10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPedeapsă mărită pentru fostul prefect de Cluj Călin Platon, care a accidentat...

Pedeapsă mărită pentru fostul prefect de Cluj Călin Platon, care a accidentat mortal un copil

Pedeapsa pentru fostul prefect de Cluj Călin Platon, care a accidentat, în vara anului trecut, o femeie şi un copil de trei luni, bebeluşul murind ulterior, a fost mărită de Curtea de Apel Cluj, în urma recursului procurorilor, la doi ani şi şase luni cu suspendare, sentinţa fiind definitivă.

Curtea de Apel Cluj a judecat, miercuri, recursul înaintat de procurori împotriva unei sentinţe a Judecătoriei Cluj-Napoca, instanţă care îl condamnase pe fostul prefect de Cluj Călin Platon la un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare, după un accident rutier în urma căruia un copil a murit, potrivit Mediafax.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca ceruseră, în recurs, o pedeapsă cu executare pentru Platon, dar procurorul de şedinţă a schimbat cererea, în închisoare cu suspendare, dar cu o pedeapsă mai mare.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanţa a admis recursul procurorilor şi a mărit pedeapsa în cazul lui Platon, de la un an şi 11 luni la doi ani şi şase luni – pentru ucidere din culpă şi de la patru la şase luni – pentru conducere cu permisul suspendat.

Pedeapsa rezultată, de doi ani şi şase luni de închisoare, a fost suspendată cu un termen de încercare de cinci ani.

Conform sentinţei de miercuri, Platon nu are voie să conducă niciun autoturism pe toată perioada termenului de încercare, respectiv cinci ani.

Sentinţa de miercuri este definitivă.

La sfârşitul lunii august a anului trecut, fostul prefect al judeţului Cluj Călin Platon a lovit cu maşina o femeie şi pe copilul acesteia în vârstă de trei luni, care se aflau pe o trecere de pietoni, în urma accidentului cele două victime fiind transportate în stare gravă la spital. Ulterior, bebeluşul de trei luni a murit.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că fostul prefect Călin Platon avea permisul de conducere suspendat pentru 90 de zile, pentru depăşirea vitezei legale, avea dovada înlocuitoare, dar apoi s-a constatat că dovada era expirată.

Călin Platon declara că a fost “orbit de soare” în momentul producerii accidentului şi că a văzut “foarte târziu” cele două victime pe trecerea de pietoni, astfel încât nu a mai apucat să frâneze.

În urma accidentului, fostul prefect de Cluj a fost arestat preventiv.

În 11 octombrie 2010, Călin Platon a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducere fără permis şi vătămare corporală gravă.

În 20 octombrie 2010, Platon a fost pus în libertate după ce Tribunalul Cluj i-a admis recursul împotriva deciziei de prelungire a mandatului de arestare.

În luna ianuarie a acestui an, Platon a ajuns la o înţelegere financiară, pe latură civilă, cu părinţii bebeluşului decedat în urma accidentului rutier provocat, urmând să achite familiei acestuia 165.000 de euro. În urma înţelegerii, Ileana Jakab, mama băieţelului decedat, şi-a retras plângerea legată de vătămarea corporală gravă din culpă de care fusese acuzat fostul prefect.

El a fost condamnat, la mijlocul lunii martie, la un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă. Procurorii au atacat cu recurs sentinţa, recursul urmând să fie judecat la Curtea de Apel Cluj.

Platon a fost subprefect al judeţului Cluj şi prefect între 2008 şi 2009, iar apoi inspector guvernamental, fiind suspendat, printr-o decizie a premierului Emil Boc, din funcţia de inspector, după producerea accidentului. La scurt timp de la eliberarea sa, Călin Platon a fost reinstalat în postul de inspector guvernamental, prin decizie a premierului Emil Boc.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă