21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPercheziții DNA în București și alte două județe. Administrația de Finanțe Publice...

Percheziții DNA în București și alte două județe. Administrația de Finanțe Publice și Termogaz, în vizorul anchetatorilor

Procurorii anticorupție din Deva fac, vineri dimineața, percheziții la Administrația de Finanțe Publice din Deva și la mai multe firme printre care și Termogaz. În acest dosar, procurorii anchetează contracte nerentabile privind importul de cărbune retehnologizare, potrivit unor surse judiciare. 

De asemenea, mai au loc percheziții și în București, Hunedoara și Maramureș, la societăți, dar și la domiciliile unor persoane fizice.

Firma Termogaz Company SA, controlată de omul de afaceri Adrian Gărdean, este vizată şi în dosarul "Gala Bute". Procurorii care au făcut ancheta din dosarul "Gala Bute" arătau că, în 2011, Elena Udrea ar fi cerut și primit de la Adrian Gărdean foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

În 21 aprilie, fostul ministru Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului Gala Bute de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimiși în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

Firma lui Adrian Gărdean ar fi sponsorizat Gala Bute cu trei milioane de lei, la cererea fostului secretar general al MDRT Gheorghe Nastasia, care i-ar fi promis că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de Termogaz Company în cadrul programului "Schi pentru România", potrivit DNA.

Termogaz Company din Haţeg este societatea care a câştigat proiectul de modernizarea a staţiunii Straja, printre acţionarii acesteia fiind Miron Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean, cu 44 %, şi Miron Lupulescu, cu 1%.

Societatea Termogaz Company SA a ieşit în februarie 2012 din topul celor 100 de datornici hunedoreni, după ce la finele lunii ianuarie se afla pe locul 45, cu o datorie către bugetul de stat în valoare de 1.025.452 de lei.

Adrian Gărdean este cunoscut în Valea Jiului ca deţinând mai multe societăţi comerciale care derulează afaceri cu administraţiile locale din zona turistică.

În primăvara anului 2011, Adrian Gărdean şi fostul ministru al Turismului Elena Udrea au participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai administraţiei locale din Lupeni, printre aceştia numărându-se şi primarul Cornel Resmeriţă, precum şi consilierii locali de la acea vreme. Întâlnirea a avut loc într-un restaurant din Lupeni, care aparţine unui alt investitor din zona turistică Straja, respectiv Emil Părău.

Ulterior, la sfârşitul anului 2011, Primăria Lupeni a scos la licitaţie proiectul de dezvoltare a staţiunii Straja. Contractul, în valoare de 152.909.216 lei, a fost adjudecat de asocierea SC Termogaz Company SA Haţeg (în care este acţionar şi Miron Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean), SC Acomin SA Cluj-Napoca şi SC Kranz Eurocenter SRL Piteşti.

Adrian Gărdean are legături și cu un alt proiect turistic desfăşurat în Masivul Parâng, care a primit finanțare doar în mandatul Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă