12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPotopul s-a abatut peste Vrancea

Potopul s-a abatut peste Vrancea

In ultimele 36 de ore, precipitatiile masive cazute asupra judetului Vrancea au dus la distrugerea si blocarea mai multor drumuri judetene, comunale si nationale, precum si la distrugerea a trei poduri peste raurile Naruja si Zabala, lasand izolate cateva comune din Muntii Vrancei cu o populatie totala de peste 12 mii de locuitori. Astfel, podul construit de Armata, in urma cu cativa ani, peste raul Zabala a fost rupt, lasand izolate cateva sute de familii din satele componente comunei Naruja. Acelasi rau a rupt in doua locuri, pe o lungime de cateva sute de metri, DN 2M, lasand izolate 11 sate componente ale comunelor Nereju, Paltin si Spulber, peste 10.000 de locuitori fiind complet rupti de lume. De asemenea, linia telefonica amplasata de-a lungul DN 2M a fost luata de ape pe o distanta de cativa kilometri. Si comuna Nistoresti a fost izolata de restul lumii prin surparea DJ 205M, la iesirea din Naruja, din cauza viiturii raului cu acelasi nume. In acest caz, au ramas izolati peste 3.000 de locuitori. In satul Herastrau, din comuna Naruja, peisajul este de-a dreptul apocaliptic. Cateva zeci de case au fost in totalitate sau partial inundate, iar trei dintre acestea au fost luate de apele involburate ale Narujei. In dimineata zilei de ieri, televizoare, masini de spalat, mobilier si alte acareturi din gospodariile narujenilor se puteau vedea plutind pe apele Narujei si mai departe pe cele ale Putnei. Pe o distanta de cativa kilometri, drumul judetean 205D si doua poduri care faceau legatura dintre satele Reghiu-Herastrau si comuna Nereju au fost complet distruse de apele involburate. Astfel, peste 500 de familii se afla complet izolate de restul lumii. Si viitura de pe raul Putna a inundat zeci de gospodarii din satul Mircesti, comuna Vanatori. Raul Putna avea, la orele pranzului, la podul de langa comuna Garoafa, pe soseaua europeana E 85, peste 4.500 mc/secunda, punand, la un moment dat, in pericol circulatia pe artera europeana. Si raul Trotus a pus in pericol mai multe zeci de case de la marginea municipiului Adjud, debitul sau fiind ieri, la orele pranzului, de peste 1.000 de mc/secunda.
Un fapt deosebit de grav s-a petrecut pe DN 2D, drum care face legatura intre Focsani si Tg. Secuiesc peste pasul Ojdula. Astfel, un pinten de munte s-a surpat si a blocat artera nationala la iesirea din tunelul ce face legatura intre Tulnici si statiunea montana Lepsa. In acest moment, peste 1.700 de locuitori, posesori de cabane in statiune, dar si turisti sunt blocati in Lepsa. La locul dezastrului s-a prezentat prefectul de Vrancea, Ion Oprea, care impreuna cu specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) au ajuns la concluzia ca singura solutie pentru deblocarea drumului national este una pirotehnica. Se asteapta interventia cu dinamita a pirotehnistilor din cadrul ISU Vrancea. Ca urmare a cresterii debitului raului Putna, prefectul judetului Vrancea a dispus evacuarea locuitorilor din satul Mircestii Vechi, comuna Vanatori, unde exista pericolul iminent al inundarii celor 108 gospodarii.
Pe podul situat pe E 85 la km 194 + 400, la iesirea din comuna Garoafa, spre Adjud, s-a impus introducerea restrictiei de viteza la 10 km/h si de tonaj pana la 7,5 tone.
Autovehiculele cu un tonaj mai mare de 7,5 tone au fost deviate pe traseul Focsani – Bolotesti – Tifesti – Satul Nou – Tisita. Viitura de pe raul Zabala a distrus patru gatere, un grajd, un pod de lemn, doua autocamioane, toate pe raza comunei Nereju, si drumul comunal Bratacesti-Nereju pe o portiune de 300 m.
Din cauza cresterii continue a debitului raului Milcov, comuna Andreiasu de Jos a fost izolata, de la intrarea in comuna, pe o portiune de 600 metri. Si DN 2N se afla sub ape. Acelasi drum, intre satele Andreiasu de Jos si Butucoasa, pe o portiune de 400 m, se afla sub ape. Pana in prezent, nu au fost inregistrate victime omenesti.

Cele mai citite

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Ozzy Osbourne şi Mary J. Blige, printre artiștii ce vor fi incluși în Rock & Roll Hall of Fame în 2024

Anul acesta, Rock & Roll Hall of Fame își deschide porțile pentru o nouă serie de legende din lumea muzicală, printre care se numără...
Ultima oră
Pe aceeași temă