Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Monica Serbanescu: in 18 ani de procuratura, nici un rechizitoriu

» Monica Serbanescu, propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, la sefia Directiei Nationale Anticoruptie, nu a instrumentat nici un dosar de coruptie in 18 ani de cand este procuror.  » Asociatia ...

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

13.08.2008 - 00:00

» Monica Serbanescu, propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, la sefia Directiei Nationale Anticoruptie, nu a instrumentat nici un dosar de coruptie in 18 ani de cand este procuror.  

» Asociatia profesionala "SoJust" isi pune astfel intrebarea daca un procuror care nu a instrumentat in viata sa un  dosar de coruptie  poate coordona activitatea anticoruptie.

Din biografia profesionala a Monicai serbanescu nu rezulta ca ar avea vreo specializare in anticoruptie, dar ar avea pe criminalitate organizata, cel putin dupa textele de specialitate publicate de ea impreuna cu doi generali ai SRI. Birourile de presa ale Parchetelor nu au putut ieri  sa ne dea macar un exemplu de dosar de crima organizata trimis in judecata de procurorul Monica Serbanescu.

Specializarea ei certa, cu practica aferenta, este in domeniul judiciar-penal, unde a lucrat atat la Parchetul General, pana prin 2002-2003, cat si, o scurta perioada, la PNA condus de Ion Amarie.  Adica era procuror de sedinta de judecata, ceea ce inseamna ca era obligata sa sustina probele colegilor sai  procurori anchetatori in fata judecatorilor. Cu alte cuvinte, ea nu se ocupa de strangerea probelor, de anchetarea invinuitilor, de gasirea si audierea martorilor.

 

Dupa 2001, in perioada in care a fost procuror judiciar la Inalta Curte de Casatie si Justitie, au fost restituite mai multe dosare penale, intre care si dosarele fostului presedinte al Bancorex, Razvan Temesan. Pentru restituirea dosarelor ar fi fost intocmite note justificative de catre sectia judiciara unde lucra si Monica serbanescu. Ulterior, aceste dosare au fost ingropate definitiv pana in 2003. Biroul de presa al Parchetului, prin Robert Cazanciuc, ne-a confirmat ca Monica serbanescu a lucrat la sectia judiciara penala, dar "nu putem sa va spunem in ce cazuri concrete a lucrat pentru ca nu avem cum sa consultam intreaga arhiva".  


Cu ce se ocupa un procuror de la sectia judiciara penala?
Potrivit judecatorului Cristian Danilet, specialist in drept penal si secretar al organizatiei profesionale "SoJust", exista doua mari categorii de procurori, si anume procurorii anchetatori, care fac anchetele penale, strang probe si trimit in judecata, si procurorii judiciari, care participa la sedintele de judecata. Procurorul judiciar este obligat sa apere si sa sustina probele procurorilor anchetatori.

"Condamnarea inculpatilor trimisi in judecata de catre procurorii anchetatori depinde foarte mult de prestatia procurorului de sedinta. Spre exemplu, un avocat poate cere restituirea dosarului la Parchet pentru completarea cercetarilor. Daca procurorul de sedinta nu este atent sau este incapabil sau are alte interese, poate accepta cu usurinta solicitarea apararii si asa se poate distruge munca de ani de zile a unor procurori si politisti anchetatori. Decizia mea, ca judecator, de restituire a unui  dosar penal este mult usurata atunci cand procurorul de sedinta  este de acord cu avocatul", ne-a declarat Danilet.
De asemenea, un judiciarist poate atentiona conducerea Parchetului sau poate intocmi note, referate, pentru declansarea unor recursuri in anulare cu scopul de a se anula  pedepsele cu inchisoarea. Pana in 2003-2004, procurorul judiciarist actiona la ordinul sefului sau. Tot pana in acea perioada,  exista si posibilitatea ca procurorul general al Romaniei sa dea ordin pentru declansarea unui recurs in anulare pentru ca un condamnat sa fie achitat, ne-a declarat Danilet.

Morar, laudat de UE
Spre deosebire de Monica serbanescu, actualul sef (interimar) al DNA, Daniel Morar, a trimis in judecata numeroase dosare de coruptie si crima organizata, iar sub conducerea sa DNA a intocmit rechizitorii de trimitere in judecata pe nume grele din toate partidele politice,  precum Adrian Nastase (PSD), fost premier, George Copos (PC), fost vicepremier, serban Mihailescu (PSD), fost secretar general al guvernului Nastase, Mihai Sireteanu (PSD), Ion Dumitru (PSD), Emilian Cutean (PSD), Vasile Savu (PSD), serban Bradisteanu (PSD), Stelian Dutu (PD),  Dumitru Dragomir (fost PRM), Marian Oprisan (PSD), Gheorghe Falca (PD) si multi altii. Majoritatea liderilor partidelor politice, cu exceptia PD-L, il considera pe Daniel Morar incapabil. Mai mentionam ca activitatea DNA si a lui Daniel Morar a fost laudata in ultimul raport al Comisiei Europene.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...