10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialOmul care asculta ce vorbesc ministrii

Omul care asculta ce vorbesc ministrii

Romania are in acest moment un singur expert autorizat care sa constate autenticitatea unei inregistrari audio, proba folosita din ce in ce mai frecvent in dosarele penale. Cuvantul lui Catalin Grigoras are putere de lege atunci cand spune, de exemplu, ca vocea unui ministru acuzat de coruptie care apare pe o inregistrare apartine intr-adevar acestuia sau daca inregistrarea a fost masluita. Specialistul roman este si seful grupului de experti din acest domeniu din toata Europa si este solicitat frecvent sa-i antreneze pe colegii din UE. Potrivit unei reviste americane, Grigoras ar fi identificat chiar locul in care a fost realizata o inregistrare a organizatiei Al Qaeda.

 

Nu are urechile mai lungi ca ale oamenilor obisnuiti si nici nu-ti spune dupa o prima auditie: "Da, dom’le, asta-i vocea lui X". La 39 de ani, expertul criminalist Catalin Grigoras pare un tip banal si, daca nu esti atent, s-ar putea sa nu-l remarci pe strada sau sa-l uiti imediat cum l-ai vazut. Este construit parca pentru a fi spion. Nu trage insa cu urechea la discutiile vecinilor, nu-si toarna colegii de birou si nici nu o face pe James Bond. El este spionul vocilor, unicul din tara care poate spune cu precizie totul despre o banda audio. Iar verdictul sau poate insemna inchisoare sau libertate. Mai ales in ultima perioada, in care rolul interceptarilor telefonice sau din mediul ambiant in dosarele penale este din ce in ce mai mare.

Jocul cu sunetele
Doi ani a practicat inotul, apoi opt si i-a petrecut tot in apa, mai precis in echipa de polo a juniorilor de la Rapid. Fiul unui fost general SIE, acum in rezerva, Catalin Grigoras a fost chiar campion national la acest sport, dar priveste in urma de parca ar fi trecut un secol. In liceu, un joc de-a detectivul l-a adus unde este acum: singurul specialist din Romania intr-un domeniu in care in toata lumea exista doar 200 de experti. "Mi-am cumparat un «HC 85», un calculator luat de la Automatica pe bucati, pe care le-am ansamblat ca pe un joc de lego.

M-a atras incercarea acestui computer preistoric de a trece sunetele din plan digital. A fost o joaca pur si simplu. La inceput", isi aminteste Catalin cum s-a infiripat "prima dragoste" la care nu a renuntat nici dupa ani de casnicie. Inceputurile sale in studierea vocilor s-au facut insa in 1990, an in care era la Politehnica – Facultatea de Electrotehnica Bucuresti. N-ar fi reusit sa transforme joaca intr-o profesie daca universitati similare din Franta n-ar fi trimis printre ajutoare si cateva computere IBM.

Autor de programe gratuite
Inainte si dupa facultate, Catalin Grigoras a inceput sa scrie programe pentru identificarea vocilor cu o cat mai mare probabilitate, nu s-a multumit doar sa studieze realizarile altora. Unul dintre cele mai cunoscute l-a ridicat in ochii si… urechile breselei. "Autentificarea inregistrarilor audio si video este una dintre descoperirile mele. Prin acest program pot fi amplificate vocile, pot fi scoase sunetele de fond, ba chiar si vocea personajului. Sunt multe altele pe care le poate face programul, poate depista pana si daca o banda a fost modificata.

Pentru ca un cuvant sters sau adaugat intr-un context poate conduce la condamnarea celui cercetat. Iar recunoasterea internationala mi-a fost confirmata in cateva cazuri in care am fost solicitat ca expert independent. Acum ii antrenez pe altii in acest domeniu, pentru a putea folosi toate functiile descoperirii mele", a spus simplu Catalin.

Cele doua programe pot fi descarcate gratuit de pe site-ul sau (http://www.clicknet.ro/forensicav/download.htm), care este actualizat doar atunci cand ii este publicat in ziarele de specialitate cate un articol. La un an dupa ce si-a luat doctoratul, in 2001, ideile sale au aparut in cele mai importante jurnale din domeniul audio-video, unde romanul a primit titlul de specialist chiar de la "New York Institute for Forensic Audio". Specializarile nu s-au oprit o data cu diploma din Statele Unite, ci au continuat in Germania si Marea Britanie. De aici si prezentarea facuta romanului in reviste ca National Geographic si Wired.

Mai mult, acum el este cel care coordoneaza masterate si doctorate la universitati din Anglia, Spania si Polonia. Incununarea rezultatelor sale a fost la alegerea in fruntea Grupului Expertilor Audio din Institutele de specialitate din Europa, grup compus din 54 de entitati la care s-au afiliat laboratoare din Rusia, Statele Unite si Ucraina. "Am demonstrat si acum ca nu exportam doar hoti si criminali. Trebuie, poate, sa explic de ce sunt atat de putini specialisti in lume, iar la noi doar unul. Exista si state care nu au nici macar unul. Domeniul necesita foarte mult timp pentru studiu, iar atentia trebuie sa fie maxima. Noi nu ascultam inregistrarile ca apoi sa ne dam cu parerea ca vocea respectiva seamana cu cea a inculpatului.

Ar fi o parere subiectiva, iar noi nu ne permitem asta. In momentul in care ne-am pus semnatura pe un document, nu mai exista dubiu. Programele ofera parametri numerici si avem grafica pentru fiecare zgomot. Putem identifica nu doar glasurile, ci tot ce produce sunet", ne-a explicat Catalin Grigoras.

De la Nixon la Al Qaeda
Scandalul Watergate a izbucnit in 1972, iar demisia presedintelui Nixon a avut loc doi ani mai tarziu, imediat ce s-a constatat ca o proba audio folosita in proces a fost modificata. Este primul mare succes al expertilor criminalisti in acest domeniu, care atunci erau in "preistorie". Doar ca expertii nu sunt nici ei scutiti de interventiile celor cercetati de organele judiciare. "In America a existat acum cativa ani o tentativa de a influenta un expert, iar acesta a atentionat instanta.

Cel care l-a abordat pentru a-l convinge sa sustina ca vocea nu este a lui a primit 25 de ani de inchisoare pentru fapta sa, pedeapsa care s-a adaugat la cei 5 ani pe care trebuia sa-i ia pentru infractiunea de care era acuzat. Noi nu putem ceda acestor presiuni, de orice ordin ar fi. Cum ar fi ca eu sa cedez o data? Toata munca mea de 20 de ani s-ar duce pe apa sambetei, cu tot cu doctorat, recunoastere internationala, orice am facut pana acum.

 

Mi-as distruge viata pur si simplu. si pentru ce? Un milion de dolari, poate doua? Nimic nu merita acest sacrificiu si probabil as fi prins imediat. Eu stiu doar sa muncesc si o fac cu pasiune", a punctat expertul. Catalin Grigoras a spus insa ca nu ne poate raspunde la intrebari legate de dosarele in care a fost solicitat ca expert. Au existat dosare internationale la care s-a dus, asa cum a fost in Cipru, tara care nu are nici un expert audio. A fost insa si un caz spectaculos despre care a scris revista Wired, situatie in care a fost verificata autenticitatea unei inregistrari audio-video transmisa de Al Qaeda.

Autorul articolului sustine ca depistarea locului unde a fost realizata inregistrarea a fost facuta de Catalin Grigoras, inventatorul programului DCLive Forensics. "Nu pot sa confirm sau sa infirm. La fel cum nu pot sa va spun absolut nimic despe cazurile la care lucrez", ne-a declarat specialistul, cu o voce oficiala.

Satisfactie materiala zero
Catalin Grigoras sustine ca are satisfactii pe plan profesional si ca nu se gandeste la bani. "N-am facut aceasta pasiune pentru ca voi castiga o groaza de bani. Nici nu m-am gandit la asta. De aceea si programele mele cu drepturi de autor pot fi descarcate gratuit de pe internet", sustine expertul criminalist, care pare multumit de leafa de la stat si de faptul ca este platit sa faca exact ce ii place. In strainatate, insa, o ora de munca pentru autentificarea unei inregistrari costa 4.500 de dolari. De asemenea, pentru fiecare deplasare la instanta pentru a depune marturie expertul poate primi si 2.500 de dolari.

Inregistrari audio la baza unor dosare penale "grele"
Ultimele dosare penale cu nume sonore intocmite recent s-au inchegat tocmai in jurul unor inregistrari audio si video. Paul Pacuraru, ministrul Muncii, fostul ministru al Economiei si Comertului Codrut seres, fostul premier Adrian Nastase, interlopii Sile Pietroi si Nutu Camataru, primarul din Ramnicu-Valcea, Mircea Gutau, sunt doar cativa dintre cei anchetati pe baza unor astfel de probe.

CEDO a ingenuncheat SRI
Rolul unui expert in inregistrari audio poate fi uneori foarte sensibil.
In aprilie 2007, Curtea Europeana a Drepturilor Omului i-a dat castig de cauza lui Dumitru Popescu in procesul impotriva Romaniei (celebrul caz de contrabanda "Tigareta II") tocmai pentru ca inregistrarile audio nu au fost autentificate de un expert. Judecatorii de la CEDO au criticat Serviciul Roman de Informatii care a realizat proba audio, apoi au sustinut ca este autentica, desi dovada nu avea parafa unui expert guvernamental sau independent.

Statul are monopol pe expertizele criminalistice
Nu este greu sa depistezi cazurile la care lucreaza Catalin Grigoras atata vreme cat este singurul expert din Romania in domeniul sau de activitate. In tara nu are concurenta, iar contestarea analizelor sale poate fi facuta doar de experti din alte tari. In alte state exista specialisti independenti care nu au nici o legatura cu institutiile publice, dar la noi Ordonanta de Urgenta 75 din august 2000 a creat un mic monopol in acest domeniu. Potrivit actului normativ mentionat, doar expertii "oficiali" au dreptul sa efectueze expertize criminalistice in toate domeniile (balistica, grafica si tehnica documentelor, expertiza vocii si vorbirii.

Cele mai citite

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

Nicolae Ciucă, noi declarații despre situația doctorului Cătălin Cîrstoiu

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că în coaliţie s-a decis să existe o clarificare din partea medicului Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL pentru Primăria...
Ultima oră
Pe aceeași temă