10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPatru milioane de romani, cu risc de boli grave

Patru milioane de romani, cu risc de boli grave

Peste 11 milioane de romani s-au prezentat la medicul de familie pentru a beneficia de analize gratuite in cadrul programului national de evaluare a starii de sanatate.
In perioada 1 iulie 2007-30 iunie 2008, peste 55% din populatia tarii care a primit taloanele au facut si analizele. Din acestia, 89,9% sunt asiguratii, iar 5,7% – persoanele neasigurate. "In urma evaluarilor riscurilor, au fost identificate peste 4 milioane de persoane cu risc de imbolnavire, reprezentand 37% din persoanele evaluate", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Cele mai expuse la riscul de a face o boala grava sunt persoanele din Cluj, Ilfov si Sibiu.

Peste 860.000 de persoane au fost identificate la risc de diabet zaharat. "Riscograma celor prezenti la consult are urmatoarea structura: 30% din cei evaluati prezinta risc de imbolnavire prin diabet zaharat.
Pacientii din judetele Ilfov (41%), Cluj (39%), Prahova (37%), Arad (35%) si Brasov (34%) au riscul cel mai mare de a face diabet, la polul opus situandu-se judetul Vaslui si Bucuresti – 8%", a spus ministrul Sanatatii. 7% din persoane (806.000) prezinta risc de boala cardiovasculara, iar 6% au risc de a face cancer. Din acestea, 2% din femei sunt expuse la pericolul cancerului genital, iar 1,25% – la cel de san.

In total, in cadrul programului au fost efectuate peste 59 de milioane de analize medicale, fiind incheiate 1.024 de contracte cu laboratoarele de analiza. Aproximativ 154,58 milioane de euro s-au decontat pentru serviciile medicale realizate de medicii de familie si laboratoare.
Ministerul Sanatatii a informat ca aceasta evaluare la nivel national a adus date privind stilul alimentar al romanilor. 34% din barbati si 23% din femei consuma zilnic carne grasa.
De asemenea, 30% din barbatii evaluati recurg la alcool, iar in cazul femeilor – 6%. In ceea ce priveste fumatorii, la nivel national 29% din barbati si 12% din femei recurg la acest viciu.
Ministerul Sanatatii considera ca este necesara si definirea unui program de vaccinare pentru HPV, virus asociat cu 96% din cancerele de col uterin, program ce este planificat in cadrul campaniilor scolare de vaccinare pentru fetitele in clasa a patra.

» Screening pentru cancerul de col uterin
Programul de evaluare va continua si in viitorii cinci ani. Din toamna anului 2008 va incepe implementarea primului program organizat de screening pentru cancerul de col uterin. Femeile cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani vor primi aceasta invitatie, fondurile fiind alocate pentru acest an. Ministrul Sanatatii a precizat ca problemele acumulate in sistem in ultimii 30 de ani sunt foarte multe si de accea "este necesar sa schimbam prioritatile, chiar daca produc nemultumiri".

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă