9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialOrganizatia Mondiala a Sanatatii pregateste bilantul pandemiei

Organizatia Mondiala a Sanatatii pregateste bilantul pandemiei

» Spaima de gripa porcina trimite din ce in ce mai multi romani la spital. Tot mai multe voci acuza Ministerul Sanatatii ca s-a folosit de moartea "carcotasului" Toni Tecuceanu pentru a scoate lumea la vaccinare, uitand insa sa precizeze un lucru mult mai grav: gripa porcina a omorat si sase femei gravide. De altfel, chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii va comanda unor experti independenti o evaluare a modului in care a fost gestionata pandemia.

Tot mai criticata pentru modul in care a gestionat gripa A/H1N1, pe care ar fi declarat-o pandemie sub presiunea companiilor farmaceutice, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ieri ca intentioneaza sa comande unor experti independenti o evaluare. Aceasta evaluare ar urma sa se faca la finele primei pandemii a secolului, atunci cand gripa se va termina, OMS subliniind ca pandemia va mai dura cateva sezoane. Nu in ultimul rand, tot legat de acuzatiile la adresa OMS, parlamentarii Consiliului Europei au cerut instituirea unei comisii de ancheta care sa evalueze "amenintarea falselor pandemii pentru sanatate".
 
Campania de vaccinare autohtona a continuat si ieri in acelasi ritm ridicat, surprinzand intr-o oarecare masura insesi autoritatile medicale. Toata lumea este de acord ca acest avant al romanilor pentru a se imuniza impotriva gripei A/H1N1 s-a datorat mediatizarii decesului actorului Toni Tecuceanu. Familia regretatului actor acuza autoritatile medicale ca s-ar fi folosit de decesul acestuia, subliniind ca la mijloc ar fi fost o alta cauza ce a dus la moartea lui Tecuceanu. si in anumite cercuri din lumea medicala se vorbeste ca actorul ar fi decedat din alte cauze, probabil la mijloc fiind un infarct. Surprinzator este insa ca secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel nu a facut tot atat de multe declaratii si in cazul celor sase decese ale unor femei gravide. In urma cu ceva timp, conducerea Ministerului Sanatatii sublinia ca nu va mai face declaratii despre persoanele care au decedat din cauza gripei porcine, informatiile rezumandu-se doar la numarul de decese, nicidecum la pacienti, varsta acestora, bolile asociate sau nu, sex etc. Se spunea ca trebuie respectate drepturile pacientilor. In cazul actorului Toni Tecuceanu, se pare ca nu a mai functionat acest principiu. Concluzia este ca s-a ajuns in situatia ca multi romani sa ia cu asalt spitalele si cabinetele medicale pentru a se vaccina, in destule localitati aparand disfunctionalitati in sistem, ceea ce a generat nemultumire in randul celor care nu au putut fi vaccinati pentru ca se epuizase stocul de vaccin antigripal si carora li s-a spus sa revina in alta zi.

Cantgrip, cu putin derivat de mercur
In privinta informatiilor care circula pe internet, anume ca vaccinul impotriva A/H1N1 ar contine si adjuvanti, unul fiind squalena, care fi responsabil de declansarea unor boli foarte grave, precum scleroza in placi, artrita reumatoida si lupusul,  conducerea Institutului "Cantacuzino" din Bucuresti neaga vehement.
"Vaccinul pe care il producem noi este un vaccin inactivat, monovalent, fara adjuvanti. Alti producatori folosesc adjuvanti, dar al nostru nu are asa ceva. Este la fel ca celelalte vaccinuri antigripale, doar ca are o alta tulpina, fiind vorba de A/H1N1. Dar virusul continut este inactivat, vaccinul fiind controlat si respectand toate normele internationale. Contine thiomersal, un prezervat ce are un derivat de mercur, dar cantitatea este infima si nu este absolut deloc periculoasa. si alte vaccinuri, nu doar cel impotriva gripei, contin acest thiomersal, care are rolul sa impiedice infectarea produsului si sa nu declanseze reactii adverse sau toxice, dar cantitatea prezenta nu este periculoasa. In cantitate mare, ar putea avea efecte secundare, dar nu este cazul la acest vaccin. La o doza de 0,5 ml de vaccin exista 0,01 micrograme de derivat si riscul apare cand sunt prezente peste 50 de micrograme", ne-a declarat Viorel Alexandrescu, directorul Institutului "Cantacuzino".
Producatorul roman este pregatit sa mai fabrice alte cinci milioane de doze de vaccin antigripal, in prezent fiind pe ultima suta de metri scoaterea pe piata a vaccinului antigripal pentru copii, la care se fac acum ultimele testari, inclusiv pe copii.  
Ultimele date ale Ministerului Sanatatii arata ca numarul cazurilor de gripa A/H1N1 a ajuns la 6.218, iar cel al deceselor, la 92 (alte sapte decese– de duminica pana ieri).

Cantastim

» Imunizare prezidentiala
Mai ales dupa ce Traian Basescu, presedintele Romaniei, a declarat ca anual isi face seria de zece doze de vaccin Cantastim, produs tot de Institutul "Cantacuzino", prin farmacii deja bate vantul. In Capitala, din trei lanturi de farmacii, doar unul mai avea Cantastim. La Farmaciile Sensiblu lipsea cu desavarsire, iar la Dona s-a terminat duminica. Doar la Help Net, la o singura farmacie din sectorul 5, mai exista acest produs, despre care se stie ca stimuleaza capacitatea de aparare a organismului, fiind recomandat in diverse afectiuni virale sau bacteriene cronice rebele la terapia uzuala, inainte de interventiile chirurgicale cu risc de infectii postoperatorii, in leucemii etc. Cantastim nu mai exista nici la Institutul "Cantacuzino". Producatorul asteapta sa se stranga mai multe cereri din partea farmaciilor si apoi sa il lanseze in productie,  dar mai devreme de doua saptamani noul lot nu va ajunge pe piata.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă