16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMuzica data tare creste apetitul pentru ... bautura din pahare!

Muzica data tare creste apetitul pentru … bautura din pahare!

Clientii barurilor si cluburilor in care se asculta muzica la volum mare consuma mai multe pahare de alcool. Ei beau mai des si cu inghitituri mai mici – releva un studiu realizat recent de cercetatorii francezi si citat de Reuters.

Potrivit rezultatelor cercetarilor, numarul de decibeli influenteaza in mod direct nevoia de consum, si anume clientii acestor tipuri de baruri manifesta un comportament mai activ. In medie, acestia ridica si lasa pe masa paharul cu bere cu trei minute mai des, in comparatie cu cei care frecventeaza barurile in care muzica se asculta in surdina. Pentru a masura efectul nivelului sunetelor asupra bautului, echipa de cercetatori a petrecut trei weekenduri in doua baruri diferite, studiind comportamentul a 40 de barbati cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, consumatori de bere.  

"Am demonstrat ca ambianta sonora, respectiv volumul muzicii care se asculta in incapere, este asociata in mod direct cu o crestere a consumului de alcool sau de bauturi racoritoare" – sustine Nicolas Gueguen, specialist in stiinte comportamentale la Universitatea Southern Brittany din Franta, seful echipei de cercetatori.

Cu ajutorul patronilor barurilor, cercetatorii au dat muzica mai incet sau mai tare si au inregistrat reactiile comportamentale ale persoanelor aflate la mese, respectiv cat de mult si cat de des a crescut/scazut consumul de bauturi. Astfel, s-a constatat ca muzica ascultata tare indeamna la un consum crescut, cu o medie de 3,4 pahare de bere in plus, fata de 2,6 pahare la un nivel sonor scazut. Volumul mai mic al muzicii a determinat in schimb cresterea timpului in care s-a consumat un pahar sau o cutie de bere, de la 11,45 de minute la 14,51 de minute.   

Cercetatorii francezi au indicat ca este nevoie de studii mai ample pentru a determina cauzele exacte ale acestei asocieri (muzica/bautura), dar au concluzionat ca una din explicatii este foarte logica: muzica ascultata la boxe la volum mare face conversatia mai dificila, fortandu-i pe oameni sa bea mai mult si sa vorbeasca mai putin.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă