Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministrul Educației, despre scandalul cărţilor publicate de deţinuţi

Ministrul Educației, Adrian Curaj, cere Consiliului Național al Rectorilor (CNR) să solicite universităților o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituții au dat recomandări pentru cărți scrise de deținuți.

Share

Carla Popa 0 comentarii

Actualizat: 12.01.2016 - 20:26

Ministrul Educației, Adrian Curaj, cere Consiliului Național al Rectorilor (CNR) să solicite universităților o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituții au dat recomandări pentru cărți scrise de deținuți.

Potrivit Mediafax, Curaj a solicitat CNR să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrităţii academice, în condițiile în care o serie de profesori universitari şi conferenţiari au semnat recomandări pentru cărțile scrise de persoanele aflate în regim de detenţie.

Concret, ministrul a cerut luni CNR ca, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia şi responsabilitatea universităţilor, să solicite instituţiilor de învăţământ superior, la care cei în cauză sunt afiliaţi, o analiză punctuală a cazurilor.

O situaţie centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate în parte va fi centralizată şi transmisă până la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educației.

"Îmi exprim încrederea că instituţiile de învăţământ superior şi cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide şi a lua măsurile care se impun", a declarat ministrul Adrian Curaj.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunţat, marţi, că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanțe de urgență pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deținuții care scriu lucrări științifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

DNA a anunțat tot marți că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Ministerul Justiției a făcut publice, la începutul anului, titlurile lucrărilor științifice elaborate și publicate de deținuți în perioada 2013 - 2015, furnizate de ANP. Potrivit datelor transmise de ANP, 188 de deținuți au scris și publicat peste 400 de cărți în ultimii doi ani.

Ministrul Raluca Prună a arătat că, din 2007 până în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare scrisă pe an, în 2011 au fost trei lucrări, în 2012 - șase, 2013 - 11, 2014 - 90, iar în 2015 numărul lucrărilor științifice scrise de deținuți ajunge la 340.

Ea a mai declarat că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deținuți, că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în această privință.

Ministerul Justiției a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deținuților recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare științifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate și editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.

Dan Voiculescu, care a scris 10 cărți în mai puțin de un an și jumătate de detenție, a avut pentru șapte dintre ele recomandări primite de la profesorul Dumitru Miron, decanul Facultății de Relații Economice Internaționale din ASE, unde a predat și fostul senator. Două dintre cărțile sale au fost publicate de Editura Niculescu, trei de Editura Bibliotecha Târgoviște, două de Editura Casa Cărții de Știință Cluj-Napoca și una de Editura Monitorul Oficial.

Cele două cărți pe teme religioase ale lui George Becali, "Iubirea milostivă și mântuitoare" și "Muntele Atos, patria ortodoxiei", au primit recomandări de la IPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului și IPS Teodosie, arhiepiscopul Constanței și Tomisului. Becali a mai scris "Steaua și Becali", "Becali și politica. Începuturile", "Becali Parlamentul Europei și Parlamentul României". Toate cele cinci lucrări au fost publicate în 2014 la editura Saeculum I.O. din București.

Și lui Dan Diaconescu i-a publicat cele cinci cărți aceeași editură, Aius din Craiova. Cele patru cărți despre presă au primit recomandări de la profesorul Marin Ion de la Universitatea Hyperion, în timp ce pentru "Mecanica ruperii materialelor compozite" i-a dat o recomandare profesorul inginer Nicolae Toma de la Politehnica București.

Coordonatorii lucrărilor fostului premier Adrian Năstase - "Cele două românii" şi "Imunitatea parlamentară în România şi Europa" - au fost profesorul universitar doctor Paul Dobrescu de la SNSPA, respectiv conferenţiarul universitar doctor Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Pentru patru dintre cele cinci cărți scrise de Cătălin Voicu în penitenciar i-au fost acordate recomandări de conferenţiar doctor Dan Voinea. Titlurile sunt: "Securitatea naţională concept constituţional şi legal", "Examinarea doctrinei şi jurisprudenţei privind apărarea securității naţionale", "Prevenirea actelor de terorism şi protecția libertăților publice" și "Stările de criză în democrație". Fostul senator a mai scris și "Respectarea dreptului omului în procesul penal".

Profesorul universitar doctor Viorel Cojocaru, de la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, le-a acordat recomandări pentru elaborarea unor lucrări ştiinţifice lui George Becali, Gheorghe Popescu, Ioan Becali, Mihai Stoica, Cristian Borcea şi Victor Becali.

Fostul ministru al Transporturior Relu Fenechiu a primit o recomandare pentru lucrarea "Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi" de la preotul profesor Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa. În cazul cărţii "Ingineria avanasată soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord-est" figurează la coordonator ştiinţific profesorul universitar doctor Alexandru Trifu de la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi.

La ajutorul conferențiarului universitar doctor Iancu Anica de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova a apelat Gheorghe Neţoiu, care a scris patru cărţi cât timp a fost încarcerat. Lucrările au fost publicate de editura Sitech.

Profesorul universitar doctor Stelian Brezeanu de la Universitatea Bucureşti i-a dat două recomandări lui Gheorghe Copos pentru a scrie şi publica lucrările "Alianţe matrimoniale în politică ale principilor români din Ţara Românească şi Moldova" şi "Tasnadul medieval". De asemenea, pentru alte două lucrări lui Copos i-au fost date recomandări de către conferenţiar universitar doctor Virginia Cucu, din cadrul Universităţiii Artifex Bucureşti şi profesor universitar doctor Marin Andreica din cadrul Academiei Comerciale din Satu Mare. Toate cele patru cărţi au fost publicate de Editura Niculescu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...