11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPacienti de la psihiatrie, cobai pentru "psihotrope"

Pacienti de la psihiatrie, cobai pentru “psihotrope”

» Comitetul Antitortura al Consiliului Europei a descoperit, in Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea, 11 pacienti pe care medicii testau medicamente psihotrope, fara ca respectivii sa-si exprime un consimtamant in cunostinta de cauza.

» Guvernul Romaniei considera "nerelevanta" descoperirea expertilor europeni, in conditiile in care din raportul acestora lipsesc cazurile concrete si probele.

Spitalele psihiatrice romanesti oripileaza din nou Europa civilizata. Dupa exterminarea in masa a bolnavilor de la Spitalul de Psihiatrie Poiana-Mare – in aceasta unitate au decedat nu mai putin de 91 de pacienti, in intervalul 2003-2004, din cauza frigului, a infometarii si a batailor crunte –, in 2006 au fost descoperiti la Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea 11 pacienti-cobai pe care medicii testau medicamente psihotrope. Macabra descoperire apartine Comitetului Antitortura al Consiliului Europei si este mentionata intr-un raport al vizitei efectuate de catre expertii europeni la Oradea. Guvernul roman respinge insa acuzatiile, spunand ca ele nu sunt insotite de probe.

In raportul sau, Consiliul Europei critica felul in care au fost administrate medicamentele psihotrope in cadrul unor teste terapeutice la Spitalul din Oradea, dar si utilizarea unor doze marite de neuroleptice (care intra tot in categoria  psihotropelor), precum si supunerea pacientilor la electrosocuri fara electroencefalograme preliminare. Consiliul are "serioase rezerve" in legatura cu felul in care se desfasoara programele de cercetare biomedicale in Romania si se declara "extrem de preocupat" de administrarea  psihotropelor. Aceste medicamente se folosesc in clinicile psihiatrice pentru tratarea unei game extinse de tulburari – de la tulburarile anxioase si afective (depresie si stari maniacale), pana la schizofrenie si tulburari delirante (paranoide). In categoria psihotropelor intra medicamentele anxiolitice, antipsihotice, antidepresive etc.

La Oradea, expertii din cadrul Comitetului Antitortura au descoperit ca testele cu psihotrope erau facute pe pacienti, inclusiv pe persoane spitalizate pentru motive sociale (persoane foarte sarace, fara adapost etc.), fara ca acestea sa-si dea un consimtamant valabil. Potrivit raportului specialistilor europeni, cinci pacienti participau chiar in momentul vizitei expertilor straini la programul de cercetare – trei bolnavi psihic si alti doi pacienti "sociali". Grupul de "cobai" era format in total din 11 persoane, sapte barbati si patru femei, care nu aveau voie sa iasa din spital. Acestia erau internati voluntar – acest tip de unitati medico-sociale permit astfel de internari –, dar nu figurau pe lista de pacienti.

Personalul spitalului oradean le-a spus expertilor ca medicamentele – aflate atunci inca in stadiu de testare – erau administrate sub stricta supraveghere. Potrivit angajatilor, pacientii considerati "cazuri sociale cronice" au fost de mai multe ori, in ultimii ani, inscrisi in diferite programe de cercetare. Cu toate ca au semnat acte prin care isi dadeau consimtamantul pentru a fi folositi pentru teste, pacientii au fost informati insa ca li se vor da "medicamente speciale din strainatate", care ar fi fost cu mult mai bune decat "obisnuitele" medicamente din Romania. Comitetul Antitortura subliniaza insa ca subiectii testelor nu au fost informati nici despre efectele secundare, nici despre riscurile care pot aparea in urma administrarii unor medicamente aflate in stadiul testarii clinice.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Arastasoaie, care este totodata si presedintele Comisiei de Bioetica a Ministerului Sanatatii, ne-a declarat ca nu cunoaste cazul de la Oradea si ca nu a primit nici o sesizare oficiala cu privire la administrarea defectuoasa de medicamente psihotrope. In schimb, profesorul Florin Tudose, medic psihiatru, a citit raportul Consiliului Europei si sustine ca acuzatiile, formulate de niste experti din tarile civilizate care au venit intr-un spital din Romania, sunt "o furtuna intr-un pahar cu apa". "Aceste cercetari sunt foarte strict reglementate in UE. Procedurile sunt foarte complicate, iar la cercetare participa persoane foarte bine instruite", ne spune dr. Tudose. Medicul crede ca aceste proceduri au fost respectate la Oradea, chiar daca Romania nu era inca tara UE.

 

In ceea ce priveste acuzatia expertilor CE privitoare la dozele marite de neuroleptice administrate pacientilor, dr. Tudose spune ca acestea sunt inofensive: "Ele le limiteaza pacientilor agitati miscarile; ei se misca precum roboteii". Psihiatrul atrage atentia si asupra faptului ca expertii europeni nu acuza folosirea electrosocurilor in spitalul oradean, ci numai neefectuarea electroencefalogramelor inainte de socurile electrice.

» Dezmintire
Guvernul Romaniei,  in raspunsul dat Consiliului Europei, sustine ca, "in absenta cazurilor concrete si a probelor", ceea ce au spus expertii europeni "nu are relevanta". Mai mult, autoritatile de la Bucuresti resping acuzatiile Comisiei Antitortura potrivit carora grupul de persoane nu ar fi fost, de fapt, format din voluntari. Executivul mai sustine ca unii dintre pacienti erau izolati motivat: ei "ar putea avea pe perioada internarii episoade de agitatie, putand fi periculosi pentru ceilalti pacienti sau pentru alte persoane".

O replica asemanatoare a sosit ieri si din partea directorului Spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea, Gheorghe Oros, care a declarat pentru Mediafax ca toate studiile clinice care se fac in spitalul pe care-l conduce sunt "legale si curate", fiind folosite medicamente avizate. Directorul spitalului a pus criticile Consiliului Europei pe seama "adversarilor" sai si ai spitalului, desi vizita expertilor europeni dateaza din 2006. "Nimic nu este adevarat din ce se spune acolo. Sunt numai zvonuri care stiu eu de unde vin, nu vreau sa spun nume, dar e limpede din ce parte", a spus Oros.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă