8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialOameni la limita supravietuirii

Oameni la limita supravietuirii

Mii de oameni din cartierul Micro 3 din municipiul hunedorean Vulcan, supranumit parca in batjocura “Dallas”, isi duc traiul la limita supravieturii, de pe o zi pe alta. Sunt printre cei mai saraci din Valea Jiului, in mare parte fosti mineri, pentru care chiar si apa potabila de la robinet a ajuns un lux. Ca sa supravietuiasca frigului de peste iarna, localnicii au demolat efectiv un bloc locuit doar de boschetari, iar din boltarii smulsi din perete si-au facut resouri.
In cartierul “Dallas”, simbolul saraciei din Valea Jiului, traiesc peste 6.000 de oameni. Zona este formata in mare parte din blocuri-turn si a fost amenajata in anii '70 special pentru persoanele venite sa munceasca la mina. Restructurarile repetate si-au pus insa amprenta definitiv. Acum, in aceste blocuri lifturile nu functioneaza, apa potabila reprezinta un lux si chiar si geamurile apartamentelor sunt rare.
Din ce in ce mai putini locatari mai lucreaza inca la mina, altii s-au disponibilizat de mult. Cei din urma isi povestesc amintirile in timp ce mananca seminte pe banca din fata blocului. Oamenii nu au gaz metan si nici bani pentru butelii. Traiesc din venitul minim garantat sau din alocatiile copiilor.
Saraci lipiti pamantului si fara nici o perspectiva, au gasit o solutie la indemana pentru a face fata frigului iernii: au demolat bucata cu bucata un bloc-turn evacuat din cauza structurii de rezistenta subrede. Curent fura, ca sa-l plateasca nici vorba.
Scheletul fostului bloc-turn de 11 etaje, care se vede din orice parte a orasului, se identifica acum, intr-un mod grotesc, cu minicipiul Vulcan. Este intr-un fel “poarta de intrare” in oras. Dar nu este singurul. Celelalte constructii de acest gen, care mai sunt inca locuite, sunt in mare parte devastate. Lifturile nu mai functioneaza de mult, iar apartamentele goale isi expun privitorilor ferestrele negre, fara tocarie, ca niste ochi pustii.
Localnicii sunt nepasatori si s-au obisnuit cu peisajul lugubru. E ghetoul lor, unde s-au aciuat cersetori sau interlopi.

Apa potabila din nou

Bucuria cea mai mare din ultimii ani a venit in aceste zile, cand doua blocuri din “Dallas” au fost racordate din nou la reteaua de apa potabila. Primarul municipiului, Gheorghe Ile, a prezentat acest aspect ca pe o mare realizare si a anuntat ca intentioneaza sa introduca si gaz metan. Ramane de vazut cine va plati facturile.
Edilul vrea sa demoleze si celebrul schelet de bloc, mai ales ca reprezinta o amenintare. Initial, un italian anuntase ca vrea sa-l cumpere si sa-l renoveze, dar cum nu a mai venit cu o oferta concreta, s-a ajuns la varianta demolarii. “Avem doua oferte. Una de demolare prin implozie, alta prin demolare manuala. Sa vedem pe care o vom alege, dar deocamdata nu avem banii necesari”, a spus Ile. Trebuie luat in calcul si faptul ca o implozie ar afecta grav securitatea imobilelor din jur, si asa destul de subrede, avertizarea venind din partea specialistilor.
Primaria are asadar planuri mari. Localnicii sunt insa prea dezamagiti de viata ca sa mai astepte ceva bun de la aceasta.

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă