21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialParlamentari din UE: Arestarea lui Adamescu jr., abuzivă. Zeci de membri cer...

Parlamentari din UE: Arestarea lui Adamescu jr., abuzivă. Zeci de membri cer garanții de corectitudine

38 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) din mai multe grupuri politice au depus o declarație scrisă prin care cer ca instituţia să ia atitudine față de arestarea abuzivă a lui Alexander Adamescu.

Cei 38 de membri ai Adunării Parlamentare susțin că atât APCE, cât și statele membre UE trebuie să se asigure că garanțiile unui proces corect sunt asigurate atunci când este pus în aplicare mandatul european de arestare (MEA).

„Abuzul mandatului european de arestare”

Declarația scrisă a membrilor APCE a fost depusă la Adunarea Parlamentară pe 24 ianuarie a.c. Titlul acestei declarații este “Alexander Adamescu și abuzul mandatului european de arestare”. Conform documentului invocat: “La 13 iunie 2016, dl Alexander Adamescu, cetățean german și scriitor, a fost arestat la Londra în baza unui mandat european de arestare (MEA) emis de autoritățile române chiar înainte ca Adamescu să vorbească la o conferință publică despre abuzurile sistemului MEA. Dl Adamescu este acuzat de presupuse infracțiuni de corupție în România, pentru care tatăl său, Dan Adamescu, cetățean german și om de afaceri, a primit o pedeapsă cu închisoarea de patru ani și patru luni (omul de afaceri a murit în spital, chiar pe 24 ianuarie a.c., în ziua în care declarația scrisă a fost depusă la APCE – n.r.). Printre alte aspecte, Dan Adamescu este proprietarul «României libere», un ziar care a criticat Guvernul român”.

„Îndoieli serioase“ în privința verdictului

Membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei mai notează: “Dl Alexander Adamescu a devenit o țintă după ce a criticat România pentru tratamentul aplicat tatălui său (în închisoare – n.r.) și a depus o acțiune împotriva țării în fața unei curți internaționale de arbitraj (la Washington, cu referire la Astra Asigurări – n.r.). Un mandat de arestare local a fost emis la 19 mai 2016. Graba instanței (Curtea de Apel București – n.r.) și timpul extrem de scurt de deliberare și de luare a deciziilor ridică îndoieli serioase cu privire la posibilitatea ca judecătorul să fi analizat în mod serios probele și argumentele care i-au fost prezentate la el. Înainte ca procesul tatălui său să înceapă în mai 2014, prim-ministrul României (Victor Ponta  – n.r.) a făcut o serie de declarații prin care se antepronunța asupra -vinovăției domnului Adamescu”. 

Apel la garantarea drepturilor procesuale

În finalul declarației scrise se cere luarea unor măsuri. “Facem apel la Adunarea Parlamentară să reafirme convingerea că extrădarea nu ar trebui să fie motivată politic și nici să se abuzeze de aceasta în scopul de a reduce la tăcere criticii incomozi și de a preceda acțiunile în justiție. Facem un apel la Adunarea Parlamentară să-și afirme credința în libertatea de exprimare, în prezumția de nevinovăție, în dreptul la un proces echitabil și în -garantarea drepturilor omului și să invite toate statele membre să se asigure că aceste principii sunt respectate cu scrupulozitate”, încheie membrii APCE declarația scrisă în sprijinul lui Alexander Adamescu.

 Jumătate din semnatari sunt parlamentari britanici

18 din cei 38 de membri ai APCE semnatari ai declarației scrise sunt parlamentari britanici. De altfel, Alexander Adamescu este rezident la Londra. Acolo va avea loc și procesul prin care, în această primăvară, se va decide dacă Adamescu jr va fi extrădat în România pentru a fi încarcerat în stare de arest, la cererea DNA. În acest moment, Alexander Adamescu este liber, după ce autoritățile britanice de la Londra au cerut o cauțiune care să-i garanteze acestuia că nu va fi închis înaintea judecării contestării mandatului european de arestare în cazul său.

Judecător repartizat din pix să-l aresteze pe Adamescu jr

Judecătorul George Dorel Matei a realizat un record greu de egalat: în mai 2016, a reușit să judece un dosar într-un singur termen. În nici două ore, magistratul nu doar că a consultat întreg dosarul de multe volume, dar a și dat o decizie definitivă. Este vorba despre dosarul în care s-a emis un mandat de arestare pe numele lui Alexander Adamescu. RL a arătat recent că, în acest dosar, judecătorul George Dorel Matei a fost repartizat ilegal, prin decizie a conducerii Curții de Apel București, nu aleatoriu, prin sistemul electronic ECRIS. Avocații lui Adamescu au cerut anularea mandatului de arestare. În cele din urmă, însă, un alt judecător al Curții de Apel București a decis că, în ciuda lipsei documentului care să probeze distribuirea aleatorie a dosarului, principiul repartizării aleatorii a fost respectat.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă