de caporalul Cosereanu Spiridon, careia i-a spus intentiile lor contrarevolutionare "fortele" de care dipsun si intreaga forma de organizare.

Sa amanam revolutia

Hodos Mariana le-a aratat ca organizatia pe care a facut-o Margineanu Teodor este lipsa de perspectivele reusitei, deoarece nu s-a organizat legatura si cu alte unitati militare mai mari, iar in ceeace priveste ajutorul populatiei, susnumita le-a aratat ca nu va fi posibil sa-l aiba imediat, intrucat acest lucru trebuie organizat mai din timp. Susnumita i-a sfatuit sa amane pana in primavera pornirea "operatiunii", pentru a avea possibilitatea in acest rastimp sa alature grupului lor si alte unitati militare inclusiv populatia civila.

Plan de recrutari

De comun accord, au luat hotararea amanarii pornirii "actiunii" pana in primavera, iar concret fiecare si-au luat urmatoarele misiuni: Hodos Mariana sa organizeze legatura cu populatia civila si sa o pregateasca in vederea pornirii actiunii contrarevolutionare susnumita declara ca pana la arestarea nu a intreprins nimic in aceasta privinta, deoarece era noua in comuna respective. Caporal Cosereanu Spiridon, sa ia legatura cu un unchi al sau, fost general, in prezent deblocat, domiciliat in Craiova care sa conduca aceasta "revolta" si pe baza legaturilor si influentei ce eventual ar avea cu unii ofiteri active, sa faca legatura cu alte unitati mai mari in scopul de a actiona concomitent. De asemenea in drum spre Craiova, Cosereanu Spiridon sa difuzeze prin gari manifeste ce urma sa le primeasca de la Margineanu Teodor, el (Cosereanu) intre "generalului" respective, Margineanu Teodor si Hodos Mariana. Din verificari facute rezulta Cosereanu Spiridon nu are nici o ruda fost general, in realitate are un unchi fost plutonier major, condamnat pentru activitate intense contra clasei muncitoare la 2 ani inchisoare corectionala, cu acesta pana la data arestarii nu a luat legatura. Margineanu Teodor, urma sa recruteze noi membrii in grup si sa asigure conspirativitatea activitatii lorcontrarevolutionare pana in momentul stabilirii datei ulterioare pentru pornirea actiunii lor dusmanoase.

 

Esecul contrarevolutiei

In dimineata zilei de 18 dec 1956, Margineanu Teodor a fost sesizat de cap. Cosereanu Spiridon si Neagoe Gheorghe, ca ostasul sofer Tripovici Ion, ce fusese recrutat de ei in noaptea aceia, i-a denuntat, in urma carui fapt Margineanu Teodor a dezertat din unitate, avand asupra sa un pistolet TT si 25 de cartuse, iar dupa 2 zile a fost prinse si arestat. De actiunea contrarevolutionara ce urma sa fie pusa la acle in noaptea de 17-18 dec.1i956 au mai avut cunostinta Alexe Gh, nascut 1934, fiu de taran sarac, military termen la Um 03425 si Ene Dumitru, nascut in 1935, fiu de taran mijlocas, military in termen la UM 03425 (ambii arestati). Susnumitii au declarat ca au avut cunostinta de existenta "Comitetului" revolutionar iar Alexe Gh. In dimineata zilei de 18 decembrie 1956, afland ca Margineanu Teodor a fost denuntat si ca din aceasta cauza intentioneaza ca dezerteze din unitate, nu a luat nici o masura spre a-l impiedica ca sa dispara, ci din contra, fiind intrebat de ofiterul de serviciu despre Margineanu Teodor, el a aratat ca acesta nu a fost pe la obiectivul sau, inducandu-l in eroare pe ofiterul de serviciu ce-l cauta pe Margineanu Teodor, acoperand astfel dezertarea din Unitatea, Margineanu Teodor a fost favorizat de: Gita Nicolae, nascut in 1905, taran mijlocas. Balan Cornelia nascuta in 1925, casnica, Bozga Maria nascuta 1925, taran mijlocas, Pavelean Pantelimon nascut in 1903, taran mijlocas si Holbura Maria nascuta in 1909, casnica, toti domiciliati in com. Prundul Bargaului (in prezent arestati) care au cunoscut de existenta organizatiei lor contrarevolutionare. De mentionat este faptul ca Margineanu Teodor de comun acord cu Popescu Ion, originar din Pitesti, raionul Babeni, au stabilit cu acesta din urma, sa organizeze un grup contrarevolutionar in regiunea Pitesti si sa-i comunice in scris lui Margineanu Teodor stadiul in care se afla organizarea grupului, folosind scrisori cu continut conventional. Cercetarile continua pentru a se descoperii intreaga activitate criminala a elementelor aratate, precum si eventualele legaturi superioare ale lor. (Arhivele Militare)

Cele mai citite

România vrea să fie partener cu Qatar și cu SUA pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu

România vrea să fie partener cu SUA și cu statul Qatar pentru a obține restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, a declarat premierul Marcel Ciolacu,...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...
Ultima oră
Pe aceeași temă