Pivniceru: Dispoziţiile privind înlăturarea clauzelor băncilor, amânate din cauza lipsei studiului de impact

Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a declarat miercuri că dispoziţiile din noul Cod de procedură civilă privind înlăturarea clauzelor abuzive ale băncilor au fost prorogate pentru şase luni deoarece nu au avut un studiu de ...

Share

Rl online 0 comentarii

30.01.2013 - 22:48

Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a declarat miercuri că dispoziţiile din noul Cod de procedură civilă privind înlăturarea clauzelor abuzive ale băncilor au fost prorogate pentru şase luni deoarece nu au avut un studiu de impact, potrivit Agerpres.

''Clauzele referitoare la bănci există şi în prezent în sensul că o persoană poate chema în judecată o bancă creditoare pentru a dispune înlăturarea unei clauze abuzive sub sancţiunea unei amenzi. Diferenţa faţă de reglementarea propusă constă în faptul că, efect al constatării de către instanţă a unei clauze abuzive, acea hotărâre permitea înlăturarea ei din toate cauzele de acelaşi profil, din toate contractele existente cu aceeaşi clauză, precum şi din cele care urmau să se încheie. Noi, sub recomandarea FMI, am prorogat intrarea în vigoare a acestei dispoziţii cu şase luni pentru că s-a spus, şi pe bună dreptate, că aceste dispoziţii legale nu au avut un studiu de impact. (...). Nu s-a făcut o consultare largă şi niciun studiu de impact anterior adoptării acestor texte'', a explicat Pivniceru precizând că sub rezerva studiului de impact dispoziţiile au fost amânate până la 1 iulie.

Cu privire la mediere, ministrul a arătat că sunt două dispoziţii din legea medierii amendate printr-o ordonanţă ulterioară, ''care a stârnit o surescitare publică''.

Pivniceru a spus că este vorba de dispoziţia în materie de procedură civilă, în sensul că partea care nu merge la şedinţa de informare recomandată de instanţă i se va anula acţiunea ca inadmisibilă.

''Şi asupra acestei dispoziţii noi am optat, prin ordonanţă de Guvern, prorogarea ei în termen de şase luni până cumva, într-un fel, va intra în procedură parlamentară şi se va stabili dacă în acest fel mai rămâne în cadru legal instituţie opţională pentru parte'', a detaliat Pivniceru.

Cu privire la dispoziţiile penale supuse medierii, ea a precizat că textul viza recomandarea şedinţei de informare în cadrul unor infracţiuni care erau puse în mişcare la plângerea prealabilă sau pentru care exista posibilitatea împăcării părţilor, printre acestea înscriindu-se seducţia, violul, vătămările ş.a.m.d.

''Pentru acest grup de infracţiuni pentru care legea medierii prevedea obligaţia de a se prezenta părţile la şedinţa de informare a fost suspendată, prorogată de la aplicare până la intrarea în vigoare a Codului de procedură penală, ceea ce înseamnă că şi acest grup de infracţiuni care ar fi avut aptitudinea acum, la 1 februarie, de a fi supuse şedinţei de informare în procedura medierii, vor fi prorogate şi vor intra, şi ele, în dezbatere parlamentară'', a mai spus Pivniceru.

Citește totul despre:

Comentarii