4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNelson Mandela si secretele unui lider la 90 de ani

Nelson Mandela si secretele unui lider la 90 de ani

Editia din aceasta saptamana a prestigioasei publicatii “TIME” este consacrata lui Nelson Rolihlahla Mandela, care astazi, 18 iulie 2008, implineste 90 de ani de viata. Mandela a fost liderul Congresului National African si primul presedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, dupa primele alegeri multirasiale, din aprilie 1994, si unul din principalii activisti impotriva apartheid-ului. Condamnat pe viata la 12 iunie 1964, a fost eliberat, dupa 27 de ani inchisoare, la 11 februarie 1990. In 1993 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace.

Ca presedinte, Mandela a format Comisia pentru adevar si reconciliere, pentru a investiga incalcarile drepturilor omului sub apertheid si a avut numeroase initiative menite sa imbunatateasca standardul de viata al populatiei de culoare din Africa de Sud. In 1996, a ratificat o noua constitutie a Africii de Sud. Mandela s-a retras din politica la varsta de 80 de ani.

Recent, liderul de la Casa Alba, George W. Bush, a promulgat o lege care a oficializat retragerea de pe lista neagra a terorismului a lui Nelson Mandela. Banca Centrala a Africii de Sud a anuntat ca va pune in circulatie 5 milioane de monede, care vor avea pe ele chipul liderului african. Moneda, cu o valoare de 5 ranzi (aproximativ 65 de centi americani), intra in circulatie chiar de astazi, 18 iulie. Acesta este ultimul mare eveniment dintr-o serie de activitati dedicate lui Mandela cu ocazia implinirii a 90 ani. Pentru a marca aceasta aniversare, la Londra a avut loc luna trecuta un mega-concert, organizat in Hyde Park, unde numerosi artisti si aproape 50.000 de spectatori au contribuit la colectarea de fonduri pentru fundatia lui Mandela, ce lupta impotriva maladiei SIDA. Cu aceasta ocazie, fostul presedinte sud-african a cerut noii generatii sa reaprinda flacara luptei sale impotriva bolilor si opresiunilor din lume.

Impreuna cu biografistul sau, Richard Stengel (care a scris cartea “Lungul drum spre Libertate“), Nelson Mandela a dorit sa ofere publicului din lumea larga cateva sfaturi de viata, din propria experienta, inclusiv in ce priveste sacrificiile si realizarile sale in calitate de lider recunoscut de lumea intreaga. Carismatic, echilibrat, disciplinat, implicat emotional si totusi introvertit, Mandela a fost deopotriva luptator, martir, politician si diplomat. A primit peste 50 de titluri de “doctor honoris causa” de la prestigioase universitati din lumea intreaga. A preferat dintotdeauna si in orice privinta “domnia tacticii“, sustinand chiar ca “orice problema nu se pune in termeni de principiu, ci e o chestiune de strategie“.

(El remarca razand ca “Rolihlahla”, primul sau nume, s-ar traduce ca “scandalagiu”). Si totusi, Mandela are o fire linistita, in momentele sale de solitudine placandu-i cel mai mult sa priveasca rasaritul soarelui pe acorduri de Handel sau Ceaikovski.

Mancarea preferata: la micul dejun ii place sa consume terci de ovaz cu lapte si un fruct proaspat si cel mai mult ii place mancarea traditionala Amarhewu (carne de oaie stropita cu zeama de grau pisat, lasat la fermentat).
In prezent locuieste in resedinta sa din orasul natal: Qunu, Transkei.
Dictonul preferat: “Lupta este viata mea!”

LEGILE LUI MADIBA

(“Madiba” este numele de clan al lui Nelson Mandela, asa cum ii spun prietenii si familia)

1) CURAJUL NU INSEAMNA LIPSA FRICII!

(“Frica este o sursa certa de actiune, ca raspuns la o amenintare potential agresiva” – spune Mandela, care recunoaste ca, mai ales in perioada in care era incarcerat, a avut sentimentul de frica, de altfel normal in astfel de imprejurari. El sustine ca ar fi ilogic sa negi existenta fricii. Dar, ca lider, trebuie sa iti ascunzi acest sentiment in fata celor pe care ii conduci, pentru ca, prin exteriorizarea slabiciunilor, ii influentezi negativ pe ceilalti. Astfel, devii un model, iar discipolii invata “adevarata lectie a curajului“).

2) CONDUCETI DIN FATA, DAR NU VA LASATI CAMARAZII IN SPATE!

 

3) CONDUCETI DIN SPATE, DAR LASATI-I PE ALTII SA CREADA CA SUNT IN FATA!

(Mandela isi aminteste ca, pe vremea cand era doar un pusti, seful tribului din care facea parte, la audierile colective, cand se adunau toti intr-un cerc, ii lasa pe ceilalti sa-si spuna “of”-urile si de abia apoi lua si el cuvantul. Mandela da si un sfat: un lider nu trebuie sa dea solutii la probleme, ci sa-i faca pe ceilalti sa ajunga la un consens in aceasta privinta, pentru ca – spune el – este mult mai intelept sa-i convingi pe oameni sa faca anumite lucruri avand impresia ca e decizia lor. Si inca o pilda: “Nu intra prea devreme intr-o confruntare“).

4) CUNOASTETI-VA CAT MAI BINE ADVERSARUL – AFLATI CARE ESTE SPORTUL SAU PREFERAT!

 

5) PASTRATI-VA PRIETENII CAT MAI APROAPE, IAR PE DUSMANI SI MAI APROAPE!

(Mandela crede ca “imbratisand dusmanii, poti sa-i controlezi mai usor“. Desi crede in loialitate, el sustine ca lumea este dominata de principiul “interesului propriu”. Si o remarca – optimistii, printre care se identifica si el, gresesc prin faptul ca acorda prea multa incredere oamenilor, dar exista o solutie: eliminarea celor falsi cu zambetul pe chip si diplomatie).

6) APARENTELE CONTEAZA SI… NU UITATI SA ZAMBITI!

(Pe vremea cand era doar un student sarac la facultatea de drept, Mandela a avut o revelatie extraordinara dupa ce a cunoscut un agent imobiliar imbracat intr-un costum impecabil si plin de entuziasm. De la el a invatat ca un zambet afisat pe chip valoreaza foarte mult. Totodata, liderul african tine sa sublinieze ca nu trebuie subestimata “impozanta” unui conducator, care influenteaza direct perceptia maselor. Un exemplu evocator in acest sens este fostul presedinte american George Washington, care a fost probabil cel mai inalt si cel mai impunator om de stat din toate timpurile. Mandela conchide: statura si puterea fizica a unui lider tin mai mult de structura ADN-ului decat de manualele de leadership, dar avantajele fizice trebuie valorificate la maximum atunci cand ele exista).

7) EXISTA NUANTE DE GRI. REALITATEA NU ESTE BICOLORA, DOAR ALBA/NEAGRA

(Mandela crede cu tarie ca viata nu inseamna doar “da/nu”, optiunile sunt vaste, iar deciziile sunt complexe, influentate de o multitudine de factori si, de aceea, in realitate, nimic nu este atat de simplu pe cat pare. Ca politician, liderul african s-a confruntat cu o multime de paradoxuri, dileme si contradictii, dar a ales calea pragmatismului, intr-o lume “colorata” de nuante infinite. Si, chiar in calitate de “om negru”, a incercat sa puna mai presus de culoare pielii imaginea de ansamblu a vietii, invingand toate obstacolele discriminarii).  

8) RENUNTAREA ESTE UN ACT DE INTELEPCIUNE AL UNUI LIDER

(Sa stii cand sa renunti la o idee gresita, la un ideal compromis prespune un efort maxim in actul decizional al unui lider. Cel mai bun exemplu in aceasta privinta este chiar decizia lui Nelson Mandela de a renunta la functia de presedinte al Africii de Sud, chiar daca probabil ar fi putut ramane presedinte pe viata).

Am luptat impotriva dominatiei albilor si am luptat impotriva dominatiei negrilor. Am militat dintotdeauna pentru idealul unei societati libere si democratice, in care toti oamenii  sa poata trai impreuna in armonie, avand sanse egale. Este idealul pentru care m-am nascut si pentru care voi muri“. (Nelson Mandela)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă