Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

O nouă intervenţie a elicopterului MAI la incendiul din Bucegi

Incendiul izbucnit în urmă cu zece zile în Masivul Bucegi nu a fost stins nici marţi, când focul arde mocnit, iar echipajele de intervenţie au început să formeze o fâşie de protecţie, prin defrişarea ...

Share

Rl online 0 comentarii

24.07.2012 - 12:58

Incendiul izbucnit în urmă cu zece zile în Masivul Bucegi nu a fost stins nici marţi, când focul arde mocnit, iar echipajele de intervenţie au început să formeze o fâşie de protecţie, prin defrişarea vegetaţiei din apropierea zonei afectate de flăcări.

Incendiul izbucnit în 15 iulie, în urma unui trăsnet, pe un teren considerat arie protejată din Masivul Bucegi, nu a fost stins, însă a fost localizat, iar în ultimele ore nu s-a mai extins, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, maiorul Mihai Drăgan, prim-adjunct al şefului ISU Prahova.

Drăgan a spus că în cursul dimineţii angajaţi ai Direcţiei Silvice Prahova, ajutaţi de salvamontişti, au început să lucreze la formarea unei fâşii de protecţie care să împiedice propagarea focului. Astfel, vegetaţia din jurul zonei incendiate este tăiată cu drujba, pentru a se împiedica propagarea focului. Acţiunea este una foarte dificilă întrucât incendiul se manifestă într-o zonă foarte abruptă, la 1.700 de metri altitudine.

Marţi dimineaţă, elicopterul MAI care cu o zi în urmă a aruncat peste zona incendiată sute de saci cu apă a intervenit din nou.

Reprezentantul ISU Prahova a precizat că aparatul de zbor, care este încărcat cu saci au apă pe stadionul din Sinaia şi poate arunca aproximativ o tonă de apă la un transport, ar putea interveni şi după terminarea fâşiei de protecţie, dacă vremea va permite acest lucru.

Incendiul a izbucnit în urma unui trăsnet, la altitudinea de 1.700 de metri în Masivul Bucegi, pe un teren care aparţine Casei Regale a României şi care se află în administrarea Romsilva. Iniţial, autorităţile au declarat că incendiul a izbucnit joi, însă într-un comunicat dat publicităţii duminică după-amiază reprezentanţii ISU Prahova au precizat că focul a izbucnit în data de 15 iulie şi că incendiul a fost anunţat la 112 de către conducerea Parcului Natural Bucegi în 21 iulie, la ora 10.40.

Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcţia Silvică Prahova - Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, între Claia Mare şi linia de telecabina Buşteni - Babele, în zona denumită "Creasta cu Zâmbri".

Iniţial, echipajele de intervenţie au constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, direcţia de propagare fiind nord-est, dar incendiul s-a extins, astfel încât duminică focul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi, arzând litieră şi coronament de răşinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%, intervenţia pompierilor fiind imposibilă, precizau reprezentanţii ISU Prahova.

Suprafaţa afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european (ROSCI0013 - sit natura 2000) şi în rezervaţia naturală Abruptul Prahovean, rezervaţie de interes naţional conform Legii 5 din 2000.

Incendiul, care ameninţa să se extindă în Parcul Natural Bucegi, a fost localizat luni, după ce un elicopter al MAI a aruncat aproximativ şapte tone cu apă peste zona cuprinsă de flăcări.

De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, au solicitat, luni, ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, aducerea unui avion de mici dimensiuni din ţările vecine pentru ajutorul în stingerea incediului.

Ulterior, Ministerul Mediului a anunţat că un avion privat a obţinut derogare de zbor pentru a interveni la stingerea incendiului din Masivul Bucegi, acesta fiind plătit de Casa Regală, în proprietatea căreia este Parcul Natural. Până în prezent, însă, acest avion nu a intervenit.

Peste o sută de persoane - pompieri, jandarmi, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Natural Bucegi şi ai Direcţiei Silvice Prahova, precum şi voluntari - sunt implicate în acţiunea de localizare şi lichidare a incendiului.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...