10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 5,7 milioane euro, deplasarile externe ale deputatilor in 2010

Peste 5,7 milioane euro, deplasarile externe ale deputatilor in 2010

» Camera Deputatilor intentioneaza sa incheie contracte de peste 5,6 milioane euro – fata de circa doua milioane de euro pe anul acesta – pentru transport si cazare in strainatate pe anul 2010. Adica 1.500 euro pe luna pe cap de deputat.

» Directorul general pentru Afaceri Externe din Camera Deputatilor, Titu Gheorghiof, spune apasat ca "este o greseala undeva".

» Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice nu condamna din start intentia deputatilor, dar este de parere ca n-ar strica o explicatie daca suma se va adeveri.

In conditiile in care statul roman se inglodeaza in datorii externe pentru a putea plati pensiile, iar anul 2010 se anunta cel putin la fel de greu din punct de vedere economic ca si 2009, Camera Deputatilor isi incalzeste culcusurile pentru o viata de lux in strainatate: pe data de 17 noiembrie, cu numai cateva zile inainte de turul I al alegerilor prezidentiale, si-a anuntat intentia de a cumpara din bani publici "servicii de transport si cazare in strainatate pe anul 2010" in valoare de peste 5,7 milioane euro fara TVA. Asadar, ar reveni circa 17.200 euro pe cap de deputat pentru transport si cazare in strainatate pe anul viitor. Acest anunt, publicat pe site-ul e-licitatie.ro, prevede ca data de incepere a procedurilor de adjudecare este 11 ianuarie 2010.

Cel care s-a ocupat de alcatuirea "necesarului" de deplasari ale deputatilor pe 2010 este Titu Gheorghiof, directorul general al Directiei pentru Afaceri Externe a Camerei. Acesta s-a declarat uimit de valoarea estimata a contractelor. "Eu, personal, am defalcat pe directii bugetul si va spun ca planul de deplasari externe pe 2010 pentru Camera Deputatilor este de 850.000 euro", ne-a explicat Gheorghiof, mentionand chiar ca s-a recurs la taierea semnificativa a deplasarilor pentru grupurile parlamentare de prietenie si la comisiile permanente. "Dar – a precizat el – nu putem reduce cheltuielile acolo unde sunt obligatii ale Camerei, cum ar fi delegatiile la adunarile parlamentare internationale." Secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, aflat in strainatate, a dat si el asigurari ca "in 2010 bugetul pentru deplasari externe nu va fi mai mare decat cel din 2009".

 

Chiar daca acest anunt de intentie prezinta o valoare estimata a contractelor de peste 5,7 milioane euro pentru parlamentarii deputati, Barbu sustine ca "nu se cheltuieste tot ce se achizitioneaza, plecarile se vor aproba in Biroul Permanent, in functie de cerinte". Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, este de parere ca "nu ar fi cazul sa ne hazardam" in a-i condamna pe deputati pentru suma pregatita pentru cheltuieli cu deplasarile externe pe 2010, dar admite ca este necesara o explicatie pentru diferenta foarte mare dintre sumele pentru 2009 si 2010: "Trebuie vazut mai intai daca sunt utile sau nu delegatiile acestea, asta conteaza. Nu le-as critica din start, pentru ca poate fi vorba despre participari la diverse evenimente prestabilite, la Consiliul Europei, NATO, OSCE si alte organisme care au hotarat deja calendarul pe 2010".

 

Pe de alta parte, Moraru admite ca mare parte din cheltuieli se duc pe plata expertilor care fac parte din aceste delegatii si fara de care multi deputati nu s-ar descurca pe meleaguri straine. "Majoritatea parlamentarilor romani dau mult din maini cand ajung in alte tari, de aceea au nevoie de consilieri, de translatori, de experti care sa-i insoteasca", a adaugat directorul adjunct al IPP. Una peste alta, daca suma ce depaseste 5,7 milioane euro pentru deplasari externe ale deputatilor va deveni una reala, "ar fi necesara totusi o explicatie… Poate incepem o ofensiva diplomatica sau ceva…", considera Adrian Moraru.

» Doua milioane de euro, deplasari in 2009
Pentru acest an, cei 333 de deputati s-au multumit cu un buget de transport peste hotare care s-a ridicat la numai 1,9 milioane lei noi, adica sub 500.000 euro, si un contract al Camerei pentru transport aerian si cazare in valoare totala de circa 120.000 euro. Directorul general pentru Afaceri Externe din Camera Deputatilor, Titu Gheorghiof, ne-a declarat ca bugetul aprobat pentru deplasari externe pe anul in curs a fost de circa doua milioane de euro, "din care pana in luna noiembrie se cheltuise doar un milion si ceva".

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă