12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA. Nepotul lui Băsescu a cerut 1.000.000 de euro șpagă în sauna...

DNA. Nepotul lui Băsescu a cerut 1.000.000 de euro șpagă în sauna lui Dinu Pescariu, denunțătorul lui Cocoș, Udrea, Pinalty

UPDATE ora 15.00

Dragoș Băsescu trebuie să depună, în termen de cinci zile de la data emiterii ordonanţei, adică 17 iunie 2015, o cauţiune în valoare de 10.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia DNA, la o unitate bancară, urmând a depune recipisa la dosar, precizează Direcția Națională Anticorupție, într-un comunicat de presă.

Dragoș Băsescu este acuzat că, în martie 2014, împreună cu Cirpian Nistor, i-a cerut unei persoane un milion de euro, din care 500.000 de euro pentru o soluție de nearestare la o contestație formulată de către D.I.I.C.O.T. în dosarul respectiveri persoane și încă 500.000 de euro pentru o soluție favorabilă în dosarul respectiv.

Persoana, denunțător în acest caz, le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare și că nici nu dorește să se facă vreo intervenție de acest gen. Ca urmare, fiul lui Mircea Băsescu i-a spus denunțătorului că are o soluție, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanță prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro printr-o eșalonare în funcție de evoluția din dosar pe o perioadă de până la 2 ani. Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanță internațională, pentru a nu trezi suspiciuni, arată procurorii anticorupție.

UPDATE ora 14.00

Dragoș Băsescu a ieșit de la DNA. Avocatul său a anunțat că Dragos Băsescu este sub control judiciar pe o cauțiune de 10.000 de lei.

Dragoș Băsescu este inculpat pentru trafic de influență. El i-a cerut lui Sandu Staicu, om de afaceri, 1.000.000  de euro, in două tranșe, pentru a interveni la procurorul DIICOT Remus Jurj. Sandu Staicu fusese reținut de procurorul Remus Jurj pentru spălare de bani și apoi eliberat. Dragoș Băsescu i-a promis că aranjează cu procurorul să-i ridice  sechestrul și să-i obțină soluție favorabilă în dosar. Negociewrile au avut loc în sauna tenismenului Dinu Pescariu, denunțător în megadosarul Microsoft.

====

UPDATE ora 13.15 Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, a părăsit DNA. Cel mai probabil a fost chemat pentru a fi anunțat că s-a extins urmărirea penală față de el. Atât ginerele Pricop, cât și nepotul Dragoș Băsescu sunt anchetați în dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului  președinte al Republicii Moldova 

În perioada decembrie 2014 – martie 2015, SERGIU LUCINSCHI, cu complicitatea lui MIHAILA DAN ( polițist), PRICOP RADU ( avocat), JURJ TUDORAN REMUS ( procuror DIICOT), a exercitat asupra partii vatamate HORPOS ALEXANDRU actiuni de constrangere, pentru a-l determina pe acesta sa-i dea suma totala de 4.000.000 euro, nedatorata de către partea vatamată.

Actiunile de constrangere au constat atât în conditionarea retragerii plangerii penale, dar si a dirijarii anchetelor  in cazul altor dosare în care Horpos era cercetat .

Potrivit DNA, PRICOP RADU l-a sprijinit in activitatea infractionala pe LUCINSCHI SERGIU, cunoscand natura acesteia, prin redactarea in anul 2013 a plangerii penale (Genesis) si prin formularea ulterioara (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor solutii nelegale pentru intrarea sumei de 4.000.000 euro in patrimoniul lui LUCINSCHI SERGIU, inclusiv cea privind recunoasterea unei datorii fictive, care a fost acceptata de partea vatamata sub imperiul constrangerilor repetate.

Dragoș Băsescu i-a cerut 1.000.000 de euro unui alt om de afaceri pentru a-l scăpa de un dosar penal de spălare de bani instrumentat tot de către procurorul DIICOT Remus JURJ.  

UPDATE ora 12.30

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu este la DNA, unde a fost dus cu mandat și nepotul acestuia, Dragoș Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu. Cel mai probabil în dosar vor fi confruntări în care mai sunt inculpați procurorul DIICOT Remus Jurj,  Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Moldovei și un polițist judiciarist. 

Dragoș Băsescu a cerut 1.000.000 de euro  unui om de afaceri  pentru a interveni la procurorul Jurj de la DIICOT, care îl ancheta pentru spălare de bani.

Potrivit DNA, PRICOP RADUl-a sprijinit in activitatea infractionala pe LUCINSCHI SERGIU, cunoscand natura acesteia, prin redactarea in anul 2013 a plangerii penale (Genesis) si prin formularea ulterioara (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor solutii nelegale pentru intrarea sumei de 4.000.000 euro in patrimoniul lui LUCINSCHI SERGIU, inclusiv cea privind recunoasterea unei datorii fictive, care a fost acceptata de partea vatamata sub imperiul constrangerilor repetate.

====

UPDATE: ora  10.00

Dragoș Băsescu este suspectat de trafic de influență pentru care a solicitat, în total, 1.000.000 de euro, sub masca unui contract de consultanță. El riscă REȚINEREA.

Negocierea a fost făcută într-o saună de la Clubul PESCARIU din Capitală ( Pescariu este denunțătot în dosarul Microsoft). La DNA a fost adus și Ciprian Nistor, acuzat de complicitate la trafic de influență.

                Suspecţii  Dragoș Băsescu  și Ciprian Nistor au promis, la data de 20.04.2015, unei persoane cercetate într-un dosar al DIICOT, respectiv numitului Staicu Sandu – administrator la S.C. ACTIV INVEST CONSTRUCT S.R.L.,  un mod de rezolvare a problemelor sale judiciare de la DIICOT.

Staicu Sandu  a fost reținut de către D.I.I.C.O.T., în data de 10.03.2014, într-un dosar penal instrumentat de către procurorul JURJ TUDORAN REMUS pentru infracțiuni de constituire de grup infracțional și spălare de bani.  La data de 12.03.2014, propunerea de arestare preventivă a D.I.I.C.O.T. a fost respinsă de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

                  În data de 12.03.2014, Staicu Sandu a fost contactat telefonic de către  JENICĂ IONIȚĂ, cu care s-a și întâlnit şi care i-a spus că numitul DRAGOȘ BĂSESCU  îi propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la D.I.I.C.O.T drept persoană de legătură fiind  numitul NISTOR CIPRIAN .

Negocierea de la sauna lui PESCARIU

                  În data de 13.03.2014, Staicu Sandu a stabilit o întâlnire cu DRAGOȘ BĂSESCU la Clubul Pescariu în jurul orelor 17:00, locație ce-i fusese indicată de NISTOR CIPRIAN.

Când a ajuns la locație , NISTOR CIPRIAN i-a cerut să plătească un abonament de intrare în zona piscinei. Intrând în incintă, aceștia s-au întâlnit la vestiar și cu DRAGOȘ BĂSESCU, care i-a remis un slip de baie lui Staicu Sandu, apoi  s-au deplasat în zona de SPA și au intrat împreună într-o saună, ocazie cu care CIPRIAN NISTOR şi DRAGOȘ BĂSESCU i-au dat să citească o listă cu nume de firme și de persoane pe care Staicu Sandu le-a recunoscut ca fiind prezente în dosarul penal în care fusese reținut, listă cu date din dosar ce  i-a fost prezentată pentru a-l convinge că au acces la dosar și că au posibilitatea de a influența evoluția acestuia. Tot cu această ocazie DRAGOȘ BĂSESCU a pronunțat numele procurorului de caz.

                  Discuția a continuat pe fondul pretinderii de către DRAGOȘ BĂSESCU a sumei de 500.000 euro pentru o soluție de nearestare în contestația formulată de către D.I.I.C.O.T. și încă 500.000 euro pentru o soluție favorabilă în dosarul respectiv și pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor  lui Staicu Sandu.

                  Staicu Sandu le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare și că nici nu dorește să se facă vreo intervenție de acest gen.

                  Drept urmare, DRAGOȘ BĂSESCU i-a spus că are o soluție, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanță prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro printr-o eșalonare în funcție de evoluția din dosar pe o perioadă de până la 2 ani.

                  Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanță internațională, anume KPMG, pentru a nu trezi suspiciuni. 

                  Aspectele susţinute de STAICU SANDU au fost confirmate integral  de NISTOR CIPRIAN, care a confirmat discuţiile purtate cu STAICU SANDU şi BĂSESCU DRAGOŞ, inclusiv propunerea acestuia de a-l ajuta pe STAICU SANDU, cunoscând persoane din domeniul justiţiei. De asemenea, a recunoscut solicitarea de către BĂSESCU DRAGOŞ a sumei de 500.000 euro de la Staicu Sandu.

====

Nepotul lui Traian Băsescu este audiat miercuri dimineața la DNA, în dosarul lui Sergiu Lucinschi. 

De asemenea, în dosarul lui Sergiu Lucinschi este urmărit penal și ginerele fostului șef de stat Traian Băsescu, Radu Pricop, dar și procurorul Remus Jurj și polițistul Constantin Comăneanu. 

 

Autorul principal, Lucian Lucinschi,  ar fi exercitat  acțiuni de constrângere asupra unui om de afaceri, denunțător , cu complicitatea procurorului Remus Jurj și a avocatului Radu Pricop, pentru a-l determina să-i dea 4.000.000 de euro, sumă nedatorată.  Între constrângeri a figurat și arestarea, la un moment dat, a denunțătorului.    

În același dosar a fost reținut ofițerul de poliție Constantin Comăneanu, prins în flagrant după ce a luat mită 5.000 de euro de la omul de afaceri șantajat   În această noapte Înalta Curte de Casație și Justiție ar urma să se pronunțe asupra cererii de arestare preventivă formulată de DNA pentru Sergiu Lucinschi și ofițerul DIICOT Constantin Comăneanu.

Cum să faci rost de 4.000.000 de euro  

În perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea avocatului Radu Pricop și a procurorului DIICOT Remus Tudoran, a exercitat asupra unui om de afaceri, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T. Plângerea lui Lucinschi  face obiectul unui dosar penal pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă), dosar în care omul de afaceri a fost arestat la domiciliu la un moment dat. Lucinschi i-a promis omului de afaceri șantajat că, dacă îi dă banii, va retrage plângerea penală și că, având influență asupra procurorului de caz ( Jurj), o să-i schimbe încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Pentru a-l convinge că are influență asupra procurorului Jurj ( atât direct, cât și prin alte persoane, între care avocatul Pricop și ofițerul comăneanu) Lucinschi i-a promis ridicarea sechestrului asigurator, indiferent de probele existente. A și reușit ( faptă consumată). La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”,  Lucinschi Sergiu a pretins și a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut. Prin acest document, omul de afaceri recunoștea că ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.  

Ce au făcut avocatul Pricop și procurorul Jurj

Potrivit DNA, “suspectul Pricop Radu l-a sprijinit în activitatea infracțională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către inculpatul Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, sub imperiul constrângerilor repetate”. Rolul procurorului DIICOT Remus Jurj, care avea în instrumentare două dosare penale ale omului de faceri șantajat, “l-a sprijinit în mod constant pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcție de cum decurgeau discuțiile pentru remiterea banilor” susține DNA în referatul de reținere a lui Lucinschi.

Astfel, “la data de 19 februarie 2015, suspectul Jurj Tudoran Remus a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale privind organul judiciar competent (în speță instanța de judecată), o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru 5 zile a teritoriului României, cu destinația Zambia”. Ulterior, la 06 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar față de omul de afaceri, într-una dintre cauze, suspectul Jurj Tudoran Remus, i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun. Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuțiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta și inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii.  

Ce a făcut polițistul DIICOT Comăneanu 

Comăneanu Constantin, ofițer de poliție care  îl ajuta pe procurorul Jurj în anchetarea unuia dintre dosarele victimei șantajate, i-a solicitat acestuia, printr-un intermediar, o sumă de bani, inițial neprecizată, afirmând că poate influența modul de soluționare al dosarului respectiv. Mai mult, pentru a-i întări încrederea, ofițerul Comăneanu, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Având în vedere că informațiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi înmâneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, în vederea rezolvării favorabile a dosarului său. Din această sumă, la data de 30 martie 2015, persoana intermediară a remis suma de 5.000 de euro ofițerului Comăneanu, care a fost prins în flagrant.    
 

Cele mai citite

Max Verstappen, de neoprit! Olandezul s-a impus în Marele Premiu al Chinei

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Chinei, desfășurat duminică la Shanghai, a cincea etapă a Campionatului mondial de Formula...

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă