Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

De ce se va scumpi carnea de porc în 2012

După şapte ani de interdicţie pe piaţa europeană, carnea de porc din România va putea fi din nou exportată, începând din ianuarie. În perioada „de prohibiţie", producătorii români au suportat ...

Share

Daniel Befu 0 comentarii

07.12.2011 - 20:07

După şapte ani de interdicţie pe piaţa europeană, carnea de porc din România va putea fi din nou exportată, începând din ianuarie. În perioada „de prohibiţie", producătorii români au suportat pierderi de 1,5 milioane euro.


Carnea de porc din România a fost interzisă la export în UE în 2003, deoarece autorităţile din ţara noastră foloseau vaccinarea animalelor pentru pesta porcină clasică. În 2007 au fost descoperite focare de infecţie în trei dintre cele 40 de ferme din judeţul Timiş ale gigantului american Smithfield. Anii în care producătorii români de carne de porc nu au primit permisiunea să exporte s-au tradus în pierderi de 1,5 miliarde euro, conform estimărilor făcute de Stanca Tudor, preşedintele executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc. Pentru 2012, Stanca Tudor estimează exporturile de porc românesc la 300 milioane euro.

Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi patronul celui mai mare producător de mezeluri din România, cu o cotă de piaţă de 14% şi exportator a 1800 tone de mezeluri pe an, a declarat că ridicarea interdicţiei de export va duce la normalizarea preţului cărnii: „Fiind forţaţi să vindem doar la intern, ne-am bătut pe o piaţă mică şi presiunea era foarte mare pe preţ. Am fost forţaţi să ţinem preţul mai jos ca să vindem, fiindcă animalele ajunse la vârsta de tăiere nu puteau aştepta, ci trebuiau tăiate şi vândute indiferent de preţ, ca să lase la următoarei serii de animale. Pe multe componente, cum ar fi picioarele sau capetele de porc, producătorii au vândut sub preţ pentru că n-au avut soluţii să iasă afară. În plus, neavând piaţă de desfacere, fermele nu au putut creşte şeptelul, deci nu s-au mai putut dezvolta. Acum, o dată cu reluarea exporturilor, se va face o depresurizare a pieţei interne şi se va reaşeza raportul preţ/calitate.

Radu Timiş subliniază că dezastrul pestei porcine a fost amplificat şi de pierderea de către România a subvenţiei pentru porc, începând cu 2009, măsură care a pus pe butuci multe dintre fermele locale: „Din cauza unui diferend cu Comisia Europeană ni s-au oprit subvenţiile. În acel moment eu am fost forţat să-mi închid ferma de 18.000 porci. De-abia de anul acesta s-a dat drumul pe partea de biosecuritate şi bunăstarea animalelor".

Avantajele pentru piaţa internă

Criza pestei porcine a adus românilor şi alte avantaje pe lângă preţul mai scăzut al cărnii de porc, conform lui Radu Timiş: „Smithfield nemaiputând să exporte, magazinele au avut oportunitatea să preia de la ei carne, ceea ce ne-a asigurat avantajul prospeţimii, deoarece carnea n-a mai trebuit să facă pe drum două zile, ca atunci când era importată din Danemarca, ci o jumătate de zi, fiindcă venea din ţară". Patronul crede că după ce Smithfield (care e şi cel mai mare producător de carne de porc din ţară) s-a luptat să pătrundă în hipermarketurile şi supermarketurile din România, nu se va reorienta către exporturi decât cu o parte din producţie.

„Exporturile vor creşte treptat"

 

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că, în ciuda pauzei de 7 ani la exportul de carne românească de porc, producătorii locali nu au pierdut legăturile cu partenerii lor externi: „Sunt contacte pentru că sunt firmele mari, inclusiv Smithfieldul care, face parte dintr-o reţea de contacteinternaţionale, fiind una dintre cele mai mari prezenţe în Europa şi numărul 1 mondial. În plus suntem dintre ţările care au importat carne de porc şi care au exportat produse din carne de porc obţinute din carnea importată, un fel de lohn, deci relaţiile sunt, numai că acum se schimbă problema, având dreptul să faci preparate din carne românească şi să le exporţi. E clar însă că exporturile României nu vor urca brusc, ci vor creşte treptat".

Interdicţie

 

» În 2006 a început programul strategic de eradicare a pestei porcine, convenit cu UE, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi Guvernul României. Deoarece în UE nu se mai acceptă vaccinarea împotriva bolii, carnea de porc românească a primit interdicţie la exportul intracomunitar. România a pierdut automat şi dreptul de a exporta către orice altă ţară din lume.

» În august 2007, la Smithfield Timiş, s-au identificat mai multe animale infestate cu pestă porcină, ceea ce a dus la împuşcarea a 39.000 de porci în fermele companiei, pentru eradicarea focarului de infecţie.

» În 2009 a încetat vaccinarea în fermele comerciale.

» Începând cu ianuarie 2012 vom putea exporta carnea de porc către UE şi restul statelor lumii.

Ce e pesta porcină

Pesta porcină e o infecţie virală care se răspândeşte rapid, cauzând pagube economice uriaşe fermierilor. Deşi se consideră că oamenii care consumă carne de porc infestată cu pestă porcină nu sunt afectaţi în vreun fel, cercetătorii studiază o posibilă legătură între gripa porcină, care poate provoca decesul oamenilor infestaţi, şi o mutaţie a virusului gripei porcine. Porcii infestaţi beau multă apă, nu mai mănâncă, iar coada, picioarele, abdomenul şi urechile li se colorează în roşu închis, se deplasează greoi şi au tremurături musculare şi au constipaţie urmată de diaree. Vectorul principal de răspândire a bolii e considerat porcul mistreţ, care are o mobilitate teritorială mare şi care poate transmite virusul dintr-un loc în altul. În România ultimul val de pestă porcină a fost eradicat prin vaccinarea porcilor cu virus activ, măsură neagreată de UE, deoarece se consideră că nu duce la eliminarea totală a pestei porcine.

Citește totul despre:

Comentarii