Parchetul General a cerut aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru comunist George Homoștean, în dosarul disidentului Gheorghe Ursu

Parchetul General a cerut, marţi, aviz Preşedinţiei, pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne, George Homoștean, în perioada comunistă, în dosarul morţii disidentului Gheorghe Ursu. Homoştean este cercetat pentru complicitate la infracţiuni contra umanităţii.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 19.01.2016 - 16:15

Parchetul General a cerut, marţi, aviz Preşedinţiei, pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne, George Homoștean, în perioada comunistă, în dosarul morţii disidentului Gheorghe Ursu. Homoştean este cercetat pentru complicitate la infracţiuni contra umanităţii.

Gheorghe Ursu, disident anticomunist, a murit în arestul Miliţiei Capitalei, în 1985, fiind bătut sistematic de anchetatori şi de colegii de arest, tocmiţi de organele de anchetă.

Citeşte şi:  Urmărire penală în dosarul disidentului Gheorghe Ursu, pentru crime contra umanității

În 2014, Magistrații Tribunalului Militar București au motivat decizia respingerii cererii fiului lui Gheorghe Ursu de judecare a anchetatorului acestuia.  Judecătorul Gunescu a susţinut, în motivarea deciziei, că Gheorghe Ursu nu a fost cu adevărat un disident politic, opoziţia sa la regim fiind "nesemnificativă". Mai mult, Gunescu spune că Ursu a fost chiar "un privilegiat" al regimului: şi-a făcut concediile în străinătate, "neexistând practic ţară din Europa nevizitată de acesta", nu a fost dat afară de la serviciu, iar fiul său era stabilit în SUA. Judecătorul  nu a precizat sursa acestor informaţii despre Ursu şi nici sursa aprecierilor sale despre practicile regimului comunist.

Citeşte şi: Motivarea Tribunalul Militar Bucureşti, în cazul Gheorghe Ursu: A fost un "privilegiat" al regimului, nu un disident politic

Redeschiderea urmăririi penale în dosarele privind decesul lui Gheorghe Ursu a fost confirmată, în 12 noiembrie 2014, de Curtea Militară de Apel Bucureşti, care a constatat legalitatea şi temeinicia acestei măsuri, după ce Parchetul instanţei supreme a infirmat soluţiile de netrimitere în judecată în acest caz. 

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a intrat, în data de 21 octombrie 2014, în greva foamei, timp de 16 zile,  pentru a cere condamnarea principalului vinovat pentru moartea tatălui său, torționarul Marin Pârvulescu. 

”Solicit ca investigația pentru identificarea acelui dosar sa fie facuta in regim de urgenta, de un procuror integru”, a precizat Andrei Ursu.

Până acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost şef al Direcţiei Cercetări Penale, şi Mihail Creangă, fost şef al Arestului Miliţiei Capitale. 

Citeşte şi: Fiul disidentului Gheorghe Ursu a încheiat greva foamei

În perioada 04.09.1978 - 03.10.1987, George Homoştean a fost ministru de Interne.

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...