Motivarea Tribunalului Prahova pentru noul dosar de arestare pe numele fostului deputat fugar Sebastian Ghiță: A adus atingere gravă imaginii Parlamentului şi mediului de afaceri, atât pe plan intern, cât și internațional

Fostul deputat dispărut Sebastian Ghiță ar fi prejudiciat imaginea Parlamentului și a mediului de afaceri, atât în plan național, cât și internțional, se arată în motivarea Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare în lipsă pe numele fostului parlamentar.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 20.03.2017 - 21:54

 

Fostul deputat dispărut Sebastian Ghiță ar fi prejudiciat imaginea Parlamentului și a mediului de afaceri, atât în plan național, cât și internțional, se arată în motivarea Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare în lipsă pe numele fostului parlamentar, potrivit Mediafax.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi consideră că este de o gravitate deosebită ca un parlamentar (persoană aleasă de către electorat pentru una dintre cele mai importante demnităţi publice, de esenţa statului democrat) să fie implicat în astfel de infracţiuni de trafic de influenţă şi de spălare a banilor (chiar dacă două dintre faptele pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de inculpat, au fost săvârşite în perioada în care inculpatul nu avea calitatea de parlamentar iar o altă faptă a fost începută anterior dobîndirii calităţii de parlamentar). Prin faptele săvîrşite de inculpat, acesta a adus o atingere gravă atât imaginii Parlamentului României în faţa opiniei publice interne şi internaţionale cît şi mediului de afaceri căruia, de altfel, inculpatul i-a aparţinut", se arată în motivarea deciziei de arestare.


Citește și: CULISE. Cum a ajuns în Guvern omul lui Sebastian Ghiță. Surse confidențiale au povestit, pentru Rl, de ce a ieșit la pensie din SRI generalul Gabriel Stătescu 

Generalul de brigadă din SRI, Gabriel Stătescu, trecut recent în rezervă, a solicitat ieşirea la pensie, după ce i s-au cerut explicaţii, în interiorul instituţiei, despre dezvoltarea Programului SII Analytics, au declarat pentru „România liberă” surse confidenţiale.

 

Magistratul susţine că „faptul că două dintre infracţiunile pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de inculpat au fost săvîrşite în anul 2008 este lipsit de relevanţă deoarece alte cinci infracţiuni au fost săvîrşite sau epuizate în cursul anului 2014", menţinoând că ancheta a fost demarată în cursul anului 2016 din cauză că infracţiunile vizate sunt greu de investigat şi de probat.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova consideră că în cel de-al cincilea dosar pe care Sebastian Ghiţă îl are, fostul deputat a dat dovadă de „perseverenţa infracţională”, motivând că se impune luarea măsurii arestării preventive întrucât această măsură este necesară pentru “înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”.


Citește și:  Fostul șef al Direcției Analiză din SRI, Ionel Nițu: Lansarea ideii că Sebastian Ghiță s-ar afla în Serbia nu face decât să-l ajute 

Fostul deputat Sebastian Ghiță, căutat fără succes de autoritățile române, are doar de câștigat din faptul că, acum, se vehiculează public ideea că el s-ar ascunde în Serbia. Acest avertisment a fost prezentat, miercuri, de Ionel Nițu, fost șef al Direcției Analiză din cadrul SRI.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază în sensul că gravitatea faptelor săvîrşite de inculpat (sumele de bani pentru care inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian şi-a traficat influenţa fiind de ordinul milioanelor şi zecilor de milioane de lei; aceste sume au fost introduse în circuitul comercial, săvîrşindu-se astfel infracţiuni de spălare a banilor), modalitatea în care infracţiunile au fost comise, perseverenţa infracţională de care inculpatul a dat dovadă (a săvârşit 4 infracţiuni de trafic de influenţă şi 3 infracţiuni de spălare a banilor) şi rezonanţa socială deosebit de negativă pe care aceste infracţiuni de corupţie respectiv asimilate infracţiunilor de corupţie le produc în rândul opiniei publice, impun luarea faţă de inculpat a celei mai severe măsuri preventive – măsura arestării preventive deoarece privarea de libertate a inculpatului este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică", se precizează în document.

Curtea de Apel Ploieşti a amânat, luni, contestaţia la decizia arestului preventiv în cazul lui Sebastian Ghiţă, urmând să se judece pe 27 martie. În cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă, procurorii DNA Ploieşti îl acuză de intervenţii contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...