4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMotivele încătuşării lui Dinel Staicu. Vezi cum au fost dezmembrate reţelele...

Motivele încătuşării lui Dinel Staicu. Vezi cum au fost dezmembrate reţelele corupte din Justiţie

 

 Dinel Staicu, omul de afaceri care a scăpat de o condamnare definitivă de 7 ani închisoare contra 1,5 milioane de euro,  a fost învinuit şi reţinut marţi  de procurorii DNA pentru de dare de mită. Dosarul este blindat de probe. Alături de Dinel a fost reţinută pentru complicitate la dare de mită şi Carmen Ioana Popescu, contabila acestuia. Au mai fost învinuiţi pentru complicitate Costinel Dinişoară şi Ionut Nistor Cătălin Butnaru, angajaţii lui Staicu 

 

Banii, respectiv suma de 1.200.000 euro,  au ajuns la reţeaua judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti prin angajaţii fratelui lui Dinel, Marian Staicu, şi prin intermediul unor avocaţi şi a două judecătoare –Antonela Costache şi Viorica Dinu – de la Tribunalul Bucureşti. Avocaţii, pentru că au colaborat cu anchetatorii, nu au fost arestaţi, în schimb judecătoarele, atât de la Tribunal, cât şi cea de la Apel, se află în arest.

 Judecătoarele de Tribunal Antonella Costache şi Viorica Dinu, precum şi fratele lui Dinel sunt arestaţi într-un dosar care a fost trimis deja în judecată, dosar în care sunt învinuite 19 persoane.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel a fost arestată vineri într-un dosar distinct, alături de fiul ei prins în flagrant cu o tranşă de 50.000 de euro. În acest ultim dosar   au fost învinuiţi marţi şi fraţii Staicu, alături de angajaţii lor, care au dus banii la avocaţi şi judecătoare. Şi în cel de-al doilea dosar avocaţii sunt cercetaţi în libertate deoarece şi ei şi-au rcunoscut vinovăţia şi au dat detalii, probe (bileţelele cu care corespondau cu judecătoarele, mailurile, alte detalii semnificative)

 Denunţurile, autodenunţurile, recunoaştea faptelor şi investigatorul acoperit–armele procurorilor anticorupţie

La dosarul anulării condamnării  lui Dinel există denunţurile mai multor avocaţi, între care  Alina Ileana Răducan, Adriana Dascălu şi Giorgel Zgăbei, interceptările telefonice, interceptările ambientale realizate de investigatorul sub acoperire Tamas Reka ( nume fals) şi de  avocata Răducan, dar şi ambientale (audio-video) în diverse locaţii.

De asemenea, există bileţele scrise de membrii reţelei, interceptări ale comunicaţiilor informatice, autodenunţuri, declaraţii de recunoaştere ale faptelor. În plus, la dosar  există şi alte denunţuri ale unor martori protejaţi şi chiar declaraţii ale învinuiţilor care îşi recunosc faptele. Cu alte cuvinte, un dosar beton.

Reţeau pare să cuprindă, în afară de judecătoarele deja arestate, grefieri, alţi judecători atât de la Curtea de Apel Bucureşti, cât şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Numele de judecător de la Înalta Curte cel mai des invocat în motivarea arestării judecătoarei Veronica Cîrstoiu este cel al Soficăi Dumitraşcu. În motivarea arestării se precizează că Veronica Cîrstoiu este prietenă cu Sofica Dumitraşcu din 1993, că au fost colege la Curtea de Apel Bucureşti şi că ar  mai fi colaborat pentru obţinerea unor hotărâri judecătoreşti contra cost.

Sofica Dumitraşcu a mai fost implicată în scandaluri, inclusiv în perioada cât a fost judecător la Apel ( dosarul eliberării lui Omar Hayssam, condamnat ulterior in lipsă la 20 de ani pentru terorism, dosar în care judecătoarea a ridicat şi sechestrul asigurator). La Înalta Curte, Sofica Dumitraşcu a făcut parte din completul care i-a achitat pe Adrian şi Dana Năstase în dosarul „Mătuşa Tamara” de spălare a 400.000 de dolari.

Potrivit susţinerilor din motivele arestării judecătoarei Cîrstoiu, Sofica Dumitraşcu urma să-l elibereze din arest pe fratele lui Dinel Staicu, Marian, arestat preventiv  în dosarul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti. Suma negociată pentru eliberarea lui Marian era de 100.000 de euro.

 Dinel spune că avocatele sale mint: el şi-a cumpărat eliberarea cu 1,5 milioane de euro, nu cu 1,2 milioane de euro, cum au declarat ele

 La intrarea în sediul DNA, Dinel Staicu  a recunoscut că şi-a cumpărat anularea condamnării de 7 ani închisoare cu suma de 1,5 milioane de euro, nu cu 1,2 milioane, cât au spus avocatele Răducan şi Dascălu că au plătit pentru traficul de influenţă făcut pentru salvarea sa de puşcărie. În plus, Dinel Staicu a cerut să fie arestat, luând asupra sa vinovăţia fratelui său.

Marţi, au fost aduşi la DNA atât fratele lui Dinel Staicu, Marian, arestat în dosarul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti Antonela Costache şi Viorica Dinu ( de unde a pornit acţiunea de salvare de puşcărie a lui Dinel), cât şi contabila firmelor sale, Carmen Ioana popescu şi alţi angajaţi.cărăuşi ai banilor daţi mită.

Contabila a fost citată  pentru a relata cum a scos suma de 1,5 milioane din firmele administrate de Marian Staicu în perioada în care fratele său era în puşcărie. Cei trei au fost audiaţi separat şi apoi confruntaţi. La final, au fost reţinuţi Dinel Staicu şi contabila Popescu, Marian Staicu fiind deja arestat în primul dosar, dar a fost învinuit pentru complicitate la dare de mită şi în acest ultim dosar.

 Cazul Dinel Staicu – studiu de caz pentru cursanţii Institutului Naţional al Magistraturii

 Dezmembrarea reţelei de corupţie pas-cu-pas de la Tribunalul Bucureşti, Curtea de apel Bucureşti şi posibil , de la Înalta Curte de casaţie şi Justiţie poate deveni studiu de caz pentru absovenţii de Drept care vor să ajungă magistraţi.

Cursanţii pot învăţa cum se poate ajunge de la un simplu pont preluat de la nişte interlopi – la avocaţi, judecători şi chiar procurori ( apar în dosarul judecătoarei Cîrstoiu) importanţi.

Cine este Dinel Staicu

Fost miliţian, devenit după 1990 om de afaceri în Craiova, fost patron al echipei de fotbal Universitatea Craiova, Dinel Staicu a mai fost cercetat penal prin 1999 pentru preluarea frauduloasă a unor active ale statului, dar nu s-a început urmărirea sa penală. În anii 90 era apropiat de PDSR şi de Partidul Socialist ( care a fuzionat ulterior cu PDSR). Averea sa s-a multiplicat între anii 2001-2004. El a ajuns şi preşedinte al SIF Oltenia.

Avocata sa, Adriana Dascălu este fost poliţist de cercetări penale, exculsă din Baroul Bucuresti in 2007 după o condamnare cu suspendare pentru faborizarea infractorului. Acum, ea este membră în contestatul barou Bota.

Ca învinuită în dosar, pentru a-şi ameliora situaţia, colaborează cu anchetatorii, ca şi avocata apropiată a lui Dinel Staicu, Alina Ileana Răducan.

Pentru că avocatele au ales să colaboreze cu anchetatorii, Dinel Staicu aruncă vina asupra lor.

 

Avocata Alina Ileana Răducan – rol importantant în prinderea judecătoarei Cîrstoiu

În motivarea arestării judecătoarei Cîrstoiu se precizează :

Prezenta cauză s-a constituit în baza denunţurilor formulate la 10.04.2013 de Răducan Alina Ileana şi B.B.M., precum şi de către martorii cu identitate protejată „Ş. V.” şi „I.B. Potrivit sesizărilor, în cursul anului 2011, Staicu Dinel (aflat în puşcărie-nn) a promis, prin intermediul fratelui său Staicu Marian, suma de 1.500.000 euro, iar, ulterior, a dat suma de 1.200.000 euro, învinuitei DASCĂLU ADRIANA, care a susţinut că ar fi remis banii, mai departe, magistratului CÎRSTOIU VERONICA, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I-a penală, pentru a pronunţa o hotărâre de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Staicu Dinel, cu consecinţa anulării unei condamnări definitive a acestuia la pedeapsa de 7 ani închisoare”.

Hotărârea de anulare a condamnării a fost dată in ianuarie 2012 de completul format din judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Luminiţa Bădescu, Dumitriţa Piciarcă. Graţie lor, Dinel Staicu a scăpat de condamnarea pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă