Protestul sindicatelor: Îmbrânceală cu jandarmii şi tiruri cu ouă (video)

Sindicalişti din toată ţara au venit în Bucureşti miercuri la mitingul organizat de CNSLR Frăţia. Unii dintre ei au plecat de la primele ore spre Capitală. Oamenii protestează faţă de măsurile de austeritate impuse de ...

Share

Rl online 0 comentarii

22.09.2010 - 10:26

Sindicalişti din toată ţara au venit în Bucureşti miercuri la mitingul organizat de CNSLR Frăţia. Unii dintre ei au plecat de la primele ore spre Capitală. Oamenii protestează faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvern.

Protestatarii au pancarte pe care scrie "Băse-hiena şi diabolicul Boc, recomandări: luaţi furadan", "Cseke Attila, groparul sistemului sanitar românesc" - în română şi maghiară, "Du-te Băsescu după Ceauşescu", 'Bun venit în sistemul ticăloşit, ei cu lovelele, noi cu foamea", "Trandafiri votaţi, trandafiri mâncaţi".

În timpul marşului spre Piaţa Victoriei, oamenii s-au oprit în faţa sediului Ministerului Muncii unde au început să strige şi să huiduie. Nemulţumiţi, ei au aruncat cu ouă şi covrigi înspre instituţie. Şeful de dispozitiv al Jandarmeriei Capitalei a declarat că protestarii care au aruncat ouă ar putea fi identificaţi după înregistrarea video. El a precizat că dacă se vor stabili vinovaţii, aceştia ar putea fi amendaţi.

În Piaţa Victoriei, un grup pe protestatari a încercat să rupă cordonul de jandarmi, care, potrivit unor participanţi la miting, ar fi ripostat cu gaze lacrimogene.


Mitingul sindicaliştilor de miercuri a mobilizat peste 1.800 de jandarmi şi agenţi ai Brigăzii de Poliţie Rutieră şi a restricţionat parţial sau total unele artere de circulaţie.

Manifestarea de protest, la care organizatorii anunţă participarea a aproximativ 20.000 de persoane, are loc în Piaţa George Enescu între orele 12.00 şi 14.00 şi va fi continuată în Piaţa Victoriei între orele 15.00 şi 18.00.

Astfel, începând cu ora 10.00, a avut loc adunarea participanţilor la principalele puncte de intrare în Capitală: DN1 - la Fântâna Mioriţa; A1 - în dreptul Metro Militari, pe banda 1 de circulaţie; A2 - pe B-dul Theodor Palady, în dreptul Policolor; DN 6 - staţie Peco, DN 2 - şoseaua Colentina, în dreptul Parcului Plumbuita, pe banda 1 de circulaţie; DN5 - la capătul RATB din zona CFR Progresul.

Plecarea participanţilor din Piaţa Victoriei va avea loc în intervalul orar 18.00 - 19.00.

Potrivit Jandarmeriei, începând cu ora 10.30, este restricţionat în totalitate traficul rutier pe Calea Victoriei, Strada Dem I. Dobrescu, Strada George Enescu, Strada Franklin, Strada Episcopiei şi Strada Ştirbei Vodă, până la defluirea totală a participanţilor din Piaţa George Enescu.

Pe timpul marşului, traficul rutier va fi restrictionat pe sensul de deplasare spre Piaţa Victoriei al coloanei de manifestanţi şi începând cu ora 14.00 se va restricţiona traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff, iar circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie, în faţa Guvernului, între B-dul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascăr Catargiu.

Iată filmul derulării mitingului:

13:10 Un brancardier din Galaţi, care participă la protestul de miercuri din centrul Capitalei, a primit îngrijiri medicale la unul din punctele SMURD amplasate în Piaţa Revoluţiei după ce i s-a făcut rău.

El a spus că a plecat la ora 6.00 din Galaţi, că nu a mâncat şi că este foarte obosit, dar mai ales îngrijorat de situaţia tot mai grea în care se află.

"Sunt brancardier, mi s-a făcut rău aici la manifestaţie, nici nu mai ştiu dacă de nemâncare sau pentru că suntem foarte supăraţi de situaţia extrem de dificilă din punct de vedere financiar în care am ajuns", a spus brancardierul de la Spitalul de Pediatrie din Galaţi care a rugat să nu i se facă publică identitatea, pentru a nu-i fi îngreunată şi mai mult situaţia.

El a fost însoţit la punctul de prim ajutor SMURD de un bărbat în jur de 40 de ani)care a spus că lucrează şi el în Spitalul de Psihiatrie.

"Lucrez între bolnavi agitaţi. Am 80 de pacienţi pe care trebuie să-i păzesc să nu se ia la bătaie sau să nu-şi facă rău. Am rămas cu un salariu de îngrijitor, aproape 4 milioane. Dacă îmi vor lua şi din aceştia, aşa cum se anunţă, voi ajunge să primesc 1 milion de lei. Din ce să trăim", s-a întrebat instructorul din Spitalul de Psihiatrie care a vorbit şi el fără să-şi dea numele din aceleaşi motive ca şi colegul său.

13:05 Aproximativ 10.000 de persoane sunt prezente la protestul organizat de CNSLR-Frăţia.

13:00 Două delegaţii ale sindicaliştilor - una a Sanitas şi alta a CNSLR-Frăţia - vor merge, la ora 13.00, la Ministerul Muncii, pentru a discuta revendicările lor cu ministrul Ioan Botiş.

Liderul CNSLR-Frăţia s-a adresat protestarilor, el făcând şi un apel către preşedinţii celorlalte confederaţii sindicale să vină alături de confederaţia condusă de el, "într-o mare structură" şi să lase orgoliile la o parte.

"Nu avem nevoie de impostori şi de lichele în mişcarea sindicală. Adresez încă o dată un mesaj preşedinţilor de confederaţii să vină alături de noi dacă vor să învingem împreună. Să facem o singură structură sindicală puternică. Nu mai merge cu dezbinarea, vrem unitate", a declarat Marius Petcu.

În faţa scenei pe care acesta îşi susţinea discursul o femeie plângea, arătând o cutie pe care scria "cutia milei şi pensia morţii de 330 de lei". Femeia mai avea certificate medicale conform cărora este grav bolnavă.

12:20 Aproximativ 1.800 de forţe de ordine au fost mobilizate, în Capitală, pentru mitingul sindicaliştilor de la CNSLR-Frăţia, în vreme ce poliţiştii şi jandarmii asigură fluidizarea traficului şi în judeţe, pentru ca autocarele cu protestatari să ajungă în timp util în Bucureşti.

Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat că la nivelul Capitalei au fost mobilizaţi 800 de poliţişti, dintre care 350 de poliţişti rutieri şi restul de la ordine publică. De asemenea, 1.000 de jandarmi asigură ordinea publică la miting şi la punctele de acces în Capitală.

Militaru a precizat că mai mulţi poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi şi în judeţele ţării, pentru a asigura fluidizarea traficului astfel încât autocarele cu protestatari să ajungă în timp util în Bucureşti.

12:00 Protestul Sanitas, care precede acţiunea de bază de miercuri a CNSLR-Frăţia, a început oficial la ora 12.00, aproximativ 3.500 de sindicalişti fiind deja prezenţi, lor urmând să li se alăture peste o oră alţi membri ai federaţiilor membre CNSLR-Frăţia.

Oamenii s-au adunat în Piaţa George Enescu, în faţa Ateneului, unde acţiunea a fost mutată deoarece în Piaţa Revoluţiei, unde fusese progamată iniţial, nu era suficient spaţiu.

Protestatarii flutură steaguri albe cu însemnele Sanitas. O parte a sindicaliştilor flutură steaguri ale FSLI Petrom, condusă de Liviu Luca.

11:40 Aproximativ 1.500 de sindicaliştii CNSLR-Frăţia s-au adunat deja în Piaţa Revoluţiei din Capitală, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru.

Sindicaliştii sunt atât din Bucureşti, cât şi din alte judeţe ale ţării.

Liderul CNSLR-Frăţia, care este şi lider Sanitas, Marius Petcu, îi cheamă pe bucureşteni să li se alăture la acest protest şi să nu-i mai privească de la televizor sau de la balcon.

Citește totul despre:

Comentarii