12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMos Dima a fost gratiat

Mos Dima a fost gratiat

» Presedintele Romaniei l-a gratiat ieri pe ieseanul Constantin Dima, in varsta de 80 de ani, condamnat la un an de inchisoare cu executare dupa ce a smuls doi tarusi dintr-un teren care, legal, nu mai era al lui.

» Cazul, prezentat de "Romania libera", in premiera, in luna februarie a acestui an, a starnit controverse, in conditiile in care zeci de alti condamnati pentru infractiuni grave sunt in libertate cu sprijinul neconditionat al judecatorilor.

Cel mai batran detinut din Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, Constantin Dima, in varsta de 80 de ani, urmeaza sa paraseasca locul de detentie in maximum doua-trei zile dupa ce a fost gratiat ieri de presedintele Traian Basescu din motive umanitare. "Decretul de gratiere urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial, dupa care instanta de judecata va emite o hotarare definitiva si irevocabila de punere in libertate a lui Constantin Dima. Cand la penitenciar sosesc cele doua documente, respectiv decretul de gratiere si hotararea Tribunalului Iasi, detinutul va fi eliberat imediat. Daca documentele merg repede, eliberarea lui Constantin Dima se poate face si maine dupa-amiaza (astazi – n.r.) sau poimaine", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi, Gabriela Topoliceanu.

 

Constantin Dima a fost gratiat de presedinte pentru restul ramas neexecutat din pedeapsa de un an de inchisoare aplicata pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a unei hotarari judecatoresti. Batranul a fost incarcerat in Penitenciarul de Maxima Securitate Iasi pe data de 11 februarie 2009. "Ma bucur nespus de mult ca acest batran va fi eliberat. Cazul sau m-a miscat profund si l-am aparat «pro bono» pentru a putea completa dosarul sau de gratiere. Consider ca astazi (ieri – nr.) presedintele Traian Basescu a facut o fapta profund umanitara, mai ales ca starea de sanatate a lui Constantin Dima este extrem de grava, el fiind continuu ajutat de ceilalti detinuti sa se deplaseze pentru nevoile fiziologice", a declarat Sandra Gradinaru, avocatul lui Constantin Dima. Conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi l-a informat tot ieri pe batran ca a fost gratiat. "Am fost la el in celula si i-am spus ca presedintele Basescu a semnat.

 

Pot sa va spun ca a inceput sa planga si multumea la toata lumea. Cred ca a fost cea mai fericita zi din viata lui. Noi am inteles de la inceput starea acestui om si de aceea am incercat, atat cat s-a putut, sa-i facem cat mai usoara sederea aici. Cand se va definitiva procedura legala, noi ii vom da drumul imediat. Este posibil ca acest lucru sa se intample si in aceasta seara si noi va trebui sa chemam rudele sa-l preia, pentru ca nu se poate deplasa", a declarat directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi, Marius Vulpe. La Mosna, vestea eliberarii lui Constantin Dima a generat o bucurie fara margini. "Initial am crezut ca este o pacaleala de 1 aprilie. Cand a auzit mama, era sa lesine. Ne-a sunat domnisoara avocat si ne-a dat vestea cea buna. Acum ne pregatim sa mergem la Iasi, dar nu stim cand ii da drumul exact. Asteptam un raspuns de acolo si vom pleca la Iasi", a declarat Ciprian Dima, fiul detinutului gratiat.

 

Constantin Dima a ajuns dupa gratii dupa ce a fost condamnat la un an de inchisoare pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti. Batranul s-a judecat cu sora sa pentru un petic de pamant, dar a pierdut procesul. Nemultumit, a intrat pe terenul femeii si a smuls tarusi chiar in fata executorului judecatoresc, motiv pentru care a fost condamnat de Judecatoria Raducaneni la un an de inchisoare cu executare.

Acasa va pleca in urmatoarele zile si detinutul Ion Trusca, in varsta de 80 de ani, din orasul Ticleni, inchis la Penitenciarul din Targu Jiu. si el a fost gratiat ieri dimineata din motive umanitare. El a fost condamnat la un an si patru luni de inchisoare pentru ca nu a respectat o hotarare judecatoreasca prin care era deposedat de o bucata de pamant. A stat dupa gratii in lunile octombrie si noiembrie 2008, dupa care i-a fost intrerupta executarea pedepsei din motive medicale. Ion Trusca a revenit insa la Penitenciarul din Targu Jiu pe 11 martie, cu speranta ca Traian Basescu il va gratia. Presedintele a semnat si decretul de gratiere si pentru Angelica Pirvan, mama a patru copii, inchisa pentru abandon familial.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă