7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMiniorasul Baneasa

Miniorasul Baneasa


Cel mai modern orasel din Romania este amplasat intre Aeroportul Baneasa, Aleea Privighetorilor, Gradina Zoologica, Padurea Baneasa si Iancu Nicolae. Se va intinde pe 221 hectare, aproximativ 1% din suprafata Bucurestiului.

O asemenea asezare aduce direct si indirect beneficii comunitatii locale prin crearea unui numar de peste 25.000 locuri de munca permanente si a peste 10.000 de locuri de munca temporare.
Proiectul rezolva situatia locativa a aproximativ 15.000 de persoane (3.000 de locuinte). Este de remarcat orientarea puternic ecologista: integreaza cele mai noi tehnologii privind sistemul de canalizare si separarea apelor menajere de apele pluviale. In proiect sunt integrate peste 50 ha spatii verzi, prin prezervarea celor existente si imbogatirea acestora. Prin cele peste 20 ha de drumuri publice aferente proiectului se asigura fluidizarea traficului rutier in zona (12 puncte de acces, 5.500 locuri de parcare).
“Baneasa” reprezinta un model al orasului modern, specific secolului XXI, o dezvoltare urbanistica in deplina concordanta cu normele si standardele de viata ale UE. Va reprezenta si o sursa de venituri suplimentare la bugetul local si de stat (aproximativ 770 milioane euro pe o perioada de 10 ani, provenind din taxe directe si indirecte).
Asocierea intre investitorii privati si institutii de invatamant si cercetare este o formula de succes dovedita de exemple concrete la nivel international (Cambridge University, University of Aberdeen, Victoria University s.a.). Asocierea pune in legatura doua mari resurse, care separate nu produc valoare, dar in parteneriat ofera avantaje reciproce. Institutii de invatamant care au resurse, abilitati si disponibilitati reduse pentru administrarea eficienta si maximizarea profitului oferit de proprietatile detinute in patrimoniu isi pot remedia aceasta incapacitate de maximizare a profitului prin parteneriate private cu antreprenori al caror domeniu de experienta este chiar maximizarea profitului obtinut din proprietati imobiliare. Practic, Universitatea de Stiinte Agronomice, care detine 49,88% din proiect, primeste anual o suma de o jumatate de milion de dolari indiferent de rezultatul economic.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă