21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMoldovenii din România vor în Uniunea Europeană, cu un picior în Rusia

Moldovenii din România vor în Uniunea Europeană, cu un picior în Rusia

Sute de moldoveni s-au strâns duminică în faţa Ambasadei Republicii Moldova pentru a vota. Aceştia trebuie să decidă dacă Republica Moldova va merge pe mâna coaliţiei pro-europene sau dacă va rămâne la politica comunistă, păstrând relaţii strânse cu Rusia, îndepărtându-se în acest fel de Uniunea Europeană.

Mulţi dintre cei care au discutat cu reporterul romanialibera.ro sunt de părere că o orientare spre Vest, respectiv UE, este un lucru pozitiv, dar, în acelaşi timp, consideră că menţirea unor relaţii bune cu Estul, respectiv Rusia, este indicată. De asemenea, aceştia speră la o eventuală unire cu România, dar cred că acest lucru nu este posibil în momentul actual.

„Aceste alegeri înseamnă mult pentru noi. Dacă vine din nou partidul comunist la putere, suntem terminaţi ca naţiune. Suntem români, suntem o familie. Suntem fraţi şi nu este vina noastră că pactul Molotov-Ribbentrop a smuls Basarabia din sânul României. Viitorul nostru este Uniunea Europeană. Trebuie menţinute relaţii bune cu Rusia, dar Republica Moldova nu trebuie integrată în Rusia.” a declarat Miron Alexandru, un domn în vârstă de 51 de ani.

Sătulă de actualul regim, o doamnă care nu a dorit să-şi facă public numele, a declarat, cu lacrimi în ochi: „Eu am părinţii în Moldova, primesc o pensie mizerabilă şi nu pot veni în vizită la mine, liberi. Aş vrea ca Republica Moldova să-şi recapete libertatea şi scape de ciuma comunistă. În primul rând, aş vrea ca graniţele cu România să fie libere, să recunoască că suntem un singur popor. Nu este neapărat să se facă  unirea celor două state. Asta se va întâmpla când vor fi pregătite atât România cât şi Moldova. Republica Moldova ar trebui, în primul rând, să tragă spre origini”.

Mulţi studenţi stăteau la coadă pentru a-şi exprim opţiunile. Unul dintre ei, care nu a dorit să fie numit, a declarat că s-a prezentat la vot “ca să nu voteze morţii” în locul lui, “cum s-a întâmplat la alegerile trecute”.

Adriana Popa, studentă la Jurnalism, vede aceste alegeri ca pe un „punct de turnură pentru Basarabia”: „ Aceste alegeri sunt foarte importante, nu neapărat din perspectiva exerciţiului civic pe care îl constituie, ci mai ales pentru că sunt un punct de turnură pentru Basarabia. Este o zi în care se va decide dacă rămânem în trecut sau ne îndreptăm către un viitor luminos. Între România şi Republica Moldova trebuie să existe o relaţie bazată pe încredere reciprocă şi ajutor reciproc, deoarece avem aceleaşi valori, aceeaşi cultură şi, în primul rând, aceeaşi limbă. Din punctul meu de vedere, Republica Moldova ar trebui să tindă spre UE, pentru că facem parte din Europa, din punct de vedere geografic şi aici ne regăsim în spaţiul cultural.” a mai spus aceasta.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă