Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pianista Ilinca Dumitrescu va primi premiul de excelenţă, pe 29 august, la BCU

Pianista Ilinca Dumitrescu va fi sărbătorită, la cei 60 de ani de viaţă creatoare, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti (BCU), primind cu această ocazie premiul de excelenţă, o distincţie instituită în acest an, ...

Share

Rl online 0 comentarii

23.08.2012 - 17:50
Pianista Ilinca Dumitrescu va fi sărbătorită, la cei 60 de ani de viaţă creatoare, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti (BCU), primind cu această ocazie premiul de excelenţă, o distincţie instituită în acest an, care marchează excelenţa unei cariere în cultura română contemporană, informează Mediafax.

Pe 29 august, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din Bucureşti, Uniunea Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali "Mihail Jora" şi Asociaţia Euro CulturArt o sărbătoresc pe pianista Ilinca Dumitrescu, la cei 60 de ani de viaţă creatoare. Cu acest prilej, Ilinca Dumitrescu va primi premiul de excelenţă.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, despre biografia şi opera muzicală şi culturală a sărbătoritei vor vorbi Mireille Rădoi, Grigore Constantinescu şi Dan Mircea Cipariu.

Premiul de excelenţă ce i se oferă cu acest prilej pianistei Ilinca Dumitrescu este o lucrare semnată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. În cadrul ceremoniei va fi prezentat un film dedicat Ilincăi Dumitrescu, iar Biblioteca Centrală Universitară va deschide cu acest prilej o expoziţie de carte şi manuscrise muzicale.

"Ne-am gândit să instituim anual şi un premiu pentru excelenţa unei cariere în cultura română contemporană. Suntem bucuroşi să-i acordăm primul nostru premiu de excelenţă doamnei Ilinca Dumitrescu, o mare pianistă care a concertat în oraşe din 5 continente, 40 de ţări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte", a declarat Dan Mircea Cipariu, iniţiatorul evenimentului şi cel care conduce Asociaţia Euro CulturArt, organizator al manifestării.

Deţinătoare a celor mai importante premii în ţara sa natală (premiul Academiei Române - 1995, premiul Institutului Cultural Român - 2003 "pentru promovarea muzicii româneşti în lume"), dar şi a multor distincţii internaţionale (printre care Commendatore dell' Ordine della Stella della Solidarietà Italiana, distincţie conferită de preşedintele Republicii Italiene), Ilinca Dumitrescu este un artist complet, cu o discografie semnificativă, în România şi SUA.

A concertat în oraşe din 5 continente, 40 de ţări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea şi Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier la Conservatorul de Stat "P.I.Ceaikovski" din Moscova, a absolvit în 1978 cu distincţia maximă Diplomă de Merit. În 1984, primeşte premiul Criticii Muzicale Române pentru ciclul de recitaluri "Decenii contemporane". În 1998, în urma turneului de concerte, Ministerul Culturii şi Educaţiei din Bolivia îi conferă titlul şi diploma de Oaspete ilustru al culturii boliviene.

În anul 2000, primeşte premiul revistei Actualitatea muzicală din Bucureşti pentru activitatea muzicală internaţională (premiul Meridianele Muzicii).

În 2004 i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Pe lângă cariera de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), Ilinca Dumitrescu este şi muzicolog (obţine titlul de Doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu calificativul maxim Summa cum laude) şi pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia).

Între anii 1994 - 2006, Ilinca Dumitrescu a fost director al Muzeului Naţional "George Enescu" din Bucureşti.

Repertoriul său include concerte cu orchestră (marile opusuri din creaţia clasică şi romantică), piese de recital solo (printre care programe de autor - Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX - XXI.

Asociaţia Euro CulturArt şi Biblioteca Centrală Universitară au organizat, de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie, şi Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2011. Premiul cel mare a fost oferit poetului Ioan Es. Pop, după ce, în 2011, premiul i-a revenit lui Ion Mureşan.

Citește totul despre:

Comentarii