Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Necolaiciuc, afaceri cu banii BEI

Fostul director al CFR este acuzat că ar fi deturnat peste 184 miliarde de lei vechi proveniţi de la Banca Europeană de Investiţii.   Mihail Necolaiciuc, extrădat de curând din SUA, a fost dus ieri la DNA, unde i s-au ...

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

27.04.2011 - 20:06
Fostul director al CFR este acuzat că ar fi deturnat peste 184 miliarde de lei vechi proveniţi de la Banca Europeană de Investiţii.

 

Mihail Necolaiciuc, extrădat de curând din SUA, a fost dus ieri la DNA, unde i s-au prezentat acuzaţiile în cel de-al patrulea dosar penal. Necolaiciuc este acuzat de faptul că, în calitate de director general al CN CFR şi de ordonator principal de credite, a dispus utilizarea în alte scopuri a sumei de 184,381 miliarde de lei vechi, provenită de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi destinată special pentru finanţarea „Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor". Cu banii de la BEI, Necolaiciuc a achiziţionat, cu mult peste preţul pieţei, produse şi lucrări de reparaţii clădiri.

Ce spun procurorii

În perioada 2000-decembrie 2002, Ministerul Transporturilor a virat în conturile CN CFR suma de 615,537 miliarde de lei vechi, bani care trebuiau folosiţi exclusiv pentru finanţarea schemelor aprobate de BEI privind realizarea lucrărilor de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor. Din suma totală, Necolaiciuc este acuzat că a cheltuit aproape 200 miliarde pe alte lucrări decât cele prevăzute în contractul de împrumut. În cursul anchetei, procurorii au stabilit că Necolaiciuc a cumpărat frigidere, aparate de aer condiţionat, scaune peron, corpuri de iluminat, becuri, soluţii de curăţat mocheta, soluţie pentru curăţat geamuri, soluţie contra insectelor, etc. şi a publicat „Jurnalul Feroviar" şi „Mersul Trenurilor".

În declaraţiile angajaţilor CFR, date procurorilor se susţine că plăţile către firmele de la care s-au achiziţionat produsele şi lucrările erau făcute „în mod exclusiv şi discreţionar de către directorul general al CN CFR, în acest sens fiind întocmite liste cu facturi şi conturi care erau transmise direcţiilor de specialitate din cadrul Companiei şi Societăţii de Management Financiar, pentru întocmirea ordinelor de plată". Săptămâna viitoare, procurorii îi vor prezenta lui Necolaiciuc probele din dosar, după care urmează trimiterea în judecată.

Mihail Necolaiciuc mai are trei dosare penale aflate pe rolul instanţelor de judecată. Prejudiciile provocate SN CFR în aceste dosare depăşesc 50 milioane de euro.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...