16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialOprea se repliaza in spatele lui Traian Basescu

Oprea se repliaza in spatele lui Traian Basescu

» Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a fost executat ieri de PSD, la cererea lui Ion Iliescu, Adrian Nastase, Marian Vanghelie, Liviu Dragnea si Viorel Hrebenciuc. Motivul pentru care cariera lui Oprea in fruntea Internelor ar putea deveni meteorica (el a depus juramantul pe 22 decembrie, pe 12 ianuarie pierzand deja sustinerea partidului care l-a propus) este legat de promovarea unor personaje in fruntea MI, ignorand faptul ca trebuia sa informeze partidul. Mai ales despre promovarea controversatului Virgil Ardelean.

La sedinta biroului permanent National (BPN) al PSD, liderii au intrat cu zambetul pe buze, pentru ca in nici cinci minute de la inceperea ei, departe de urechile jurnalistilor, sa se ridice tonul. Gabriel Oprea a fost pus sa-si justifice numirea celor patru secretari de stat si a sefului DGIPI fara sa se sfatuiasca cu liderii partidului. Marian Vanghelie, Liviu Dragnea si Viorel Hrebenciuc au cerut sa-i fie retras sprijinul politic si sa fie exclus din partid. De altfel, in jurul acestui subiect
s-au conturat mai multe tabere. Ioan Rus si Vasile Dancu au declarat ca-l sustin pe Oprea, care nu ar fi gresit, el informand conducerea PSD. Vicepresedintele Ion Stan, liderul filialei Vrancea, Marian Oprisan, dar si senatorul Miron Mitrea au acuzat interesele de grup ale unor colegi care au cerut sanctionarea ministrului de Interne. Li s-a alaturat primarul sectorului 2, Neculai Ontanu.

 

Dupa acuzatiile aduse lui Oprea duminica, Adrian Nastase si Ion Iliescu s-au declarat la BPN curiosi sa auda explicatiile pentru care s-au incalcat deciziile interne ale partidului. Cu mentiunea ca ieri Iliescu s-a pronuntat impotriva executiilor "ante-fapta" ori "a celor in presa si la piata publica". Ministrul de Externe si purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, s-a pronuntat si el impotriva gestului lui Oprea de a face numiri fara a se consulta cu liderii PSD.
Gabriel Oprea nu a vorbit mai mult de un sfert de ora in fata BPN, preferand un discurs succint, la finalul caruia a parasit sedinta. El s-a declarat un soldat disciplinat al partidului, un aparator al intereselor PSD.

 

Oprea a sustinut ca secretarii de stat numiti de el (Nicolae Moldovan, Mihai Viorel Vifor, Radu Stancu si Catalin Vrabie) au fost agreati de conducerea partidului, iar pentru Virgil Ardelean, zis "Vulpea", n-ar fi trebuit sa ceara voie de la partid, deoarece numirea sefului DGIPI nu este politica. "Decizia numirii lui Ardelean imi apartine", a declarat Oprea, care a remarcat "profesionalismul lui Ardelean". Toti cei prezenti au mai retinut, din expunerea lui Oprea, ideea ca ministrul de Interne a cuplat numirea lui Ardelean cu respectarea interesului national.

Dupa plecarea lui Oprea au urmat lamuririle si acuzele aduse de Geoana, reintors de urgenta din SUA, si s-a votat rapid retragerea sprijinului politic. Doar ministrii Victor Ponta si Marian Sarbu s-au abtinut, toti ceilalti votand impotriva lui Oprea. Presedintele PSD l-a acuzat pe Oprea ca a incalcat "deliberat" sistemul de propunere a persoanelor in functii publice. De altfel, Geoana insusi a propus convocarea Comisiei de disciplina care sa ia in discutie excluderea liderului PSD Ilfov, Gabriel Oprea, din partid. PSD ii va propune premierului Emil Boc ca interimatul la Interne sa fie asigurat de vicepremierul Dan Nica. Geoana a spus ca Emil Boc a semnat numirile fara a consulta PSD, pentru ca premierul l-a considerat de buna-credinta pe Oprea.

 

Geoana a mai spus ca a avut o discutie cu Emil Boc inaintea plecarii acestuia la Bruxelles, si ca va mai avea una la reintoarcerea premierului. "E dreptul suveran al fiecarui partener sa desemneze sau sa revoce membrii din Guvern pe care aceste formatiuni ii propun. L-am informat cu privire la faptul ca domnul Oprea nu avea girul conducerii partidului pentru acele propuneri. A fost foarte surprins si, evident, il voi informa dupa intoarcerea de la Bruxelles de decizia de azi a partidului nostru", a mai afirmat el. "Sunt decizii severe, dar este mai cinstit sa spunem ca, acolo unde exista o regula in partid si in Protocolul de colaborare, aceasta trebuie respectata", a mai declarat el. Liderul PSD a anuntat ca o parte din numirile lui Oprea vor fi reconfirmate.

 

Nu insa si "Vulpea": "Domnul Ardelean nu reprezenta propunerea PSD". "Am fost si surprinsi de aceasta graba suspecta a domnului Oprea", a declarat Geoana. Liderul PSD a explicat decizia dura a BPN prin faptul ca "disciplina de partid trebuie sa se aplice indiferent de numele celui care se afla intr-o demnitate publica sau nu".
Profitand de scandalul din interiorul PSD, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca anticipeaza ca Gabriel Oprea poate deveni al doilea ministru independent al Guvernului Boc, dupa Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, ex-liberal. Pe tema amestecului in acest subiect al presedintelui Basescu s-au rostit multe acuze inca din cursul weekendului, imediat dupa aflarea numirii de catre Oprea a lui Virgil Ardelean.

 

De altfel, insusi presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, l-a introdus pe Traian Basescu in ecuatie, sustinand ca, de fapt, numirile facute de Oprea ar fi reprezentat un test pe care presedintele dorea sa-l faca PSD, un test pe care social-democratii, care "au luat o decizie logica", l-ar fi trecut "cu multa demnitate". si liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a sugerat ieri, inaintea sedintei conducerii PSD, ca Traian Basescu i-ar fi propus ministrului de Interne, Gabriel Oprea, ca Virgil Ardelean sa ocupe postul de sef la DGIPI. "S-ar putea ca dansul sa aiba dreptate, s-ar putea sa fie norme NATO, reglementari in CSAT si dansul sa aiba o motivatie foarte serioasa pentru care a facut aceste propuneri.

 

S-ar putea ca domnul Ardelean sa fie o necesitate pentru Romania, si atunci s-ar putea sa nu primeasca nici o sanctiune (…) cred ca domnul ministru a avut o sedinta scurta cu domnul Traian Basescu si s-ar putea sa afle normele inaintea noastra", s-a exprimat, ironic, Marian Vanghelie. El a anuntat ca propunerea filialei Bucuresti de desemnare a lui Catalin Voicu a cazut, acesta nedorind sa fie implicat in acest conflict. Prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, a declarat ieri, la finalul sedintei BPN, ca situatia de la Ministerul de Interne privind numirile facute de Gabriel Oprea reprezinta "problema PSD, si nu a PDL", ea urmand a fi discutata de liderii celor doua formatiuni ale coalitiei de guvernare.
Intrunita aseara, in regim de urgenta, conducerea filialei Ilfov a anuntat ca il sustine pe Gabriel Oprea, nefiind de acord cu retragerea sprijinului politic si excluderea sa din partid. Filiala Ilfov acuza BPN de incalcarea statutului PSD.

» Presedintele nu comenteaza
Intrebat despre disputa din interiorul PSD privind numirea lui Virgil Ardelean la DGIPI inaintea plecarii la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a declarat ca nu comenteaza "probleme de politica interna la plecarea in deplasari externe".

» Baronul de Teleorman vrea la Interne
La pozitia lui Gabriel Oprea suspina actualul coordonator al ministrilor PSD, Liviu Dragnea. Pana la desemnarea succesorului, PSD recomanda numirea ca interimar a vicepremierului Dan Nica, insa presedintele Consiliului Judetean Teleorman doreste sa-si ia revansa. La sedinta Comitetului Executiv la care s-a decis nominalizarea lui Oprea la Interne, candidatura sa nici nu a mai intrat in discutie, cu toate ca si Dragnea isi dorea foarte mult portofoliul. Aproape la fel de mult ca si Vasile Blaga, actualul ministru al Dezvoltarii.

Cele mai citite

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă