Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

”Moni”, consilierul corupt al lui Oprescu, ARESTAT. "Socoata" de la Kaufland o primea cash, în parc, în conturile nevestei

Consilierul personal al lui Sorin Oprescu, Wigler Solomon, a fost prins aseară, la ora 21.00, în flagrant, în timp ce primea mită de 25.000 de euro. Suma era doar o tranșă din suma pretinsă de peste 230.000 de euro.

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

Actualizat: 05.06.2015 - 16:48

UPDATE 18: 35: Consilierul lui Sorin Oprescu, Wigler Solomon, a fost ARESTAT pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Astfel, judectătorul de Drepturi şi Libertăţi a admis cererea DNA de reţinere a lui Solomon.

UPDATE  Mita de 230.000 de euro pentru consilierul personal al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Negocierile, întâlnirile (unele-conspirative), plățile ("socoata"), filmările, interceptările. DNA a fost ajutat de SRI. Denunțătorul este un  reprezentant al grupului SC Kaufland România SCS, care a plătit, în cinci tranșe, mita de 204.000 de euro din totalul de 230.000 de euro. 

Unele tranșe din mită primite cash de Wigler Solomon, consilierul personal al primarului Oprescu, sunt inregistrate video-audio, altele - transferate prin conturile bancare ale soțiilor, "dar nu mai mult de 4000 de euro".

Suma ce urma a fi stabilită ca mită era "socoata". Locurile de întâlnire erau în biroul lui Wigler de la Primărie sau în zona Parcului Tineretului, toate înregistrate. La întâlnirea de lângă parc, Wigler l-a întrebat pe omul de afaceri: Tu le-ai adus ceva?… lor … tu ai adus ceva bani sau ceva?” .

Prima mită luată pentru sine, în 2013, de către Wigler  a fost de 25.000 de euro  ca să obțină hotărâri ale Consiliului general și avize de la funcționarii primăriei, prin primarul general Sorin Oprescu, pentru construirea a două sensuri giratorii pe Valea Cascadelor, care să  asigure accesul la supermarketurile Kaufland și Lidl, spun surse judiciare. Pentru funcționarii primăriei a cerut 50.000 de euro și tot 50.000 de euro pentru consilieri. Cele 100.000 de euro le-a primit în două tranșe: jumătate înainte de votarea hotărârii , alta după.

----

Consilierul personal al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, Wigler Solomon, alintat “Moni”, a fost prins miercuri seara în flagrant în timp ce lua o tranșă de 25.000 de euro dintr-o mită totală de 230.000 de euro. Momentul primirii banilor ar fi fost imortalizat de camerele ascunse instalate pe mituitorul-denunțător.

"Moni” a fost reținut 24 de ore, fiind inculpat pentru săvârșirea a cinci acte de trafic de influență săvârșite în formă continuată. Tribunalul București va decide joi arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit referatului DNA, Wigler era foarte ordonat: percepea mită pentru fiecare mișcare, după negocieri defalcate pe categorii de persoane ce urmau a fi mituite, iar modalitatea de plată era schimbată pentru a evita prinderea sa în flagrant. 

Dacă pentru sensurile giratorii a primit mita de 25.000 de euro (în 2013) pentru sine, în biroul său de la Primăria Capitalei, pentru alte avize și hotărâri din 2015  a schimbat modalitățile de plată: a cerut  banii fie prin transferuri din conturile bancare ale soției omului de afaceri în cel al soției consilierului primarului Oprescu, fie l-a obligat pe  omul de afaceri - DENUNȚĂTOR - să execute construcția drumului până la supermarket prin Eurotrading Construct  '98.

Mita pentru donarea unui teren Primăriei, dar  pe care  urma să se facă un drum de acces la supermarket pe banii municipalității

 În seara zilei de 23.04.2015, în jurul orelor 20,23, numitul WIGLER SOLOMON  a luat legătura telefonic cu omul de afaceri- denunțător şi i-a cerut să se întâlnesc cu el în zona Parcului Tineretului din municipiul Bucureşti, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.

WIGLER SOLOMON i-a cerut să-i dea 15.000 euro pentru a putea realiza intervențiile pentru inițierea și votarea hotărârii legate de donaţia terenului către Primăria municipiului Bucureşti, iar banii să fie dați în mai multe tranşe a câte 4-5.000 de euro, respectiv să-i facă un virament din contul bancar al soţiei omului de afaceri în contul soției lui Wigler.

În acea seară numitul WIGLER SOLOMON i-a înmânat omului de afaceri un postit pe care a trecut numele soției sale precum şi banca unde are aceasta contul, respectiv BRD Dorobanţi .

Mita pentru supermarketul din Șoseaua Alexandriei și donația de teren pentru proiectul din Bd, 1 Mai

         la data de 28.04.2014, urma să aibă loc ședința Consiliului general al municipiului București în care urma să se aprobe PUZ – ul pentru magazinul din șoseaua Alexandriei, precum și aprobarea donației pentru proiectul din bld. 1 MAI .

         În seara zilei de 27.04.2015, numitul WIGLER SOLOMON s-a întâlnit cu din nou cu omul de afaceri  în municipiul București, în apropierea parcului Tineretului ( întâlnirea aceasta a fost înregistrată audio-video în baza autorizației instanței) .

         Cu această ocazie, numitul WIGLER SOLOMON i-a precizat omului de afaceri că a doua zi – 28.05.2015, în jurul prânzului, va avea un răspuns în sensul că va şti cu certitudine dacă proiectele de hotărâre trec, iar în ceea ce priveşte proiectul pentru PUZ va şti cam ce sumă îi este necesară pentru a trece această hotărâre.

Făcând referire la această împrejurare, numitul Solomon Wigler a menţionat că, „în jurul orelor 11,00 – 12,00, ştiu socoata”, adică cât trebuie să i se remită ca mită

Tot în acest context, numitul WIGLER SOLOMON l-a întrebat ce sumă poate transfera din banca, acesta din urmă precizând că poate transfera până în 5.000 euro. Față de acest răspuns, numitul WIGLER SOLOMON i-a precizat să facă 2-3 transferuri a câte 4.000 euro, până în cuantumul sumei de  15.000 de euro. 

         De asemenea, numitul WIGLER SOLOMON l-a întrebat dacă i-a adus vreo sumă de bani, făcând referire la suma de bani care trebuia remisă pentru aprobarea PUZ – ului pentru magazinul din șoseaua Alexandriei. „Tu le-ai adus ceva?; … lor … tu ai adus ceva bani sau ceva?” a precizat numitul Wigler Solomon.

O transă din cei 15.000 euro pretinți au fost transferați în 29.04.2015 din contul soției omului de afaceri în contul soției lui W așa cum a pretins consilierul

          

Cu prilejul ședinței Consiliului general al municipiului București din data 28.04.2015, nu a fost aprobat PUZ – UL pentru magazinul din șoseaua Alexandriei  și nici donația aferentă proiectului din B-dul 1 Mai.

La data de 12.05.2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu numitul WIGLER SOLOMON în sediul Primăriei municipiului București.

Cu prilejul acestei întâlniri numitul WIGLER SOLOMON i-a precizat că o nouă ședință a Consiliului general al municipiului București urmează să aibă loc în data de 28.05.2015. Tot în acest context, numitul WIGLER SOLOMON i-a pretins suma de 11.000 euro, diferența până la 15.000 euro cerută pentru intervențiile sale pe lângă consilierii locali în vederea adoptării hotărârii de acceptare a donației și suma de 40.000 euro pentru intervențiile sale pe lângă consilierii locali în vederea adoptării hotărârii privind PUZ - ul pentru magazinul  din șoseaua Alexandriei .  Și această întâlnire a fost înregistrată audio video conform autorizației instanței.

Spre finalul discuției numitul WIGLER SOLOMON i-a precizat că trebuie să-i remită pentru intervențiile sale suma de 51.000 euro.„deci, asta….51.. asta e” a precizat numitul WIGLER SOLOMON.

La data de 20.05.2015, numitul WIGLER SOLOMON a purtat o nouă discuție cu omul de afaceri la sediul Primăriei municipiului București. Cu această ocazie omul de afaceri i-a făcut cunoscut numitului WIGLER SOLOMON că nu a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea donației aferentă proiectului din B-dul 1 Mai.

Numitul WIGLER SOLOMON a precizat că deși a intervenit pe lângă consilieri, nu a reușit să obțină numărul necesar de voturi. „..n-a trecut donația, da ți-am spus că n-au avut ..au fost 36.. au lipsit doi oameni”.

 În continuare numitul WIGLER SOLOMON, l-a asigurat că l-a următoarea ședință a Consiliului general al municipiului București care urma să aibă loc în data de 27 sau 28.05.2015, se va aproba atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă proiectului din B-dul 1 Mai, și PUZ - ul pentru magazinul din șoseaua Alexandriei  „..deci,am vorbit cu…miercuri joi facem ședința”, a precizat numitul WIGLER SOLOMON.

La data de 28.05.2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu numitul WIGLER SOLOMON în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului București. Cu această ocazie numitul WIGLER SOLOMON l-a asigurat că în ședința Consiliului general al municipiului București din ziua de 28.05.2015 au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă proiectului din B-dul 1 Mai cât și PUZ - ul pentru magazinul din șoseaua Alexandriei.

 În acest context numitul WIGLER SOLOMON a convenit cu omul de afaceri ca în data de 03.06.2015 să-i aducă suma de 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12.06.2015.

Când a cerut suma prima tranșă din cei 51.000 euro, numitul WIGLER SOLOMON a consemnat pe o coală de hârtie format A4 suma de 25.000 euro.

Astfel, la data de 03.06.2015 WIGLER SOLOMON a fost surprins în flagrant de organele de urmărire penală în timp ce a primit suma de 25.000 euro de la omul de afaceri în scopul mai sus menționat. Cu prilejul remiterii sumei de bani WIGLER SOLOMON a reiterat și pretinderea sumei de 26.000 euro, restul din suma total pretinsă de 51.000 euro.

-------

UPDATE Firma lui Dan Besciu, mită pentru autorizații de construcție

      Portivit ordonanței de reținere a DNA,   în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, WIGLER SOLMON, consilier personal al Primarului Municipiului Bucureşti  a pretins în mai multe rânduri suma de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe suma de 154.000 euro de la patronul firmei pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al Primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influență, în vederea inițierii unor proiecte de hotărâre, respectiv votării acestora, hotărâri ce au vizat aprobarea unor PUZ - uri necesare edificării unor  magazine tip supermarchet pe raza municipiului București .

Wigler: 25.000 de euro  pentru intervenții la Sorin Oprescu, 100.000 de euro pentru funcționarii și consilierii Primăriei Capitalei

La data de 14.11.2013, Wigler a primit suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă Sorin  Oprescu, primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență în vederea eliberării autorizației de construire nr.348/25.10.2013.

Pentru intervenţiile sale pe lângă funcționari din cadrul aparatului administrativ al primarului în vederea inițierii proiectului de hotărâre, respectiv pentru intervențiile pe lângă consilieri ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti, numitul WIGLER SOLOMON i-a pretins suma de 100.000 Euro în două tranşe: 50.000 Euro înainte de votarea hotărârii şi 50.000 Euro după votarea acesteia.

Banii dați în biroul consilierului personal al primarului general

Omul de afaceri  i-a remis lui SOLOMON WIGLER suma de 50.000 Euro în biroul acestuia, situat la etajul 14 din clădirea Primăriei generale. iar după ce a fost aprobat PUZ - ul.  La două trei zile după aprobarea PUZ-ului, i-a remis şi diferenţa de 50.000 euro.

Cum s-a negociat suma de 25.000 de euro pentru intervenții la Oprescu. Intrarea în scenă a firmei lui Besciu, Eurotrading Construct '98

Potrivit ordonanței de reținere, în ceea ce privește pretinderea sumei de 25.000 euro pentru ca numitul WIGLER SOLOMON să intervină pe lângă Oprescu Sorin primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență în vederea eliberării autorizației de construire nr.348/25.10.2013, a rezultat că

În vederea obținerii autorizației de construcții necesare unei soluții de trafic(sens giratoriu) pentru supermarchet  situate la intersecția a două bulevarde  omului de afaceri i s-a pretins în primă fază de către WIGLER SOLOMON, o sumă de bani neprecizată ce urma a fi remisă în mod camuflat, sub forma contravalorii unui contract de execuție  a lucrării pentru realizarea soluției de trafic.

În acest sens numitul WIGLER SOLOMON a indicat S.C. EUROTRADING CONSTRUCT 98 S.R.L. drept societate prin intermediul căreia urma a fi remisă suma de bani, punându-l în legătură la data de 11.12.2012 pe omul de afaceri cu un angajat al acestei societăți, un inginer Astfel a fost încheiat cu S.C.  EUROTRADING CONSTRUCT 98 S.R.L. contractul de execuție lucrări în valoare de 350.000 euro, contract ce avea drept obiect inclusiv obținerea autorizației de construire fiind achitată acestei societăți 30% din valoarea contractului".

UPDATE: Sorin Oprescu l-a suspendat pe Solomon Wigler, a transmis Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). 

Citeşte şi: Sorin Oprescu îl suspendă pe consilierul reţinut, Solomon Wigler

------

Consilierul personal al lui Sorin Oprescu, Wigler Solomon, a fost prins aseară, la ora 21.00, în flagrant, în timp ce primea mită de 25.000 de euro. Suma era doar o tranșă din suma pretinsă de peste 230.000 de euro.

Consilierul primarului Capitalei a fost reţinut  începând cu ora 1.00 noaptea, potrivit unor surse judiciare. Procurorii DNA fac verificări în legătură și cu alte persoane.

Wigler Solomon făcea promisiuni de trafic de influență  pe lângă primarul general și pe lângă alți funcționari cu putere de decizie și consilieri pentru a obține PUZ-uri, respectiv autorizații  în vederea deschiderii unor magazine tip supermarket. 

Procurorii anticorupţie arată în ordonanţa de reţinere că, în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri, care este denunţător în cauză, pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București.

Solomon a lăsat să se creadă că are influență asupra primarului şi a consilierilor, în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri.

Concret, hotărârile vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria municipiului București.

Astfel, Solomon a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranșe, înainte și după votarea hotărârilor respective.

Prins în flagrant

Procurorii arată că, în 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu Wigler Solomon în biroul consilierului din sediul PMB, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului general al municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă unuia dintre proiecte, cât și PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri.

În acest context, Wigler a convenit cu martorul denunțător ca, în data de 03 iunie 2015, să-i remită suma de 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12 iunie 2015.

La data de 03 iunie 2015, consilierul lui Oprescu a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea suma de 25.000 euro în scopul mai sus menționat.

Anterior, în același scop, Wigler primise, printr-un intermediar,  suma de 4.000 euro de la același om de afaceri.

Într-un context separat, notează procurorii, la data de 14 noiembrie 2013, Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construcţie a unui sens giratoriu, pentru două supermarket-uri. Aprobările au fost obţinute şi în prezent acel sens giratoriu funcţionează în faţa unui supermarket.

Consilierul lui Sorina Oprescu, Solomon Wigler, reţinut, joi, pentru corupţie, are trei locuințe, trei mașini, bijuterii și obiecte de artă de 1,9 milioane de euro.

Citeşte şi: Ce avere are Wigler Solomon, consilierul corupt al lui Oprescu

-----

Nu este pentru prima dată când angajaţi ai primarului Sorin Oprescu au probleme cu legea. Anul trecut, Directorul Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, într-un dosar în care era suspectat că ar fi dat preferenţial contracte unor firme, pentru diverse lucrări.

Mădălin Dumitru este cercetat pentru fals în declaraţii (3 acte materiale), efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, în formă continuată, luare de mită, abuz în serviciu și 3 infracțiuni de trafic de influenţă.

Citeşte şi: UPDATE. Directorul Direcției Infrastructură din Primăria Capitalei, reținut de procurori, a fost suspendat din funcție

 

 

 

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...