23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPeste 200.000 de elevi intra in emotiile noului examen de bacalaureat

Peste 200.000 de elevi intra in emotiile noului examen de bacalaureat

» Pentru prima data, avand in vedere ca s-a modificat modalitatea de sustinere a examenului de finalizare a studiilor liceale, elevii de clasa a XII-a incep astazi examenul de bacalaureat in timpul anului scolar. Este vorba de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana (Proba A).

Prima proba orala, cea la romana, se va desfasura pe parcursul a trei zile, intre 15 si 17 februarie. Pentru aceasta proba s-au inscris 204.708 elevi, care au fost repartizati in 1.411 centre de examen. Sustinerea probei se va face in ordinea stabilita, repartizarea elevilor pe zile fiind urmatoarea: T 15 februarie – 83.233 candidati T 16 februarie – 75.689 candidati T 17 februarie – 45.778 candidati.

Din totalul candidatilor, opt au solicitat recunoasterea si echivalarea probei la romana, pe baza unui certificat de competente lingvistice, conform normelor stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Evaluarii competentelor la romana ii va urma cea a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura materna. Aceasta a doua proba (Proba B) va avea loc  intre 17 si 19 februarie. Pentru aceasta proba s-au inscris 9.228 de candidati, anume: T limba maghiara – 8.276 elevi T limba germana – 758 elevi T limba slovaca – 74 elevi T limba ucraineana – 46 elevi T limba croata – 34 elevi T limba sarba – 29 elevi T limba turca – 11 elevi. Si programarea candidatilor pentru sustinerea Probei B s-a facut, la fel ca la Proba A, tot pe baza criteriului alfabetic. Pentru a se putea rezolva in maximum 10-15 minute, subiectele vor avea un grad mediu de dificultate.

Precum la sesiunile anterioare ale examenului de bacalaureat, si la probele orale de evaluare a competentelor lingvistice candidatilor le este interzis sa intre in sala cu orice fel de lucrari (manuale, dictionare, notite, insemnari etc.) si telefoane mobile sau alte mijloace electronice de calcul/comunicare.

O alta noutate a bacalaureatului consta in faptul ca rezultatul obtinut de catre fiecare candidat la probele orale nu se va mai exprima prin note, ci printr-un nivel de competenta corespunzator grilei stabilite la nivel national.

Pentru evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana au fost stabilite trei niveluri de competenta, anume mediu, avansat si experimentat, pentru fiecare fiind stabilite anumite cerinte.

Pe parcursul actualului an scolar, elevii claselor a XII-a vor mai avea de sustinut alte doua probe de evaluare a competentelor. Este vorba de cele la limba moderna si de utilizare a calculatorului, de asemenea evaluate printr-un anumit nivel de competenta. Participarea elevilor la probele orale este esentiala si conditioneaza accesul acestora la sustinerea examenului de bacalaureat din vara, in vederea sustinerii probelor scrise.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă