Pleşu: Băsescu nu are niciun fel de respect şi de simpatie pentru oamenii de carte

Andrei Pleşu, fost consilier prezidenţial, a declarat, într-un interviu postat pe blogary.ro, că "pragmatismul notoriu" l-a făcut pe Traian Băsescu să simtă că "dă foarte bine să fie înconjurat de ...

Share

Corina Alexandru 0 comentarii

28.07.2011 - 18:38

Andrei Pleşu, fost consilier prezidenţial, a declarat, într-un interviu postat pe blogary.ro, că "pragmatismul notoriu" l-a făcut pe Traian Băsescu să simtă că "dă foarte bine să fie înconjurat de intelectuali", dar a precizat că şeful statului nu a făcut acest gest fiindcă ar iubi cultura şi pe intelectuali, potrivit Mediafax.

"Pragmatismul notoriu al preşedintelui l-a făcut să simtă rapid că dă foarte bine să fie înconjurat de intelectuali. Nu uita cum a câştigat el primele alegeri. Când a câştigat împotriva lui Năstase, intelectualii sunt cei care l-au votat şi, în general, micul procent de oameni care erau, în principiu, din categoria anti-Năstase, anti-Iliescu. Ăştia, în general, erau intelectuali. Atunci a apărut normal ca el să mizeze pe ăştia, deşi nu este sigur că e convingerea lui intimă că sunt utilizabili", a declarat Andrei Pleşu, fost consilier prezidenţial, într-un interviu postat pe blogary.ro.

El a adăugat că, în opinia sa, Adriana Săftoiu, care a fost alături de şeful statului mai mulţi ani, a jucat un rol în a-i sugera că ar fi bine să fie "anturat de câteva nume care să aibă o anumită greutate".

"Opţiunea lui şi criteriile lui au fost pragmatice, nu intelectuale, să nu ne facem iluzii. Deci cine îşi imaginează că el a spus: Mă, mie îmi trebuie nişte băieţi fini, oameni citiţi, iar atunci îi aleg pe cutare şi pe cutare... Nu! El a spus: Mie mi-ar trebui să ies pe scenă anturat de o echipă care să sune frumos la ureche, ceea ce a şi făcut, dar e important să ştim că n-a făcut-o fiindcă iubeşte cultura şi pe intelectuali. Experienţa mea personală cu el este că el nu are niciun fel de respect şi de simpatie umană pentru oamenii de carte. El, în sinea lui, are un hohot de râs când se gândeşte la băieţii ăştia", a mai spus Pleşu.

De asemenea, fostul consilier l-a catalogat pe şeful statului ca fiind pragmatic şi inteligent.

"Pe mine, când eram acolo - dau doar exemplul ăsta - când avea întâlniri, mă prezenta în felul următor: Şi el e domnul Pleşu - cred că ţi-am mai spus -... e un geniu. Era atâta băşcălie în această manieră... Lasă că era o grosolănie, tehnic vorbind. Când te întâlneşti cu unul prima oară în viaţă, care e şef de stat sau e ministru, nu-i spui: ţi-l arăt p-ăsta, ridică cinci kile şi vorbeşte patru limbi. Era deja, în această formă, o specie, un joc cu el însuşi care, la bază, avea ideea că eu sunt un fel d-ăla care merge pe sârmă, care înghite foc, înghite săbii...", a mai spus Andrei Pleşu.

El a menţionat că nu a simţit, când era consilier prezidenţial, nevoie de admiraţie.

"Respectul dispare rapid, pentru că respectul pentru un intelectual este respectul implicit pentru carte şi pentru cultură şi pentru postura intelectualului. Traian Băsescu - o spun nu ca un reproş, e o tipologie, eu am avut prieteni, rude, care au avut această psihologie (...) Sunt foarte mulţi oameni pentru care a fi intelectual este o fandoseală", a mai spus fostul consilier prezidenţial.

Andrei Pleşu a fost numit consilier prezidenţial în decembrie 2004, cînd preşedintele Traian Băsescu a preluat primul mandat de şef al statului. El a demisionat din funcţie în mai 2005.

Citește totul despre:

Comentarii