10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialNumarul salariatilor, la jumatate fata de 1990

Numarul salariatilor, la jumatate fata de 1990

Numarul de salariati din Romania a scazut de la 8,1 milioane in 1990, la 4,5 milioane in prezent, din totalul populatiei active, de 10,5 milioane persoane, se arata in "Cartea verde a populatiei" pentru anul 2006, document realizat de Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare, relateaza Rompres. Potrivit documentului, acesta este un fenomen cu efect imediat asupra sistemului de asigurari sociale, situatia fiind determinata, in special, de emigratie si de munca la negru.
Astfel, doar 4,5 milioane salariati au carte de munca si asigurare de pensie. Peste 25-35 de ani, cei care lucreaza la negru sau nu lucreaza deloc vor ajunge la varsta pensionarii fara sa fie asigurati si vor ingreuna sistemul de asistenta sociala, se precizeaza in documentul citat.
Statisticile arata ca doua milioane de romani muncesc in strainatate, insa fenomenul emigratiei nu este exact cuantificat.
Pe de alta parte, cresterea sperantei de viata face ca numarul pensionarilor sa fie din ce in ce mai mare. Astfel, daca, in prezent, sunt trei adulti asigurati la patru pensionari, acest raport va fi mult mai mare peste 30-35 de ani, ceea ce va determina colapsul sistemului de pensii, se precizeaza in documentul citat de Rompres.
Daca pe plan intern aceasta tendinta poate fi combatuta prin crearea conditiilor pentru asigurarile de pensii private, cresterea varstei de pensionare, descurajarea pensionarii anticipate si incurajarea muncii in regim de lucru partial, precum si prin cresterea ratei de ocupare a populatiei (in special a celei de peste 45 de ani si a celei feminine), problema emigratiei trebuie tratata diferit.
In acest context, documentul recomanda imbunatatirea sistemului de evidenta a migratiei externe, restructurarea fortei de munca, investitia in forta de munca precum si elaborarea de politici tintite pe varste si categorii profesionale.
'Este extrem de importanta elaborarea unbei strategii pe termen mediu si lung privind imigratia, un proces social iminent si cu consecinte majore pe termen mediu si lung. Experienta tarilor UE este foarte semnificativa pentru ce va urma in Romania', se precizeaza in document.
'Cartea verde a populatiei' prezinta o radiografie a situatiei demografice actuale din Romania si propune optiuni de restructurare a sistemului de asigurari sociale, a sistemului medical si a celui de educatie, pentru a tine pasul cu fenomenul de imbatranire a populatiei.

Cele mai citite

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă