16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialO femeie din Galaţi a fost infectată cu virusul West Nile

O femeie din Galaţi a fost infectată cu virusul West Nile

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că în judeţul Galaţi a fost confirmat primul caz de infecţie cu virusul West Nile, la o femeie în vârstă de 37 de ani, starea acesteia fiind bună, informează Mediafax.

În 1996, ţara noastră a avut de înfruntat prima epidemie de infectare cu virusul West Nile din Europa. Atunci au fost semnalate aproape 300 de cazuri de boli ale sistemului nervos central provocate de acest virus.

Virusul West Nile face parte din familia Flavivirida şi se înscrie în acelaşi grup filogenetic al flavivirusurilor ca li virusurile encefalitei St. Louis şi japoneza, un complex de virusuri care se găseşte atât în regiunile tropicale, cât şi în acelea temperate. Virusul afectează în primul rând păsările, dar poate infecta şi oamenii, caii, câinii, liliecii, maimuţele veveriţele sau şoarecii de casă.

La om, virusul se transmite prin înţepătura unei specii de ţânţar. În 90% dintre cazuri, infecţiile cu virusul West Nile la oameni sunt asimptomatice.

Potrivit evz.ro, în cele mai multe dintre cazurile de West Nile, simptomele lipsesc. În 20% dintre cazuri manifestările sunt uşoare, apar între 2 şi 8 zile de la infectare şi constau în febră uşoară, cefalee (dureri de cap), frisoane, transpiraţie excesivă, stări de slăbiciune, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare. Cel de-al treilea simptom este cel mai grav şi constă în encefalită sau meningită cauzate de pătrunderea virusului West Nile în zona meningelui, membrana care “îmbracă” creierul, şi a lichidului cefalorahidian. Simptomele – dureri de cap, gât înţepenit, dezorientare, comă, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slabă, amorţeală a degetelor, paralizie – pot să apară între 3 şi 14 zile de la contactul cu virusul.

Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă