15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialȘefului Poliției Locale de la Sectorul 1, REȚINUT pentru corupție! Rolul lui...

Șefului Poliției Locale de la Sectorul 1, REȚINUT pentru corupție! Rolul lui Emanoil Bocean, în rețeaua Chiliman-Moisescu

UPDATE ora 19.00

Emanuel BOCEAN, la data faptei consilier al Primarului Sectorului 1 București Andrei Chiliman pe sectorul de ordine publică, coordonator al Poliției Locale a Sectorului 1 București (instituție subordonată Primăriei), în prezent șef al Poliției Locale Sector 1,  a fost REȚINUT pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată. 

Procurorii DNA din Ploiești îl vor duce miercuri la Tribunalul Prahova pentru emiterea unui mandat de arestare pe 30 de zile.

Potrivit procurorilor, în perioada 2009 – 2014, Emanoil Bocean, în calitate de consilier personal al primarului Andrei Chiliman, suspendat pentru fapte de corupție, a pretins și primit bani de la oameni de afaceri.  Astfel, Bocean  a primit sume de bani sub forma unor “comisioane”, în cuantum total de 2.256.000 lei, pentru ca în schimb să îşi exercite influenţa asupra persoanelor cu putere de decizie din Poliția Locală și Primăria Sectorului 1 București astfel încât, prin licitaţii trucate sau prin atribuire directă, firmele oamenilor de afaceri respectivi să obţină contracte de lucrări publice de la instituţiile menţionate.

Contracte respective aveau ca obiect ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, lucrări de curățenie a imobilelor aparținând Politiei Sector 1 București, demolare a garajelor amplasate ilegal pe raza teritorială a Sectorului 1, lucrări de îndepărtare graffiti de pe suprafețele multiple aparţinând sectorului 1, lucrări de demontare a construcțiilor metalice amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1, livrarea de produse de curățenie.

În realitate, lucrările de demolare a garajelor amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1, lucrările de îndepărtare graffiti de pe suprafețele multiple aparținând sectorului 1, lucrările de demontare a construcțiilor metalice amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1 sau lucrările suplimentare de curățenie a imobilelor aparţinând Poliției Sectorului 1, inclusiv livrările de produse curățenie nu au fost prestate niciodată în fapt, acestea fiind consemnate numai scriptic.

——-

UPDATE: Emanoil Bocean a ajuns la DNA Ploiești, unde este audiat. 

—–

Procurorii DNA fac, marți dimineață, percheziții în biroul șefului Poliției Locale de la Sectorul 1 al Capitalei. Emanoil Bocean este suspectat de luare de mită, fapte săvârșite între 2009-2014. Perchezițiile ar fi făcute într-un dosar nou, derivat din dosarul care îi viza pe fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei Andrei Chiliman, și pe prietenul acestuia, Vlad Moisescu, potrivit unor surse judiciare.

În 2006, Emanoil Bocean ar fi închiriat un spațiu Poliției Comunitare Sector 1, la care acum este șef. Închirierea s-ar fi făcut printr-o firmă în care figura ca asociat.

Procurorii anticorupție din Ploiești fac percheziții și la domiciliul lui Bocean, ca și în alte șapte locații situate în București și în județul Constanța. Perchezițiile se fac în două dosare penale, fiind suspectate fapte de corupție săvârșite în perioada 2009-2014. Într-unul dintre dosare este vizat Bocean. 

Citește și: DNA face nouă percheziții în București și Constanța

Rolul lui Bocean în rețeaua Chiliman-Moisescu

Potrivit unui martor protejat din dosarul Chiliman-Moisescu, în care denunțătorul a fost omul de afaceri Alexandru Horpoș, Emanoil Bocean a participat la luările de mită, respectiv 10-15% din plățile făcute unor societăți cu care Primăria Sectorului 1 avea contracte în derulare. Bocean ar fi făcut parte din rețeaua Chiliman-Moisescu prin care Moisescu verifica plățile făcute către firme pentru a vedea dacă patronii plăteau procentul impus.

Fragment din declarația unui martor protejat:

Datorită acestei favorizări din partea lui Vlad Moisescu, Alexandru Horpos – unul din patronii firmei STRACO – remitea în mod constant acestuia un procent de 10% – 15% din contravaloarea banilor primiţi de societate de la primărie pentru lucrările contractate şi plătite, acest lucru întâmplându-se cu o frecvenţă de 3 – 4 ori pe an. Sumele erau plătite în numerar (lei sau euro), iar Vlad Moisescu verifica de fiecare dată dacă banii primiţi reprezentau procentul de 10% – 15% solicitat din sumele încasate de STRACO.

Pe lângă faptul că acesta ţinea o evidenţă personală a sumelor plătite de primărie, mai efectua verificări şi prin intermediul directorilor din primărie şi/sau consilierilor personali ai primarului Chiliman (Grigorescu Robert –director Direcţie Investiţii şi consilier personal al primarului care se ocupa de investiţii, Piţiogoi Bogdan – director Direcţia Investiţii, Ghioacă Ciprian – director Direcţia Investiţii, Răzvan Munteanu – consilier personal al primarului, Eugen Milea –  director ADP, Vlad Roşca – director Direcţie Învăţământ – Spitale, Răzvan Iordan – director al Direcţiei Inspecţie şi consilier şi Emanoil Bocean – consilier al primarului cu atribuţii în Poliţia Locală)”.

Între timp, Bocean a ajuns șeful Poliției locale a Sectorului 1.

 

 

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...
Ultima oră
Pe aceeași temă