13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de parfumuri, haine și încălțăminte contrafăcute, confiscate de Poliția de Frontieră,...

Mii de parfumuri, haine și încălțăminte contrafăcute, confiscate de Poliția de Frontieră, în 2014

Mii de parfumuri și produse cosmetice, haine și încălțămite contrafăcute au fost confiscate de polițiștii de frontieră și vameși, în primele trei luni ale acestui an. Cele mai multe provin din China și Turcia.

Potrivit rapoartelor Poiției de Frontieră, la granițele țării, în anul 2014 au fost descoperite 5.748 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie, 39.126 perechi încălţăminte și 37.920 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie.

Totodată, statisicile arată că, anul trecut, au fost descoperite 340.286 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 194.608 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie și 86.236 perechi încălţăminte. În comparație, în anul 2014, au fost descoperite, la granițe, 37.338 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 41.070 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie și 53.302 perechi încălţăminte.

De unde vin mărfurile contrafăcute

Rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: 

Pentru haine și încălțăminte: 

China – România – pe mare

China – R. Moldova – România

Turcia – România

Turcia – România – R. Moldova

Pentru țigări și tutun:

Ucraina, Belarus, F. Rusă şi R.Moldova – România – ţări UE

China, Hong Kong – România – ţări UE

– România – ţări UE

De asemenea, din cazuistica înregistrată în ultimii ani, s-a constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, piese de schimb auto, produse petroliere, pietre pretioase, produse din sticla, produse ceramice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile, moneda). Datorită sumelor considerabile obţinute de pe urma acestor activităţi, de sute de milioane de euro anual, fenomenul s-a extins aproape în toate ţările lumii.

În perioada 28-30 aprilie 2014, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române participă, pentru al treilea an consecutiv, la celebrarea Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale.  Poliţia de Frontieră Română participă la acest eveniment, organizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Promovarea Programelor şi Strategiilor (ANPCPPS) din România, cu un stand de prezentare prin care sunt evidenţiate activităţile specifice derulate pentru combaterea traficului cu produse contrafăcute, alături de alte autorităţi publice cu atribuţii în domeniu (Ministerul Public, OSIM, ORDA, Poliţia Română etc).

Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală ca formă de acţiune a instituţiilor statului cu atribuţii în acest sens, aflată în atenţia organismelor internaţionale precum şi a evaluatorilor Uniunii Europene, a fost abordată ca o problemă prioritară datorită poziţiei geo-strategice a României, situată la intersecţia principalelor rute transfrontaliere din Asia, Orientul Mijlociu către Uniunea Europeană.

De la aderarea la Uniunea Europeană, Poliţia de Frontieră Română a abordat, dintr-o poziţie diferită, fenomenul de combatere a infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială, deoarece printre cei afectaţi de acest fenomen se numără: titularii de drepturi, care suferă o importantă depreciere a mărcii lor şi a investiţiilor pe care le fac în cercetare şi dezvoltare, consumatorii, care îşi pun sănătatea şi viaţa în pericol cumpărând produse de proastă calitate şi nu în ultimul rând, bugetul de stat este afectat de pierderile fiscale.

În ultimii ani, Poliţia de Frontieră Română a desfăşurat acţiuni de depistare şi destructurare a grupărilor care au ca preocupare traficul cu produse piratate contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România.

Pe linia Dreptului de proprietate intelectuală, în anul 2013 au fost depistate 283 fapte de natură infracţională, cu 31,6% mai mult comparativ cu anul 2012, când au fost depistate 215 fapte infracţionale.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă