18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialOrganizatia Mondiala a Sanatatii: Virusul din Romania este, probabil, tot de tipul...

Organizatia Mondiala a Sanatatii: Virusul din Romania este, probabil, tot de tipul H5N1

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a indicat, ieri, ca se asteapta ca si virusul aviar detectat in Romania sa fie tot de tipul celui izolat in Turcia, anume H5N1, relateaza presa germana. “Cercetarile sunt inca in curs de desfasurare, dar pornim, din pacate, de la ideea ca este vorba tot de o tulpina H5N1”, a declarat directorul programului “Influenza” (“Gripa”) din cadrul OMS, Klaus Stohr, postului public german de radio Deutschlandfunk.
Opiniile expertilor OMS difera in ceea ce priveste gravitatea situatiei din Romania. “Actualmente suntem confruntati cu o boala strict aviara, nu umana”, a aratat directorul biroului european al OMS, Roberto Bertollini, la Roma. Medicul italian a spus ca pana si cazurile in care virusul aviar a fost contactat de oameni sunt doar de ordinul zecilor, fiind vorba strict de persoane care au intrat in contact direct cu pasarile infectate. “Nu ne aflam in fata unei pandemii umane”, a tinut sa sublinieze Bertollini, noteaza “Die Welt”.
Comisarul european pentru Sanatate, Markos Kyprianou, a fost criticat aspru zilele acestea de cancelariile occidentale pentru ca a infirmat prea devreme existenta gripei aviare in Romania. In pofida lipsei rezultatelor finale legate de probele prelevate in Romania, oficialul european este, mai nou, “profilactic” de parere ca virusul aparut in tara noastra reprezinta “un pericol pentru oameni”. “Este un virus deosebit de agresiv, iar oamenii de stiinta ne avertizeaza asupra posibilitatii declansarii unei pandemii”, a spus Kyprianou, recomandand statelor membre UE sa ia toate masurile ce se impun.
Comentand incertitudinea si panica la care sunt expusi romanii, turcii, dar si toti europenii, ziarele germane au consultat marile institute de boli infectioase si de virusologie. Directorul Institutului Robert Koch, prof. dr. Reinhard Kurth, a declarat ca “nu trebuie se ne fie teama”. El a explicat ca, momentan, este vorba de o boala infectioasa strict animaliera. “Desigur ca, o data cu extinderea virusului H5N1, creste si pericolul aparitiei unei mutatii periculoase pentru om”, dar in prezent “infectiile de la om la om sunt inca excluse”. Specialistul a mai atras atentia ca virusul gripei la animale nu apare numai in cazul pasarilor, dar si la porci si cai. El a spus ca atat in cazul Romaniei, cat si al Turciei totul va depinde de patogenitatea tulpinei.

“In plina psihoza”

O parere asemanatoare a avut-o si seful Organizatiei Mondiale de Sanatate Animaliera (OIE), Bernard Vallat. “Ne aflam in plina psihoza”, a apreciat acesta pentru revista franceza “Les Echos”. “Toate explicatiile vehiculate zilele acestea despre iminenta unei pandemii nu corespund catusi de putin realitatii stiintifice”, deoarece “familiile gripale exista deja de sute de ani. Practic, toate pot suferi diverse mutatii ale materialului genetic, declansand astfel pandemia. Trebuie sa intelegem ca riscul potential a coexistat intotdeauna alaturi de noi si va continua sa existe”.
Expertul olandez Guus Koch (unul dintre cei trei specialisti straini prezenti zilele acestea in Delta Dunarii) i-a avertizat pe romani cu scurt timp inainte de plecarea sa din Ceamurlia de Jos: “Nu uitati: acest virus nu cunoaste granite. Daca nu este izolat rapid, el se va extinde pe intregul teritoriu al Romaniei. Fac apel la toti crescatorii de pasari din Romania sa colaboreze cu noi in modul cel mai strans”.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă