Ministrul de Externe al Ungariei: România dă dovadă de deschidere și bunăvoință în chestiunea liceului de la Târgu Mureș

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a declarat că evenimentele recente demonstrează că Ungaria şi România sunt interdependente, citând acţiunea comună împotriva reformei educaţiei din Ucraina şi situaţia Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 11.10.2017 - 18:35

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a declarat că evenimentele recente demonstrează că Ungaria şi România sunt interdependente, citând acţiunea comună împotriva reformei educaţiei din Ucraina şi situaţia Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş, informează, miercuri, site-ul agenţiei MTI citat de Mediafax.

Într-un interviu pentru cotidianul transilvănean Kronika, oficialul ungar a afirmat că autorităţile române au dat dovadă de deschide şi bunăvoinţă în ceea ce priveşte Programul de Dezvoltare Economică a Transilvaniei, desfăşurat de Guvernul de la Budapesta, după ce Ungaria a indicat că are acelaşi scopuri precum Germania în cazul saşilor din această regiune.

Tribunalul Mureş a decis în luna iunie că Liceul Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş nu funcţiona legal, deoarece nu avea avizele Ministerului Educaţiei, astfel că unitate de învăţământ a fost închisă.

În urma acestei situaţii, Guvernul Ungariei a ameninţat că va suspenda pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dacă Bucureştiul nu soluţionează această problemă.

Ministrul a mai adăugat că mai sunt doar câteva obstacole birocratice de rezolvat înainte de deschiderea Institutului Cultural Maghiar de la Cluj.

"Fără să vreau să merg prea departe, am sentimentul, că după mult timp, România afişează cea mai mare deschidere pentru formarea relaţiilor noastre cu inteligenţă şi la un nivel european", a completat Szijjarto.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...