ONG-urile cer CSM să consulte ziariştii înainte de a face un ghid de lucru cu presa

ONG-urile de media cer Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) să consulte ziariştii înainte de a realiza un ghid de lucru cu presa. "APADOR-CH, ActiveWatch, CJI şi CRJI îşi exprimă consternarea că sistemul de ...

Share

Andra Dumitru 0 comentarii

06.03.2014 - 14:00

ONG-urile de media cer Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) să consulte ziariştii înainte de a realiza un ghid de lucru cu presa.

"APADOR-CH, ActiveWatch, CJI şi CRJI îşi exprimă consternarea că sistemul de justiţie comite aceeaşi tentativă de secretizare a informaţiilor de interes public, pe care a avut-o şi în urmă cu doi ani, în condiţiile în care şi atunci organizaţiile de media şi de drepturile omului au solicitat o dezbatere publică a acestui important ghid", se arată într-un comunicat.

CSM a anunţat că ghidul relaţiei dintre sistemul judiciar şi mass-media se află în această perioadă într-un proces de modificare.

"Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), diverse instanţe şi parchete din ţară, şi chiar Ministerul Justiţiei ar dori o suprareglementare a relaţiei dintre presă şi justiţie, în aşa fel încât accesul jurnaliştilor la informaţiile publice din dosarele penale să fie împiedicat", avertizează ONG-urile de media.

Cele patru ONG-uri solicită CSM să prevadă expres în acest ghid că niciuna dintre reglementările pe care le conţine nu poate să aibă drept consecinţă restrângerea sub orice mod a dreptului ziaristului de a-şi proteja sursele.

 

Citește totul despre:

Comentarii