20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMoartea unui scafandru american

Moartea unui scafandru american

Un grav accident de munca s-a produs sambata seara, in jurul orei 17, la epava navei “Rostock”. In urma unei explozii produse in apa, la o adancime de aproximativ 10 metri, in apropierea corpului epavei “Rostock”, un scafandru si-a pierdut viata.

Este vorba despre scafandrul american John Waitekettle care a suferit, in urma exploziei, grave leziuni craniene si toracice.
John Waitekette lucra, impreuna cu un alt scafandru, la ceea ce a mai ramas in Canalul Sulina din epava navei ucrainene “Rostock”. Cei doi scafandri coborasera in apa, cu doar cateva minute inaintea producerii exploziei, pentru a realiza un sistem de prindere a unui lant de corpul epavei in vederea efectuarii operatiunilor de ranfluare la aceasta ultima bucata a epavei. Conform informatiilor furnizate de cei care coordoneaza operatiunile de ranfluare la Partizani, scafandrii au folosit un aparat de sudura subacvatica si, din motive necunoscute inca, in momentul efectuarii operatiunilor de sudura in apropierea lui Waitekettle s-a produs o explozie. In urma deflagratiei, prin casca scafandrului american a inceput sa curga sange. Colegul acestuia, care nu a fost afectat de explozie, l-a scos imediat pe scafandrul accidentat la suprafata. A fost chemat la fata locului pe santierul de la Partizani un echipaj al Serviciului de Ambulanta din Tulcea, dar medicii aveau sa constate moartea acestuia din cauza traumatismelor cranian si toracic.

A doua victima in timp de un an

Este al doilea accident mortal in randul scafandrilor care lucreaza de mai bine de un an la ranfluarea epavei navei “Rostock”. La inceputul acestui an, un alt scafandru a murit in interiorul epavei acestei nave. El a fost surprins de o “avalansa” de namol produsa in interiorul salii masinilor, in timp ce incerca sa goleasca acest compar-timent in vederea scoaterii lui din adancuri. Scafandrul respectiv a murit intrucat s-a sufocat cu mal, dupa ce i-a fost afectat aparatul respirator de la costumul de scufundare. In urma primului accident mortal, activitatea pe santierul de la Partizani a fost blocata timp de cateva saptamani din cauza anchetei efectuate de inspectorii de la protectia muncii si de procurori, dar si din cauza refuzului scafandrilor sa coboare in Canalul Sulina.
Duminica dimineata a fost declansata o ancheta la epava navei “Rostock” pentru a se afla cu precizie cauzele mortii scafandrului american. Acest grav accident pune in pericol obiectivul concernului de firme olandezo-americane de a scoate, in cateva zile, ultima bucata a epavei “Rostock”. Specialistii care lucreaza la ranfluarea acestei epave preconizau sa scoata cat mai curand la suprafata ultima bucata de peste 1.000 de tone din corpul epavei, ceea ce ar fi insemnat finalizarea operatiunilor de ranfluare inainte de venirea iernii.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă