10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul de Interne continuă exercițiul SEISM 2016, care simulează un cutremur de...

Ministerul de Interne continuă exercițiul SEISM 2016, care simulează un cutremur de 7,6 grade. Arafat promite că va investiga situația de la Iași, unde o ambulanță a întârziat la o intervenție reală peste patru ore, din cauza exercițiului

Ministerul Afacerilor Interne continuă, miercuri, seria de antrenamente din cadrul exercițiului SEISM 2016, organizat în București și în Iași. Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că va investiga, în paralel, și situația de la Iași, unde o ambulanță a întârziat peste patru ore la un caz real, din cauza exercițiului.

"Mass-media ne-a semnalat însă că la Iaşi au existat întârzieri în preluarea apelurilor la serviciile de ambulanţă, aşa că o să verificăm această situaţie", a anunțat miercuri secretarul de stat Arafat.

Pe de altă parte, "pentru forţele angrenate în exerciţiu şi care în mod normal ar trebui să se afle în faza de continuare a operaţiunilor de căutare-salvare, azi vor fi transmise alte scenarii care vor presupune intervenţia punctuală în diverse zone. În plan real aceste simulări se vor face în una din cele 2 zone unde am operat şi ieri", a declarat secretarul de stat Raed Arafat, potrivit unui comunicat al MAI.

Pe toată durata nopţii, echipajele MAI și ale Ministerului Sănătății au simulat intervenții pentru salvarea persoanelor şi pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea seismelor din cursul zilei de luni. În jurul orei 23.30, în cartierul Floreasca din Bucureşti a fost simulată o explozie la un bloc turn, care a afectat puternic structura de rezistenţă. Întrucât resursele ISU Bucureşti-Ilfov erau angrenate în misiuni de salvare în alte zone afectate, la faţa locului au fost mobilizate echipaje de intervenţie din cadrul ISU Mureş şi Galaţi, aflate în baza de operaţii de la Ciolpani.

Peste 30 salvatori s-au deplasat la locul intervenţiei cu două autospeciale de stingere, două de descarcerare, două ambulanţe SMURD, două autospeciale de transport personal şi victime multiple, un spital mobil şi un punct de comandă mobil.

Scenariul a presupus că, în urma deflagraţiei, au fost rănite 80 de persoane, iar alte 20 şi-au pierdut viaţa. Pompierii au acţionat pentru salvarea persoanelor de sub dărâmăturile provocate de explozie, asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi acordarea primului ajutor calificat victimelor.

La faţa locului a fost amplasat un punct medical avansat, unde medicii UPU SMURD Floreasca au evaluat starea victimelor, au efectuat triajul acestora şi le-au transportat la spital. Acţiunile de intervenţie s-au derulat sub conducerea ofiţerilor din cadrul ISU Bucureşti Ilfov.

O altă explozie a fost simulată, în jurul orei 02.00, la un bloc de locuinţe din zona Hanu lui Manuc, din centrul Capitalei.

Prima intervenţie pentru salvarea persoanelor a fost asigurată de către forţele ISU Braşov, aflate în baza de operaţii dispusă pe bulevardul Expoziţiei, ulterior fiind trimise în sprijin echipaje de pompieri bucureşteni. Totodată, la faţa locului a fost trimise două echipaje de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi o echipă de căutare-salvare urbană a Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.

La locul intervenţiei au acţionat 33 de pompieri cu 2 autospeciale de stingere, 2 descarcerări, 1 CBRN, 2 ambulanţe SMURD, un spital mobil şi un punct de comandă mobil, fiind sprijiniţi de poliţişti şi jandarmi.

S-a presupus că, în urma deflagraţiei, au rezultat 40 răniţi, 15 decedaţi şi 150 sinistraţi. În zona afectată a fost amplasat un punct medical avansat, unde medicii au evaluat starea victimelor, au efectuat triajul acestora şi le-au transportat la spital. Pentru persoanele evacuate au fost asigurate condiţii de cazare temporară la Şcoala 80 din Capitală.

La Iași, în jurul orei 03.00, s-a simulat o explozie la un bloc de locuinţe din zona hotel Moldova – hotel Ramada, în urma căreia au rezultat 140 persoane rănite, 25 persoane decedate şi alte 150 sinistrate.

Pentru gestionarea situaţiei, din baza de operaţii Iaşi au fost alocate forţe şi mijloace specializate de intervenţie de la ISU Iaşi, Bihor şi Botoşani, astfel: 5 autospeciale de stingere, 2 autospeciale de comandă şi primă intervenţie, 2 descarcerări, 7 ambulanţe SMURD, 4 autospeciale de transport personal şi victime multiple, precum şi trei puncte medicale avansate.

În sprijinul celor 90 de pompieri, au acţionat 7 echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi şi 11 cadre medicale de la UPU SMURD Iaşi, care au asigurat asistenţa medicală a victimelor şi transportul acestora către unitatea de primiri urgenţe.

Acţiunile de intervenţie au presupus lichidarea incendiului generat de explozie, salvarea persoanelor din clădirile afectate şi evacuarea acestora în zona de siguranţă. Conducerea acţiunilor din teren s-a realizat de către inspectorul şef al ISU Iaşi.

Scenariul general al exercițiului “Seism 2016” presupune că în data 1 noiembrie, la ora 08.04, s-a înregistrat un seism de 7,6 grade pe scara Richter, la o adâncime de 120 de kilometri, în zona Vrancea. În jurul orei 14.30, s-a produs o replică a acestuia, având o intensitate de 5,6 grade pe scara Richter.

În Bucureşti au fost înregistrate 4.150 persoane rănite, 1537 persoane decedate, iar 2750 de persoane sunt sinistrate – rămase fără adăpost. Aceste cifre sunt încă în dinamică. Au fost înregistrate 222 de imobile avariate, un spital afectat, 4 şcoli, 2 agenţi economici, reţeaua de transport gaz metan dintre uzina Republica şi zona rezidenţială. Din motive de securitate utilităţile rămân sistate, până când acestea vor putea fi reluate în condiţii de siguranţă. Cele mai afectate zone din Bucureşti se presupune că sunt Centrul Istoric, Pantelimon, Băneasa, Calea Moşilor, cartierul Pajura și zona George Coşbuc.

În judeţul Iaşi au fost înregistrate 2456 persoane rănite, 900 decedate, 800 persoane sinistrate. Şi aceste cifre sunt în dinamică, deci pot interveni modificări.

Din punct de vedere al infrastructurii, la acest moment avem 60 de imobile avariate, o avarie structurală la un baraj, precum şi o rupere de terasament în Târgu Frumos. Cea mai afectată zonă este centrul Municipiului Iaşi. Potrivit evaluărilor experţilor tehnici, imobilele avariate nu mai pot fi locuite.

În Bucureşti au fost salvate de sub dărâmături peste 125 de persoane, iar alte aproximativ 4030 de persoane au primit asistenţă medicală de urgenţă şi primul ajutor calificat, unele in corturile de prim ajutor, altele in cadrul spitalelor.

La nivel naţional participă la exerciţiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice, patru elicoptere de mare capacitate de la IGAV şi șapte elicoptere tip SMURD.

Jandarmeria Română  participă cu 1.000 de jandarmi, Poliţia Română  participă cu 700 de poliţişti rutieri care asigură fluidizarea traficului rutier.
Serviciile de ambulanţă si echipajele SMURD au mobilizat 35 de ambulanţe de tip C şi 328 de tip B, intervenind 89 de medici şi 378 de asistenţi si paramedici.
MApN a pre-alertat toate unităţile militare din zona Capitalei, unităţile de geniu, precum şi capabilităţi de evacuare medicală – 9 elicoptere şi un avion Spartan. De asemenea, au fost solicitate şi mobilizate următoarele resurse terestre: în Bucureşti – 498 militari şi 73 mijloace de transport auto (camioane şi basculante) şi în Iaşi – 136 militari şi 26  mijloace de transport auto (camioane, basculante, tractoare cu remorcă).

În București, în mod real, simularea unor intervenţii de căutare – salvare ale echipajelor de intervenţie are loc în zonele Chimopar şi Fabrica de bere.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă