13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialOua si oase de dinozaur, vandute pe piata neagra

Oua si oase de dinozaur, vandute pe piata neagra

Trei persoane sunt cercetate penal, sub acuzatia ca au efectuat sapaturi ilegale in zona unui sit paleontologic din satul Tustea, langa Hateg, unde au descoperit si apoi au traficat pe piata neagra oua si oase fosilizate de dinozauri, scrie Agerpres.

In urma perchezitiilor efectuate la domiciliile invinuitilor au fost gasite fosile de dinozaur pitic datand de acum 65 de milioane de ani- perioada cretacica tarzie, fragmente de carapace ale unor broaste testoase preistorice, bucati din vase ceramice si monede din perioada romana.
Politistii spun ca obiectele mentionate fac parte din patrimoniul national si ca au fost descoperite ilegal in siturile de la Tustea si la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Ancheta in acest caz a inceput in luna noiembrie 2009, cand ofiterii de la Serviciul de Investigatii Criminale Hunedoara au fost sesizati ca pe un site de internet, accesat, in special, de utilizatori din Austria, a fost postata o fotografie in care o femeie tinea in mana doua oua de dinozauri, bine conservate, care ar putea proveni din situl paleontologic de la Tustea, comuna General Berthelot, judetul Hunedoara.

Cercetarile efectuate au dus la identificarea a doua persoane, barbat si femeie, despre care s-a stabilit ca au sustras oua si fragmente osoase de dinozaur, din zona Hateg, fosilele fiind traficate pe piata neagra. Barbatul mai este suspect in alte activitati de braconaj arheologic si trafic cu artefacte.

Ancheta a scos la iveala si alte legaturi intre cei doi si un alt barbat, tot din zona Hategului, suspectat, la randul sau, de activitati ilegale in situri arheologice si paleontologice.
Politistii au efectuat perchezitii la domiciliile celor trei persoane, ocazie cu care au fost descoperite 115 piese paleontologice si arheologice despre care se apreciaza ca fac parte din patrimoniul cultural national.

''Au fost gasite 16 fragmente fosile de dinozaur pitic, din perioada cretacica tarzie, de acum 65 de milioane de ani, si 44 fragmente fosile de carapace de broasca testoasa preistorica. S-au mai gasit 46 de fragmente ceramice apartinand unor vase din perioada romana, sase monede de argint si bronz si trei obiecte de podoaba, datate in secolele I-III d.Hr.'', a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara, subinspector Bogdan Nitu.

S-a stabilit ca toate piesele mentionate provin din activitati de braconaj arheologic si paleontologic desfasurate in siturile cetatii romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa, precum si in cele din arealul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului. De asemenea, au mai fost gasite si ridicate un detector de metale precum si alte echipamente folosite la detectii si sapaturi.

Politia continua cercetarile cu suspectii in stare de libertate, acestia fiind invinuiti de furt calificat, operatiuni de export ilegale, detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă