5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Sanatatii, interpelat pe tema copiilor-cobai A/H1N1

Ministerul Sanatatii, interpelat pe tema copiilor-cobai A/H1N1

» Senatorul democrat-liberal Iulian Urban a cerut ieri printr-o scrisoare trimisa Ministerului Sanatatii explicatii privind testarea pe copii a vaccinului impotriva gripei porcine, pornind de la un articol publicat ieri in Romania libera.

Dupa ce Romania libera a dezvaluit ieri modul netransparent in care se deruleaza testarea vaccinului Cantgrip pentru copii, tot ieri senatorul Iulian Urban a transmis pe adresa Ministerului Sanatatii o interpelare scrisa in care politicianul solicita lamuriri oficiale pornind de la problemele semnalate de R.l. In textul transmis Ministerului Sanatatii, senatorul democrat-liberal ridica mai multe probleme cu privire la modul in care parintii si autoritatile statului decid implicarea unui minor in teste clinice care expun sanatatea acestuia  la anumite riscuri. Asta, cu atat mai mult cu cat, sustine Iulian Urban, discernamantul acestora este discutabil in astfel de chestiuni. "Cu totii stim ca parintii nu au drept de viata si de moarte asupra copiilor lor minori, care nu au capacitate de exercitiu sau de discernamant, adica nu pot sa decida folosirea acestora pentru experimentarea unor medicamente, vaccinuri despre ale caror efecte nu se cunoaste nimic si care pot duce la afectarea grava a sanatatii acestora pe timp mediu si lung sau chiar la deces."

 

In punctul de vedere transmis autoritatilor de resort, senatorul Urban mai considera ca "singurul efect este faptul ca parintii iresponsabili s-au bucurat de cele cateva sute de euro platite pentru utilizarea copiilor lor minori pe post de cobai, au putut sa foloseasca in alte directii banii obtinuti dupa ce si-au folosit copiii pe post de marfa, de carne de tun pentru testarea unui vaccin produs in conditii dubioase de Institutul Cantacuzino". Senatorul afirma ca este ilegal ca statul roman sa plateasca bani unor institutii publice pentru testarea pe minori a efectelor necunoscute ale vaccinului Cantgrip si lanseaza o serie de intrebari autoritatilor abilitate sa ia masuri in acest caz: "De ce preferati sa lasati ca testarea vaccinului CantGrip sa se faca in conditii obscure, asa cum aratau reporterii Romaniei libere, pe familii sarace din Arad sau Timisoara, si nu va dati voi copiii mici sa devina carne de tun? De ce sunteti lasi si ipocriti si inchideti ochii la niste mizerii care arunca Romania dincolo de lumea a treia?

 

Sunt deja opt zile de cand am cerut autoritatilor si procurorilor sa inceapa verificarea acestor testari, insa nu s-a facut deocamdata nimic. Ce inseamna pentru autoritati semnalul de alarma tras de un senator, de cetateni? Daca nu se sesizeaza presa centrala sau pana ce scandalul nu ajunge la TV nu are de gand nimeni sa faca nimic in tara asta? Atata mizerie si putreziciune morala s-a adunat in noi?".
Senatorul Iulian Urban a trimis interpelari la Ministerul Sanatatii, la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si la Institutul Cantacuzino. Asa cum a aratat Romania libera in articolul "Copiii-cobai A/H1N1", publicat in editia de ieri, testarea vaccinului Cantgrip pe copii ridica numeroase semne de intrebare, dar statul refuza sa explice procedurile la care sunt supusi cei mici in timpul experimentelor. In lipsa unor reactii oficiale, Romania libera a realizat o ancheta incognito intr-una dintre clinicile in care copii proveniti din familii sarace sunt expusi de medici si parinti unor riscuri necunoscute.

 

Din informatiile aflate la fata locului, am descoperit ca, oficial, copiii sunt considerati voluntari. Neoficial, parintii lor sunt recompensati cu aproape 600 de euro. Testarea Cantgrip pe copii este realizata de firma IFE Human Pharmacology (rebotezata recent Pierrel Research HP-RO), cu puncte de lucru deschise la Arad si Timisoara. Rezultatele testelor vor fi apoi transmise Institutului Cantacuzino, care ar urma sa demareze o campanie de vaccinare in masa a copiilor, in urmatoarele saptamani.
La sfarsitul anului trecut, licitatia organizata de stat pentru testarea pe adulti a vaccinului Cantgrip a fost castigata de IFE Romania SRL. Contractul valoreaza peste 600.000 de euro. Potrivit Registrului Comertului, IFE Romania SRL este chiar actionarul unic al Pierrel Research HP-RO, firma care deruleaza testele pe copii in Arad si Timisoara.

 

Incognito in laboratoarele secrete din Arad si Timisoara: 600 de euro pentru copiii-cobai

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă