Mitropolia Moldovei isi face hotel pe varful Ceahlaului

La urma-urmei, cine din Romania post-decembrista ar indrazni sa darame o biserica? Fie ea si ilegal construita. Acum, inaltii prelati de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei isi construiesc, in baza unei autorizatii de constructie eliberate ...

Share

Mihnea-Petru Parvu 0 comentarii

12.11.2005 - 00:00
La urma-urmei, cine din Romania post-decembrista ar indrazni sa darame o biserica? Fie ea si ilegal construita.
Acum, inaltii prelati de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei isi construiesc, in baza unei autorizatii de constructie eliberate fara nici un temei legal, un ditamai hotelul. L-au botezat, modest, "casa de pelerini". In plina rezervatie naturala. Administratia Parcului National Ceahlau se face ca ploua. Apa curenta o vor capta din paraul Izvorul Fantana Rece, care alimenteaza cascada Duruitoarea. Este singura solutie. Daca se va realiza si acest lucru, cascada va mai exista doar in imagini de arhiva. Sfintii parinti spun ca nu vor capta apa din acest izvor. Dar atunci, de unde? Tupeu la maxim.
Anul trecut, la Putna, IPS Daniel a cazut la pace cu Iliescu si Nastase. Rugaciuni electorale pentru PSD contra sprijin logistic din partea Armatei. Aproape toata vara elicopterele MApN au bazait deasupra Parcului National Ceahlau. Au carat sus pe munte tone de materiale de constructie. Chipurile, pentru reabilitarea chiliilor celor cativa calugari care salasluiesc acolo. Primaria si Consiliul Local din comuna Ceahlau le-au cedat pe de-a moaca 20.000 de metri patrati de teren. Vroiau sa-l si imprejmuiasca cu un gard. Noroc ca intre timp s-au razgandit si si-au luat terenul inapoi. In urma sesizarilor presei, Armata a sistat zborurile. Prea tarziu insa. Grosul materialelor de constructie: lemn, balast, ciment etc. se aflau deja pe creasta masivului Ceahlau, arie protejata strict de lege. Vazandu-se cu sacii in caruta, popii s-au apucat de construit. Pentru asta aveau nevoie insa de o autorizatie de construire de la Consiliul Judetean (CJ) Neamt, care la randul ei nu putea fi eliberata decat cu binecuvantarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Care aprobare nu putea fi data fara incalcarea flagranta a legii.

Coada lui Scaraotchi

Ce s-au gandit atunci slujitorii Domnului| Fac o adresa catre MMGA, pe 14 septembrie anul trecut, si cer un acord de mediu pentru "reamenajarea chiliilor monahilor care slujesc in biserica Manastirii cu hramul "Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant" de pe muntele Ceahlau". Tulburare mare la minister. Dar, dupa vreo doua telefoane de la Cotroceni si Palatul Victoria, fostul ministru al Mediului, Speranta Maria Ianculescu, gaseste solutia salvatoare. Fix a doua zi, raspunde Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si anunta Agentia de Protectia Mediului (APM) Neamt cum ca, potrivit legislatiei in vigoare, nu e necesar vreun acord de mediu pentru reamenajarea chiliilor respective, in fapt niste bordeie sapate in pamant. Prin urmare, sfintii parinti se duc fericiti si cu hartia in dinti la APMN. Unde obtin fara prea multa vorbarie de la fostul director al Agentiei, Nicolae Rizescu, o fisa tehnica in care se scrie, pentru spalarea situatiei, "conform ordinului ministrului". Fisa tehnica nu are insa stampila patrata, nici a, nici b si este, pe cale de consecinta, o simpla adresa.

O facatura

Victorie, isi spun in barba parinteii. In mod automat, dupa obtinerea asa-zisului acord de mediu, restul hartiilor au fost eliberate pe banda rulanta. Culminand cu autorizatia de construire data cu piosenie de CJ Neamt. Nici presedintele CJ, Dan Vasile Constantin, si nici arhitectul-sef Aurelia Elena Nicolae n-au avut ochi sa vada monumentala facatura lucrata in cardasie de APM Neamt si Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Ba, mai mult, autorizatia de construire e data in dispretul legii pentru "reabilitare ansamblu religios prin reamenajare casa pelerini si chilii monahi". Dintr-o data, pe langa chiliile monahilor, apare ca prin minune dumnezeiasca si o casa de pelerini. Care n-a existat niciodata. De unde pana unde, numai Dumnezeu, sfintii parinti, fostul ministru al Mediului, fostul sef al APM Neamt si actuala conducere a CJ Neamt stiu! Elena Nicolae, arhitectul-sef al CJ Neamt, ne-a declarat telefonic: "De la noi, de la Consiliul Judetean, nu au cum sa iasa decat documente perfect legale". Parerea dansei.

"Pe sfintii parinti ii doare-n basca"

Constructia megalomanica a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a starnit reactii dure. "Pe sfintii parinti ii doare in basca", spune comisarul-sef Constantin Pavel de la Garda de Mediu Neamt. "N-ai ce sa le faci atata vreme cat iti scot in fata autorizatia de construire. E o abordare destul de cinica a subiectului". Pe de alta parte, mai zice comisarul-sef Pavel, singurul demers care s-ar putea face in prezent ar fi o sistare a lucrarilor pana la lamurirea modului prin care Mitropolia a obtinut autorizatia respectiva. Nici el nu-si explica modul in care s-a ajuns la aberanta situatie de a se construi in plina rezervatie naturala.

Pungi ecologice pentru "nevoile" credinciosilor

Ce s-ar intampla daca, de hram sau de Sfintele Pasti, urca pe platoul de langa Varful Toaca zece mii de pelerini si stau doua zile? Cu totii trebuie sa manance, sa bea si sa-si faca undeva nevoile. Cine va strange gunoaiele si, mai ales rahatii din urma credinciosilor? La aceasta intrebare, prof. dr. Ionel Miron, directorul Directiei de administrare a Parcului National Ceahlau, a avut un raspuns naucitor: "Eu am stat odata intr-un batiscaf treizeci de zile, pe fundul lacului Bicaz. In tot acest timp nu mi-am facut nevoile. Imi educasem organismul in acest scop. Pentru credinciosii care vor urca la manastire vom face un ghid cu instructiuni in care ii vom preveni ca vor primi amenda daca nu-si vor strange gunoaiele. Eventual vom duce acolo si WC-uri ecologice sau le vom da pungi de plastic". Domnia sa are o atitudine cel putin bizara. La abuzurile si siluirea la care e supus parcul din administrarea sa se multumeste sa dea din umeri a neputinta: "Dom'le, nu putem sa impiedicam constructia asta. Ce, vreti sa facem un comandou sa demolam totul? O sa le punem insa niste conditii de functionare draconice. Sa aduca cea mai buna statie de epurare din lume".

Cascada Duruitoarea poate disparea

In ceea ce priveste alimentarea cu apa din paraul Izvorul Fantana Rece, Ionel Miron zice ca e in regula si ca nu va afecta in nici un fel cascada Duruitoarea. Nu de aceeasi parere este profesorul Ion Iordache, presedintele Parcului National Ceahlau. Acesta, intr-o declaratie de presa, a declarat: "Captarea acestui izvor pentru o asemenea cladire ar duce la scaderea sau chiar la disparitia acestei cascade (n.r. Ð Duruitoarea), mai ales daca se are in vedere faptul ca Izvorul Fantana Rece este principala sursa de alimentare cu apa a cascadei". De aceeasi parere este si Raul Papalicef, seful Asociatiei Salvamont de pe Ceahlau: "Izvorul Fantana Rece este singurul care alimenteaza cascada permanent. Mai sunt si alte izvoare, dar acestea au perioade cand seaca. In momentul in care va fi captat acest izvor, Duruitoarea nu va mai avea debit si va ajunge un firicel de apa sau va disparea". Daca acest lucru se va realiza, atunci fauna si flora de pe masivul Ceahlau vor fi afectate iremediabil.

Citește totul despre:

Comentarii